دبیرکل سازمان عفو بینالملل در واکنش به تصویب قطعنامه تشکیل کمیته حقیقتیاب برای بررسی موارد نقض حقوق بشر در ایران میگوید که «سرانجام فریاد عدالتخواهی مردم ایران شنیده شد.»
اگنس کالامار در بیانیهای گفت که امیدوار است تشکیل این کمیته تغییری اساسی در رویکرد جامعه بینالمللی در مقابله با معضل «معافیت از مجازات» باشد که مدتها است به جنایات و نقض جدی حقوق بشر در ایران دامن زده است.او افزود که این قطعنامه فرآیندی را برای گردآوری، ثبت و حفظ شواهد مهم برای پیگرد قانونی در آینده فعال خواهد کرد.
دبیر کل سازمان عفو بینالملل افزود که این نهاد سالها است برای ایجاد یک مکانیسم تحقیقاتی و پاسخگویی بینالمللی در رابطه با ایران تلاش میکند. به اعتقاد او این فرآیند باید زودتر آغاز میشد.
کالامار اضافه کرد که تصویب این قطعنامه، «پیامی روشن» به مقامات جمهوری اسلامی ایران میدهد که دیگر نمیتوانند بدون ترس از عواقب اعمالشان مرتکب جنایت شوند.
دبیر کل سازمان عفو بینالملل گفت حالا دولتها باید اطمینان حاصل کنند که این مأموریت بدون تأخیر، اجرایی شده و منابع کافی را در اختیار داشته باشد. همچنین باید از مقامات جمهوری اسلامی ایران بخواهند که به طور کامل همکاری کنند و اجازه دسترسی «بدون مانع» به اطلاعات را بدهند.
دبیر کل سازمان عفو بینالملل از رأی شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد بهعنوان «زنگ خطری» برای مقامات جمهوری اسلامی ایران نام برد تا فورا به حملات همهجانبه خود به معترضان پایان دهند.
سازمان عفو بینالملل تأکید کرده است که با دقت، موارد جدی نقض حقوق بشر در ایران از جمله قتلهای غیرقانونی، استفاده غیرقانونی از زور، بازداشتهای خودسرانه، شکنجه و سایر موارد را مستند کرده است.
این نهاد افزوده است که مقامات جمهوری اسلامی ایران، درخواستهای مکرر جامعه بینالمللی برای آغاز تحقیقات در مورد این جنایات را نادیده گرفتهاند و به دنبال از بین بردن شواهد جنایات خود بودهاند و بازماندگان قربانیان را که خواستار حقیقت و دادخواهی هستند را مورد آزار و اذیت قرار میدهند.
شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در سیوپنجمین نشست ویژه خود در روز پنجشنبه سوم آذر به تشکیل یک کمیته حقیقتیاب جدید برای انجام تحقیقات در مورد گزارشهای مربوط به نقض حقوق بشر در جمهوریاسلامی ایران رای مثبت داد.
این نخستینبار از انقلاب ۵۷ تا کنون است که کمیتهای این چنین برای بررسی موارد نقض حقوق بشر در ایران تشکیل میشود.
رها بحرینی، پژوهشگر سازمان عفو بینالملل در امور ایران نیز به نمایندگی از این نهاد در نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل حضور داشت و به کشته شدن کودکان و نوجوانان، همچنین تهدید و ارعاب خانوادههای قربانیان توسط جمهوری اسلامی ایران اشاره کرد.ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران اعلام کرده است که از ۲۶ شهریور تا دوم آذر ۴۴۰ نفر در اعتراضات ایران جان خود را از دست دادهاند که ۶۱ نفر از آنها کمتر از ۱۸ سال سن داشتند.
با ورود به آذر ماه، در سومین ماه از آغاز اعتراضات مردمی، شمار شهرهای معترض نیز به ۱۵۷ شهر افزایش یافته است.