در پی بالا گرفتن تنشها میان تهران و آتن پس از ربوده شدن دو نفتکش یونانی توسط سپاه، سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت خارجه ایران در صفحه «توییتر» خود ضمن بر عهده گرفتن رسمی مسئولیت ربایش این دو نفتکش و تهدید کشور یونان، نوشت «روابط ایران با یونان نباید به دستور طرف ثالث مختل شود.»
توییت خطیبزاده شنبه 7 خرداد یک روز پس از آن منتشر شد که سپاه پاسداران ایران در اقدامی تلافیجویانه در واکنش به توقیف محموله نفتی قاچاق ایرانی توسط یونان و تحویل آن به آمریکا، به ربایش دو نفتکش یونانی در آبهای خلیج اقدام کرد.
در این توییت منظور سخنگوی وزارت خارجه ایران از «طرف ثالث» آمریکا است که از آن به طور غیرمستقیم نامبرده و گفته که یونان به دستور آن کشتی روسی حامل 700 هزار بشکه نفت ایران را توقیف کرده است.خبر توقیف دو نفتکش یونانی در خلیج فارس، با واکنش شدید آتن مواجه شد. حالا شبکه تلویزیونی العالم، که بازتابدهنده سیاستهای جمهوری اسلامی در خارج از کشور است، در خبری تهدیدآمیز اعلام کرد که هنوز ۱۷ کشتی یونانی در خلیج فارس حضور دارند. این خبر پس از آن منتشر شد که آتن این اقدام ایران را «دزدی دریایی» خواند.
پیش از این آتن هشدار داده بود که این توقیف «پیامدهای منفی ویژه» در روابط دوجانبه یونان و ایران و روابط ایران با اتحادیه اروپا به دنبال خواهد داشت.
در میان خدمه نفتکشهای توقیف شده در ایران یک قبرسی هم حضور دارد. در همین راستا، وزارت خارجه قبرس نیز روز شنبه ۷ خرداد، با صدور بیانیهای، خواستار آزادی فوری خدمه کشتی شد.
در مقابل خبرگزاری تسنیم، نزدیک به سپاه پاسداران به نقل از سازمان بنادر و دریانوردی نوشت که خدمه این نفتکش ها بازداشت نشده اند و خدمه هر دو کشتی یونانی در صحت و سلامت کامل به سر می برند و در حالی که روی کشتی قرار دارند، مطابق قوانین بین المللی از آن ها محافظت، نگهداری و هرگونه خدمات لازم به آن ها ارائه میشود.
در همین رابطه، سعید خطیب زاده، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران در حساب توییتر خود نوشت: «روابط باستانی ما با یونان و مردم بزرگ آن همیشه بر اساس احترام متقابل بوده است. روابط ما نباید توسط محاسبات اشتباه عمیق کوته بینانه، از جمله سرقت به دستور یک شخص ثالث، مختل شود. خدمه تانکرها سالم و سلامت هستند.»ایالات متحده مطابق با قوانین بینالمللی از یونان خواسته بود که نفتکش روسی حامل نفت ایران را به جهت نقض تحریمهای اعمال شده علیه دو کشور، توقیف کرده و به آمریکا تحویل دهد.
در همین راستا شرکت اطلاعات دریایی «لیست لویدز» پنجشنبه 5 خرداد در گزارشی خبر داده بود، مقامات یونانی در چارچوب تحریمهای اعمال شده علیه روسیه، یک کشتی با نام «لانا» که با محموله 115 هزار تنی نفت ایران و با پرچم روسیه حرکت میکرد، را توقیف کرده و محموله آن را به آمریکا تحویل دادند.
در تلافی این اقدام یونان، سپاه پاسداران ایران شامگاه جمعه دو نفتکش یونانی حامل نفت عراق و قطر را در آبهای خلیج ربوده و با هلیبرن نیرو بر عرشه آنها به کنترل گرفته و به سوی آبهای ساحلی خود در جنوب بندرلنگه و بندرعباس منتقل کرد.
سپاه پاسداران ایران در ادامه اقدامات تنشآمیز خود همچنین تهدید کرد که ممکن است هفده کشتی دیگر یونانی که در آبهای خلیج حضور دارند را نیز توقیف کند.
در واکنش به این اقدام ایران وزارت امور خارجه یونان جمعه در بیانیهای ایران را به «دزدی دریایی» متهم کرده و به دلیل توقیف خشونتآمیز این دو نفتکش توسط سپاه، ضمن احضار سفیر ایران در آتن، مراتب اعتراض رسمی خود را به او ابلاغ کرد.
در ادامه تنشهای میان دو کشور یونان همچنین از اتباع خود خواست از سفر به ایران خودداری کنند.
سایت «تانکر تراکرز» که حرکت نفتکشها را رصد میکند، نیز گزارش داد که دو نفتکش یونانی و 49 خدمه یونانی و فیلیپینی آنها پس از استیلای نیروهای سپاه پاسداران ایران بر آنها مجبور به حرکت به سوی آبهای ساحلی ایران شدند.
در همین زمینه وزارت خارجه یونان در بیانیه خود خواستار آزادی فوری دو کشتی و خدمه آنها شده و خاطرنشان کرد که 9 نفر از خدمه این نفتکشها شهروندان یونانی هستند.
در حالی که بازداشت خدمه افزون بر ربایش نفتکشها، خود نیز اقدامی غیرقانونی و نشانگر اشتباه محاسباتی مضاعف ایران و عدم احترام آن به قوانین آزادی دریانوردی بینالمللی و تجارت دریایی است، سخنگوی وزارت خارجه ایران اما بر عکس یونان را سرزنش و دچار «سوءمحاسبات و کوتهبینی عمیق» خوانده که به قول او بنا به دستور طرف ثالث اقدام به «راهزنی» کرده است.
خطیبزاده ضمن تاکید این که خدمه این دو نفتکش یونانی توقیف شده توسط سپاه در امنیت و سلامت بسر میبرند، گفت:«روابط ما نباید با سوءمحاسبات عمیقا کوتهبینانه از جمله راهزنی به دستور طرف ثالث مختل شود.»
شایان ذکر است که ایران همواره در بیاحترامی به قوانین بینالمللی با اقدامات تنشآمیز و بیثبات کننده خود به جهت باجگیری از دیگر کشورها کشتیها یا اتباع خارجی را در آبهای بینالمللی ربایش و به گروگان گرفته تا از این طریق وارد با آنها وارد مذاکره شده و به آزادسازی داراییهای بلوکه یا تحریم شده یا عوامل اطلاعاتی بازداشت شده خود در خارج اقدام کند.