رئیس سابق پلیس راهور تهران، اراده نداشتن دولتها برای ایمن سازی خودروها، انحصاری کردن ساخت خودرو و وجود مافیا در شرکتهای خودروسازی را دلیل کیفیت پایین خودروهای ساخت ایران دانسته است.
سرهنگ هادی هاشمی، رئیس سابق پلیس راهور تهران بزرگ در مصاحبه با همشهریآنلاین گفته است دولتهای مختلف در ایران، ارادهای برای ایمن سازی خودروها ندارند. او نبود این اراده را عامل اصلی استاندارد نبودن خودروها و مرگ مردم در حوادث مربوط به رانندگی دانسته است.
تصادفات رانندگی یکی از مهمترین علل مرگ و میر در ایران است و هر ماه صدها نفر در حوادث رانندگی در ایران کشته میشوند و پلیس این کشور، خودروهای بیکیفیت، جادههای ناامن، رانندگی در حالت خستگی و سرعت غیرمجاز را از دلایل عمده مرگ در جادهها اعلام میکند.
اخیرا کمال هادیانفر، رئیس پلیس راهور با انتقاد از کیفیت خودروهای ساخت داخل گفته بود خودروسازان “ارابه مرگ” تولید میکنند. او این سخنان را به دنبال حادثه رانندگی بیان کرد که منجر به کشته شدن ۵ نفر و زخمی شدن ۴۱ نفر شد. پلیس گفت در این حادثه ایربگ هیچ خودرویی باز نشده بود.
رئیس سابق پلیس راهور تهران بزرگ در مصاحبه با همشهری این سئوال را مطرح کرده “این همه دستگاههای اطلاعاتی، امنیتی و نظارتی وجود دارد چطور میشود یک نفر نتواند به خودروساز بگوید بالای چشمت ابرو است؟”
آقای هاشمی گفته است در ایران، دولت، رئیسجمهوری و وزارت صمت نماینده (شرکتهای) خودروسازی هستند، نه مردم و این یک فاجعه است. به گفته او، وزیر صنایع، هیات دولت و بانک مرکزی “به مردم و کشور پشت کرده و به سمت خودروساز رفتهاند.”
رئیس پلیس سابق پلیس راهور تهران گفته است “اگر رانتها برداشته شود، مسئله خودروسازی و مشکلات آن حل میشود.”
آقای هاشمی در این مصاحبه گفته است یکی از نمایندگان مجلس که اسمی از او نبرده، اشکالات خودروها را جمع آوری و آن را در صحن مجلس خواند. رئیس پلیس سابق راهور تهران گفته است صلاحیت این نماینده در دور بعدی انتخابات تائید نشد. او افزوده “مافیا همه را در خودش غرق کرده است و به اعتقاد من امیدی به خودروسازی در کشور ما نیست.”
او گفته است “شرکتهای خودروسازی ما از استانداردهای دنیا عقب هستند؛ چرا که همیشه حمایت بیچون و چرا میشوند و معلوم نیست پشت پرده چه خبر است و هر اتفاقی هم میافتد پاسخگو نیستند.”
او گفته است پلیس نباید برای این خودروها پلاک صادر کند. رئیس سابق پلیس راهور گفته است تاییدیه سازمان استاندارد، وزارت صمت و سازمان حفاظت از محیط زیست برای خودروهای تولیدی زیر سوال هستند و “دیگر نمیتوان به آنها اعتماد کرد.”