مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام کرد که اختلاف نظر بنیادین این نهاد بینالمللی با ایران بر سر تعهدات هستهای این کشور و نظارت بازرسان بر تاسیسات هستهای آن همچنان پابرجا است.
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت: «به نظر میرسد ایران با ناظر هستهای سازمان ملل بر سر اطلاعاتی که باید در مورد برنامه اتمی خود ارائه کند، اختلاف دارد.»
گروسی که جمعه 11 آذر در کنفرانسی در رم، پایتخت ایتالیا سخنرانی میکرد، با اشاره به تلاش ایران برای گسترش توان غنیسازی گفت: «به نظر نمیرسد که ما با ایران در مورد تعهداتش به آژانس بینالمللی انرژی اتمی، اشتراک نظر داشته باشیم».
گروسی گفت که او «همچنان امیدوار است» تهران درباره کشف غیرمنتظره آثار اورانیوم غنیشده در سه سایت اعلام نشده خود، توضیحاتی ارائه کند.
در آخرین گزارش آژانس آمده که ایران با بازدید بازرسان این نهاد در نوامبر موافقت کرده است تا پاسخهای مورد انتظار را ارائه کند. با این حال، این دیدار هنوز انجام نشده است.
قدرتهای غربی میگویند، موضوع منشأ ذرات اورانیوم کشف شده و توضیح داده نشده به مانعی بر سر راه انجام مذاکرات برای احیای توافق هستهای سال 2015 موسوم به «برجام» تبدیل شده است. تهران اکنون به دنبال بستهشدن تحقیقات آژانس در این باره است.
گروسی همچنین گفت که به نظر میرسد مذاکرات متوقف شده است. او گفت: «در حال حاضر به نظر نمیرسد که آن انگیزه لازم برای (بازگشت) به احیای برجام وجود داشته باشد.»
او همچنین تصریح کرد: «ایران به ما اطلاع داد که ظرفیت خود را برای غنیسازی اورانیوم 60 درصد سه برابر میکند که بسیار نزدیک به سطح نظامی یعنی 90 درصد است.»
مدیرکل آژانس با تاکید بر اینکه این موضوعی نیست که بتوان به سادگی از کنار آن گذشت، اظهار داشت: «این اقدام پیامدهایی دارد. چنین اقدامی به آنها حجمی از اورانیوم را میدهد که نمیتوان آن را نادیده گرفت و ممکن است از آن استفاده دیگری شود. ما باید به ایران برویم و بررسی کنیم.»
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در ماه گذشته میلادی، یک روز پیش از صدور قطعنامه شورای حکام آژانس اعلام کرد که ایران به بازرسان آژانس اجازه نخواهد داد از سایتهای اعلام نشده این کشور بازدید کنند.
وزیر خارجه ایران هم پیشتر گفته بود نمایندگانی را به وین میفرستد تا هماهنگیهای لازم برای از سرگیری مذاکرات احیای برجام را انجام دهند.
غنی سازی ۶۰ درصدی توسط ایران مساله «پیش پا افتادهای» نیست و «پیامدهایی» خواهد داشت
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز جمعه همچنین گفت: غنی سازی ۶۰ درصدی توسط ایران مساله «پیش پا افتادهای» نیست و «پیامدهایی» خواهد داشت.
رافائل گروسی در نشستی در ایتالیا نسبت به آغاز غنی سازی اورانیوم با غلظت ۶۰ درصد در تاسیسات هستهای ایران در فردو ابراز نگرانی کرد.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت: «ایران به ما اطلاع داد که ظرفیت غنیسازی اورانیوم ۶۰ درصدی خود را سه برابر میکند، نه دو برابر، سه برابر میکند، که بسیار نزدیک به سطح نظامی یعنی ۹۰ درصد است».
رافائل گروسی تاکید کرد: «این موضوعی پیش پا افتادهای نیست. این چیزی است که پیامدهایی دارد.»
مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی در ادامه تصریح کرد که جمهوری اسلامی از این طریق ذخایری از مواد هستهای خواهد داشت که ممکن است استفاده دیگری داشته باشد.
رافائل گروسی همچنین بر ضرورت حضور در ایران و راستی آزمایی در این زمینه تاکید کرده است.
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران اواخر آبان ماه سال جاری از آغاز غنیسازی اورانیوم در سطح ۶۰ درصد در سایت فردو خبر داد. این خبر واکنش آمریکا و سه کشور اورپایی را در پی داشت.
بریتانیا، فرانسه و آلمان، اعضای اروپایی توافق هسته ای موسوم به برجام، روز سهشنبه اول آذر با انتشار بیانیه مشترکی آغاز غنیسازی ۶۰ درصدی اورانیوم در سایت فردو را محکوم کردند و آمریکا نیز از «نگرانی شدید» این کشور نسبت به توسعه برنامه هستهای ایران خبر داد.رافائل گروسی در بخش دیگری از اظهارات خود بر ضرورت بازگرداندن روابط آژانس بینالمللی انرژی اتمی و ایران به روی ریل تاکید کرد.
او گفت که آژانس بینالمللی انرژی اتمی و ایران بر سر تعهدات این کشور رو در رو تعامل نداشتهاند و موضوع افزایش سطح غنی سازی اورانیوم نگران کننده است.
رافائل گروسی اظهار داشت:«روابط ما باید دوباره روی ریل قرار بگیرد.»
ایران غنیسازی اورانیوم ۶۰ درصدی را ابتدا فروردین پارسال در سایت نطنز آغاز کرد و گزارشهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی نشان میدهد که تاکنون بیش از ۶۲ کیلوگرم اورانیوم با این غنا تولید کرده است.
برای ساخت یک بمب هستهای نیاز به حدود ۲۵ کیلوگرم اورانیوم ۹۰ درصدی است.
مؤسسه علوم و امنیت بینالمللی آمریکا ماه گذشته با انتشار گزارشی اعلام کرد برای تبدیل اورانیوم ۶۰ درصدی به ۹۰ درصدی تنها چند هفته زمان نیاز است.
تولید اورانیوم ۹۰ درصدی تنها بخشی از مراحل ساخت بمب اتمی است؛ اما به معنی مهیا بودن مواد اولیه برای تولید آن است.