علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی در سخنانی به مناسبت روز حکومتی «دانش آموز» درباره حضور جوانان و نوجوانان در اعتراضات سراسری جاری گفت که اینان «بهدلیل برخی هیجانها و احساسات و برخی بیدقتیها در مسائل وارد میدان شدند.»
خامنهای چهارشنبه 11 آبان بدون هیچ گونه اشاره به نقش عوامل داخلی و سیاستهای حکومتی در ایجاد اعتراضات بیسابقه کنونی، «آمریکا و انگلیس» را «صحنه گردان» این اعتراضات دانست و خیزش کنونی را «جنگ ترکیبی» علیه جمهوری اسلامی برشمرد.او در تازهترین سخنرانی خود همچنین بار دیگر به آمریکا حمله کرد و گفت حمایت سیاستمداران آمریکایی از مردم ایران «کمال ریاکاری و بیشرمی» است.
این موضعگیری خامنهای پس از آن است که مقامهای آمریکایی از مردم معترض در ایران بهویژه زنان ایرانی حمایت کردند و همزمان با قطع اینترنت در ایران، واشینگتن اعلام کرد برخی محدودیتهای ارائه خدمات اینترنتی شرکتهای آمریکایی برای شهروندان ایران را از میان برداشته است.رهبر جمهوری اسلامی روز چهارشنبه، ۱۱ آبان، در دیدار با «جمعی از دانشآموزان»، در آستانه سالروز حمله به سفارت آمریکا در تهران و اشغال این سفارتخانه گفت که این حمله نشان میدهد آمریکا «یک قدرت دست نخوردنی» نیست و «کاملا آسیبپذیر است».
در سیزدهم آبان سال ۱۳۵۸ گروهی از دانشجویانی که خود را «انقلابی» و «پیرو خط امام» مینامیدند، از دیوار سفارت آمریکا در تهران بالا رفتند و دهها کارمند این سفارت را بهگروگان گرفتند.
این گروگانگیری که ۴۴۴ روز طول کشید، موجب قطع رابطه ایران و آمریکا، اعمال تحریمهای آمریکا علیه جمهوری اسلامی و دیگر تاثیرهای سیاسی، اجتماعی و اقتصادی بر ایران شد که تاکنون ادامه دارد.علی خامنهای با دفاع از این حمله، این روز را «تجسم شرارت، ضربه خوردن و مغلوب شدن آمریکا» دانست و از مقامهای جمهوری اسلامی خواست «مضامین اسناد» ضبط شده از سفارت آمریکا در تهران را وارد کتابهای درسی کنند.
در این سخنرانی که در آستانه «روز دانشآموز» در ایران انجام شد رهبر جمهوری اسلامی همچنین با نگاهی از بالا به پایین دانشآموزان معترض را دستخوش «هیجانها و احساسات» دانست که به دلیل «برخی بیدقتیها در مسائل وارد میدان شدند».
همچنین علی خامنهای در سخنرانی روز چهارشنبه خود مدعی شد کسانی که میگویند منشاء اختلافات کنونی میان تهران و واشینگتن این حمله است، «دروغ میگویند» و این اختلافات «از روز بیست و هشت مرداد» سال ۱۳۳۲ وجود داشته است.
رهبر جمهوری اسلامی بدون اشاره مستقیم به اعتراضات ضدحکومتی جاری در ایران گفت: «این دعوای ما با آمریکاییها شروعش از آن روز است. حالا سیاستمداران آمریکا با کمال ریاکاری و بیشرمی میگویند ما طرفدار ملت ایرانیم.»
خامنهای پیشتر نیز اعتراضات جاری در ایران را به آمریکا و اسرائیل نسبت داده بود.
این در حالی است که در جریان اعتراضات، معترضان خواستار سرنگونی جمهوری اسلامی شدهاند و با شعارهایی چون «دشمن ما همین جاست، دروغ میگن آمریکاست»، آمریکاییستیزی در سیاست خارجی جمهوری اسلامی را محکوم کردهاند.
عصبانیت خامنهای از مقامهای آمریکایی پس از آن رسانهای میشود که واشینگتن در هفتههای اخیر اعلام کرده که تمرکز دولت جو بایدن بر اعتراضات در ایران است.
در حالی که مذاکرات احیای برجام پس از دومین پاسخ ایران به پیشنهاد اتحادیه اروپا متوقف شده، سرکوب اعتراضات جاری در ایران موجب شد که موج جدیدی از تحریمهای بینالمللی از جمله تحریمهای آمریکا علیه تهران وضع شود.
همچنین سرکوب اعتراضات ایران موجب منزویتر شدن جمهوری اسلامی در عرصههای بینالمللی شده و جنیفر گاویتو معاون دستیار وزیر خارجه آمریکا در گفتوگو با رادیوفردا از اخراج ایران از کمیسیون زنان سازمان ملل حمایت کرده است.
دیدار روز چهارشنبه خامنهای با کسانی که «دانشآموز» خوانده شدهاند در حالی است که در هفتههای اخیر مدارس ایران بهویژه دبیرستانهای دخترانه و حتی کلاسهای درس صحنه اعتراضات ضدحکومتی بوده است.
دانشآموزان با پاره کردن عکس روحالله خمینی و علی خامنهای از کتابهای درسی خود و از دیوار کلاسها و سر دادن شعار «مرگ بر دیکتاتور» مخالفت خود را با حکومت ایران نشان دادند.
اعتراضات دانشآموزان با سرکوب گسترده نیروهای امنیتی مواجه شده و چندی پیش علی فدوی جانشین فرمانده کل سپاه پاسداران اعلام کرد که میانگین سنی بسیاری از بازداشتشدگان ۱۵ سال است.
در همین رابطه، سازمان حقوق بشر ایران، در آخرین گزارش خود اعلام کرد که تعداد کشتهشدگان اعتراضات جاری به دستکم 277 نفر از جمله 40 کودک و 24 زن افزایش یافته است.این سازمان سهشنبه دهم آبان گزارش داد در میان 40 کودک کشتهشده توسط نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی، 9 دختر وجود دارند.
از سویی، قرار است امروز موضوع سرکوب خشن اعتراضات ایران در نشست غیررسمی شورای امنیت مطرح میشود.
ایالات متحده آمریکا و آلبانی دو کشوری هستند که پیشنهاد برگزاری این نشست غیررسمی را ارائه کردهاند.
نشست امروز با هدف «برجستهکردن سرکوب کنونی زنان و دختران و اعضای اقلیتهای دینی و اتنیکی در ایران» برگزار خواهد شد.
همزمان با ادامه اعتراضات در ایران، مصطفی نیلی، وکیل دادگستری عصر سهشنبه از بازداشت سه همکار خود خبر داد و در توییتر نوشت: «امروز در شیراز خانمها نازنین سالاری، بهار صحراییان و آقای محمود طراوتروی از وکلای شریف دادگستری توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند.»
بازداشت وکلای دادگستری در حالی است که مقامات قضایی و امنیتی ایران اعلام کردند درصدد برگزاری محاکم صدها بازداشتشده اعتراضات اخیر در استانهای کشور هستند.
اکثر وکلای بازداشتی اعلام کرده بودند که آماده پذیرش داوطلبانه پرونده بازداشتشدگان هستند.
خبرگزاری «رویترز» هم در گزارشی آورده، اعتصابات دانشجویان دانشگاههای سراسر ایران، که بیتوجه به تهدیدهای تند و تیز پلیس و نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی صورت میگیرد، حکومت ایران را در تگنا قرار داده است.
به گفته این خبرگزاری، از زمان آغاز اعتراضات ضدحکومتی پس از کشتهشدن مهسا امینی به دست «گشت ارشاد»، دانشجویان بهطور پیوسته علیه حکومت تظاهرات کرده و خواهان براندازی جمهوری اسلامی شدهاند.
رویترز تاکید کرده که دانشجویان در دانشگاههای شهرهای بسیاری در سرتاسر ایران همچون تهران، اصفهان، تبریز، سنندج، و مشهد اعتصاب و تحصن کردهاند و شعار «مرگ بر خامنهای» و «مرگ بر جمهوری اسلامی» دادهاند.