امانوئل مکرون، پس از دیدار با جو بایدن همتای آمریکایی خود، در گفتگو با نشریه فرانسوی لوپاریزیَن، با بیان اینکه روابط میان ایران و فرانسه رو به وخامت است، مقامات جمهوری اسلامی را به «دروغگویی» در ارتباط با بازداشت هفت تن از اتباع فرانسوی در ایران متهم کرد و گفت: «دروغهای زیادی گفته شده است، اینها هموطنانی هستند که گاهی به دلایل علمی به ایران سفر کردهاند».
در حالیکه مقامات جمهوری اسلامی ایران شهروندان بازداشتشده در ایران را به «جاسوسی» متهم کردهاند، امانوئل مکرون تاکید کرد: «هیچ موضوعی که بازداشت این افراد را توجیه کند وجود ندارد و از نظر ما (این اقدام) غیرقابل قبول است».
رئیسجمهوری فرانسه، که در این مصاحبه از وخامت روابط میان تهران و پاریس یاد کرده است، در عین حال اطمینان داد: دستگاه سیاست خارجی فرانسه به تلاش برای «آزادی» شهروندان فرانسوی بازداشت شده در ایران ادامه خواهد داد.او در ادامه افزود: «ما تنها کشوری نیستیم که از این مشکل رنج میبریم، اما به مبارزه برای آزادی این افراد ادامه خواهیم داد.»
پیشتر مسعود ستایشی، سخنگوی قوه قضاییه جمهوری اسلامی، از بازداشت 40 شهروند خارجی در جریان اعتراضات جاری در ایران خبر داده بود که به گفته او، «مطابق قوانین داخلی جمهوری اسلامی ایران محاکمه خواهند شد.»
خبرگزاری دولتی «ایرنا»، پنجشنبه 14 مهر، تصاویری از اعترافات اجباری سسیل کوهلر و همسرش ژاک پاری منتشر کرد و مدعی شد که این دو شهروند فرانسوی، «مامور اطلاعات و امنیت» سرویس امنیت خارجی فرانسه و «جاسوس» این کشور بوده و با هدف کمک به برگزاری تظاهرات و اعتصابات وارد ایران شده بودند.
وزارت خارجه فرانسه در آن زمان در بیانیه شدیداللحنی پخش اعترافات اجباری این دو شهروند خود را «صحنهسازی وقیحانه» خواند که «بدترین رژیمهای دیکتاتوری» انجام میدهند.
در هفتههای گذشته، کانادا، آلمان، فرانسه، هلند، اتریش، بلژیک، اسپانیا و ایتالیا از شهروندان خود خواستهاند تا سریعا خاک ایران را ترک کنند.
گفته میشود که بیشترین تعداد افراد با تابعیت کشورهای دیگر که در خاک ایران بازداشت شدهاند، از افغانستان، فرانسه، آلمان و آمریکا هستند.
مقامات غربی و نهادهای حقوق بشری همواره ایران را به بازداشت خودسرانه شهروندان کشورهای خارجی و دوتابعیتی برای باجگیری، گرفتن امتیاز و فشار بر غرب متهم میکنند.
امانوئل مکرون، در بخش دیگری از این گفتگو، با تاکید بر «اهمیت آزادی هر چه سریعتر» شهروندان فرانسوی، تصریح کرد: من در این ارتباط رئیسجمهوری ایران را زیر «فشار سختی» قرار دادهام و بر این فشارها بر رئیسجمهوری ایران ادامه میدهم تا حقوق این افراد رعایت شود و امکان دیدارهای کنسولی با بازداشتشدگان فراهم شود. در ماه سپتامبر، در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد، امانوئل مکرون با ابراهیم رئیسی دیدار کرد که با انتقادات فراوانی مواجه شد.
تنشهای سیاسی میان ایران و فرانسه در هفتههای اخیر افزایش یافته است. وزارت امور خارجه ایران، در واکنش به مواضع فرانسه، روز پنجشنبه اول دسامبر، سفیر فرانسه در تهران را، در واکنش به تصویب قطعنامهای در مجلس ملی فرانسه در «حمایت از جنبش آزادی در ایران» در روز ۲۸ نوامبر، احضار کرد.
فرانسه، در پی اعتراضات انقلابی سراسری در ایران، بارها حمایت خود از معترضان ایران را اعلام کرده است و «سرکوب مداوم»، همچنین «حملههای متعدد به آزادیهای اساسی» شهروندان ایرانی را محکوم کرده است.
رئیسجمهوری فرانسه، نخستین رهبر جهان است که بارها با نام بردن از «انقلاب»، اعتراضات مردم ایران علیه جمهوری اسلامی را به رسمیت شناخته است.