
گروهی از دانشمندان آمریکایی، با شبیهسازی مجموعهای از جنگ های هستهای، دریافته اند که وقوع جنگ هستهای بین قدرتهای بزرگ جهانی، منجر به ‘عصر یخبندان کوچک هستهای’ خواهد شد. بنا بر تحقیقات منتشر شده محققان دانشگاه ایالتی لوئیزیانای آمریکا، این عصر یخبندان کوچک هستهای ممکن است چندین هزار سال طول بکشد.
بنا بر آمار رسمی، هم اکنون ٩ کشور جهان، بیش از ١٣٠٠٠ سلاح هسته ای در اختیار دارند. کشورهای دارای تسلیحات هسته ای از جمله ایالات متحده، روسیه، چین، هند و پاکستان، اخیراً برنامه هایی را برای مدرن سازی یا گسترش زرادخانه های هسته ای خود آغاز کرده اند.
وجود این سلاح ها، این خطر را ایجاد می کند که عمدا یا اشتباهاً، توسط رهبران کشورها، هکرها و یا حتی در پی یک اشتباه رایانه ای فعال شوند.
حمله روسیه به اوکراین نیز نگرانیها از احتمال وقوع درگیری بین کشورهای عضو ناتو و روسیه را افزایش داده است.
محققان دانشگاه ایالتی لوئیزیانای آمریکا، در تحقیقی که نتایج آن، دیروز در ای جی یو ادونسز (AGU advances) منتشر شد، با شبیهسازی مجموعهای از درگیریهای هستهای بین کشورهای هند و پاکستان، تأثیرات آن را بر آب و هوای جهانی بررسی کرده و این نتایج را با تاثیرات جنگ بزرگتری میان آمریکا و روسیه مقایسه کردند.
بر اساس نتایج به دست آمده، دود و غبار ناشی از طوفانهای آتش برآمده از انفجارهای هستهای، وارد جو زمین شده و مانع رسیدن نور خورشید به کره زمین خواهد شد. این امر، با کاهش شدید بهره وری کشاورزی و شیلات، پیامدهای جبران ناپذیری برای امنیت غذایی جهانی به همراه خواهد داشت.
کاهش نور خورشید، کاهش دما در سطح جهانی را در پی داشته و به نوبه خود باعث ایجاد طیف گسترده ای از تغییرات آب و هوایی شده، شرایط زندگی روی زمین را تغییر خواهد داد.
طبق نتیجه این پژوهش، میانگین دمای کره زمین، طی ماههای اولیه پس از درگیری هستهای احتمالی بین قدرتهای جهانی، بیش از هفت درجه سانتیگراد کاهش خواهد یافت. این میزان از افت دما، بیش از سطح کاهش میانگین دمای زمین در ماههای ابتدایی آخرین عصر یخبندان می باشد.
به گفته دانشمندان آمریکایی، وقوع جنگ هستهای و پیامدهای آن، میزان دمای اقیانوسها را نیز به سرعت کاهش داده و لایه یخی که آبهای اطراف قطب شمال را می پوشاند، به سرعت، ضخیم تر خواهد شد. امری که در عمل، فعالیت بسیاری از بندرهای مهم جهان را متوقف خواهد کرد. میزان کاهش دمای اقیانوسها، به طور مستقیم با بزرگی و شدت جنگ ارتباط دارد.
آخرین عصر یخبندان کره زمین، که نسل برخی از حیوانات از جمله ماموتها را منقرض کرد، ۱۱ هزار و ۷۰۰ سال پیش به پایان رسیده است.