وزارت دفاع طالبان اعلام کرد که امارت اسلامی روی طرحی کار میکند که بر اساس آن افغانستان در آینده ارتش صدهزار نفره خواهد داشت، اما آگاهان سیاسی باور دارند که این ارتش تک قومی و ناکارا خواهد بود.
روز شنبه ۱۲ جدی (دی)، عنایت الله خوارزمی، سخنگوی وزارت دفاع طالبان به رسانه های افغانستان گفت که امارت اسلامی روی طرح تشکیل ارتش کار میکند.
او می افزاید: “کار روی این طرح ٨٠درصد پیش رفته و در آینده نزدیک نهایی خواهد شد، بر اساس این طرح در آینده افغانستان ارتش صدهزار نفره خواهد داشت”.
بر اساس گفته های خوارزمی، برای نهایی ساختن این طرح یک کمیته بیست نفری تعیین شده و برای جذب در صفوف ارتش، نیروهای طالبان در اولویت قرار میگیرند.
امارت اسلامی پس از نام نویسی متقاضیان، برای افراد پیوسته به ارتش، وظایف مشخص را در نظر میگیرند.
با این وجود مشکلات زیادی سر راه تشکیل ارتش جدید افغانستان وجود دارد که نبود افراد علمی در میان طالبان، عدم بودجه مشخص، به رسمیت نشناختن طالبان از سوی جامعه جهانی و بحران اقتصادی در افغانستان میتواند بخشی از این چالش ها باشد.
محبوب الله رحمانی، آگاه مسایل سیاسی در افغانستان اما باور دارد که با توجه به بحران اقتصادی افغانستان و گسترش فقر و بیکاری در میان مردم، طالبان میتوانند به زودی سربازگیری نمایند.
او می افزاید: “با اینکه سربازگیری از سوی طالبان به زودی انجام خواهد شد، اما از لحاظ کمیت و کیفیت ارتش جدید افغانستان با مشکل مواجه خواهد بود”.
ارتش یک کشور در کنار تعلیمات نظامی، به تجهیزات جنگی نیاز دارد، اما طالبان با اینکه تجهیزات زیادی از نیروهای آمریکایی و ارتش پیشین افغانستان در اختیار دارند، اگر نتوانند بودجه بیشتری برای ساخت و خرید مهمات و ابزار های مورد نیاز این تجهیزات اختصاص دهند، در آینده نزدیک این ارتش تکمیل نشده، از بین خواهد رفت.
آقای رحمانی تاکید دارد: “با اینکه طالبان تجهیزات پیشرفته نظامی را در حال حاضر در اختیار دارند، اما به زودی با کمبود مرمی (فشنگ – مهمات) دچار میشوند و اگر حمایت کننده مالی نداشته باشند، این تجهیزات نیز از کار می افتد”.
چهار ماه قبل، افغانستان با حمایت آمریکا و جامعه جهانی ارتش منظم داشت، اما حالا سربازان و افسران آن به صورت پنهانی در افغانستان زندگی میکنند. آیا طالبان از این افراد نظامی برای ساخت ارتش کمک خواهند گرفت؟
محبوب الله رحمانی باور دارد که طالبان در حال تصفیه سازی و کنار زدن نیروهای وابسته به خودشان هستند و به دلیل عدم اعتماد هیچگاه از نیروهای ارتش پیشین استفاده نخواهند کرد.
همچنین او میگوید با شرایط کنونی و روند حکومت داری فعلی طالبان، در آینده نمیتوانیم ارتش قوی و همه شمول داشته باشیم و در ارتش طالبان نیز فقط افراد وابسته به یک قشر خاص جامعه حضور خواهند داشت.
پس از سقوط کابل به دست طالبان و خروج کامل نیروهای ناتو از افغانستان، نظام امنیتی و دفاعی افغانستان از هم پاشید و اکثر افسران و کارمندان نهاد های نظامی به خارج از افغانستان فرار کردند و بخشی دیگر نیز به صورت پنهانی در افغانستان زندگی میکنند.