
تازهترین گزارش مرکز پژوهشهای مجلس نشان میدهد که آلودگی هوا در ایران عامل بیش از ۳۰ هزار مرگ زودرس طی یک سال و همچنین وارد آوردن ۲۳ میلیارد دلار تبعات اقتصادی بوده است.
تازهترین گزارش منتشرشده از سوی مرکز پژوهشهای مجلس با استناد به ارزیابیهای وزارت بهداشت نشان میدهد که« در سال ۱۴۰۲ برای ۵۷ شهر با مجموع جمعیت تقریبی ۴۸ میلیون نفر، تعداد ۳۰۶۹۲ مرگ زودرس منتسب به آلودگی هوا برآورد شده است.»
این مرکز یادآوری میکند که این رقم در برخی دیگر از آمارها تا ۵۰ هزار نفر نیز گزارش شده است، همچنان که به گفته وزیر بهداشت «هزینه انسانی آلودگی هوا در کشور سالانه با جان باختن ۵۰ هزار نفر رقم میخورد.»
براساس مطالعات ذکر شده در این گزارش، به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت در سال ۱۴۰۲ در شهرهای منتخب کشور به طور میانگین مرگ ۶۴ نفر منتسب به آلودگی هواست.
همچنین در این گزارش آمده که « در شهر تهران نیز به طور میانگین به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت در این سال، مرگ ۷۰ نفر منتسب به مواجهه طولانی مدت با این پدیده است.»
این گزارش نشان میدهد که بالاترین و پایینترین تعداد مرگ به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت در همین سال با ۱۴۱ مرگ به یک شهر در یکی از استانهای شرقی مرتبط و شهرهای شاهرود و سنندج با ۳۰ مرگ به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت دارای کمترین تعداد مرگهای مرتبط است.
این مرکز همچنین در گزارش خود به اثرات این آلودگی هوا بر عوامل دیگر از جمله کاهش کیفیت زندگی، تشدید نابرابریهای اجتماعی و بهداشتی، تغییر در الگوی مهاجرت، کاهش عملکرد تحصیلی، افزایش غیبت از مدرسه، کاهش فعالیتهای خارج از کلاس، کاهش کیفیت آموزش و لگدهای زیست محیطی آلودگی هوا اشاره کرده است.
پیش از این در آذرماه ۱۴۰۳، محمدصادق حسنوند، رییس مرکز تحقیقات آلودگی هوای دانشگاه علوم پزشکی تهران، اعلام کرد سالانه حدود ۴۵۰ هزار مرگ ناشی از عوامل مختلف در کشور رخ میدهد که از این تعداد، ۵۰ هزار مورد به آلودگی هوا منتسب است. وی همچنین تاکید کرد این آلودگی هو ابه عنوان یک تهدید جدی مطرح است.
در گزارش مرکز پژوهشهای مجلس میزان خسارت ناشی از آلودگی هوا در ایران ۱۲ میلیارد دلار برآورد و یادآوری شده که در برخی مطالعات دیگر با در نظر گرفتن هزینههای مرتبط با بیماریها، این رقم تا ۲۳ میلیارد دلار، معادل حدود ۵ درصد تولید ناخالص داخلی، نیز تخمین زده میشود.