به دنبال اخطار گوگل به کاربران گوشیهای اندروید در خصوص نا امن بودن اپلیکیشن روبیکا، نهادهای حکومتی و نمایندگانشان به حمایت از این مجموعه پرداختند. مسدودسازی معدود ابزارهای در دسترس گوگل و انتشار بیانیه رسمی، از جمله واکنشهای دو روز گذشته جمهوری اسلامی به این ماجرا بوده است.
اپلیکیشن روبیکا که از زمان آغاز به کار خود تا کنون همواره با حواشی متعددی روبهرو بوده، این بار با خطر حذف کامل از گوشیهای اندرویدی مواجه شده است. این مسئله موجب شده تا جمهوری اسلامی در حمایت از این پلتفرم حکومتی تمام توان خود را به کار بگیرد.
محمد احسان خرامید، رئیس مرکز اطلاعرسانی و روابط عمومی وزارت ارتباطات یکی از اولین واکنشها را به حذف روبیکا نشان داد.
او با انتشار جدولی درباره سطح دسترسی اپلیکیشنهای مختلف به گوشی کاربر، تلاش کرد اقدام گوگل را به رقابت بر سر «انحصارشکنی» مرتبط کند؛ بدون اشاره به این موضوع که قیاس اپلیکیشنی در حد روبیکا با گوگل از اساس اشتباه است.
مجموعه روبیکا خود با انتشار بیانیهای، گوگل را به داشتن «انگیزههای سیاسی» متهم کرد و گفت در حال بررسی شرایط فنی علل این رویداد است.
اما واکنشها در این سطح باقی نماند و حکومت از اوایل شب گذشته به تلافی اقدام گوگل، سرویسهایی مانند نقشه و مترجم این شرکت را به فهرست سایتهای غیرقابل دسترس در ایران اضافه کرد.
صبح امروز، یکشنبه ۸ آبان واکنش به اقدام گوگل در خصوص روبیکا در برنامه کاری دیگر مسئولان نظام نیز قرار گرفت.
ابوالحسن فیروزآبادی، رئیس مرکز ملی فضای مجازی در گفتگوی تلفنی با یکی از بخشهای خبری صداوسیما در این رابطه گفت: «گوگل در برابر برنامههایی که مورد استقبال قرار میگیرند و میتوانند تاثیر فرهنگی و سیاسی داشته باشند مداخله میکند». او همچنین از ۳۵ میلیون کاربر روبیکا گفت که ماهانه از این اپلیکیشن استفاده میکنند.
صادق افراسیابی، سرپرست معاونت کاربران و تنظیمگری اجتماعی ساترا (از زیرمجموعههای صداوسیما) نیز در گفتگو با خبرگزاری سیتنا، شرکتهای آمریکایی رقیب روبیکا را متهم کرد و گفت این شرکتها که «به نوعی انحصار در حوزه پلتفرم ایجاد کردهاند، تلاش میکنند به هر نحوی مانع فعالیت پلتفرمهای بومیای شوند که سلطه پلتفرمهای خارجی را خدشهدار کردهاند.»
همچنین ظهر امروز وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات با انتشار یک بیانیه رسمی، به حمایت از پلتفرم روبیکا پرداخت.
در بخشی از این بیانیه آمده: «این اقدام غیر مسئولانه در مورد برنامههای پرمخاطب ایرانی که عمدتا حاصل تلاش جوانان نخبه این مرز و بوماند و مورد استقبال میلیونی کاربران قرار گرفتهاند، در حالی صورت پذیرفته است که طبق بررسیهای این وزارتخانه، برنامههای فوق هیچ هشدار پیشینی از سوی گوگل دریافت نکرده بودند و علیرغم اینکه بلافاصله اعتراض خود را نسبت به این رفتار غیر مسئولانه اعلام کرده اند، تاکنون هیچ پاسخی از گوگل دریافت نکردهاند.»
در این بیانیه همچنین به این موضوع اشاره شده که طی هفتههای گذشته به جز روبیکا، چند برنامه ایرانی دیگر نیز با اعمال محدودیت از سوی گوگل مواجه شدهاند.
جمعیت «توسعه گران فضای مجازی پاک» که عیسی زارعپور، وزیر ارتباطات یکی از اعضای هیئت مدیره آن است، از دیگر مجموعههایی بود که با برگزاری نشستی با موضوع «مقابله گوگل پلی با برنامکهای فعال ایرانی» تلاش کرد به این موضوع واکنش نشان دهد.
مدیرعامل روبیکا که مهمان اصلی این نشست بود اقدام گوگل در محافظت از کاربران اندروید را «ترور دیجیتال» از سوی دشمن توصیف کرد و گفت: «امیدواریم که این ترور نافرجام باشد. این ترور هم خوشحالکننده است چرا که به نقطهای رسیدیم که دشمن میخواهد ما را حذف کند و هم ناراحت هستیم که برای مقابله، دست ما کاملا پر نیست.»
اپلیکیشن روبیکا محصول شرکتی به نام «توسکا» است که در سال ۱۳۹۶ تاسیس شده است. مدیران روبیکا سرمایهگذار اصلی این شرکت را «همراه اول» اعلام کردهاند، در حالی که پیگیری نام مجموعههای سهامدار این شرکت در نهایت ما را به «هلدینگ تدبیر» و ستاد اجرایی فرمان امام میرساند؛ نهادی که زیر نظر بیت رهبری فعالیت میکند.