محمد مرادی، دانشجوی ۳۸ ساله رشته تاریخ و اهل کرمانشاه، روز دوشنبه، ۲۶ دسامبر (پنجم دیماه)، با انتشار دو ویدیو به زبانهای فارسی و فرانسه از تصمیم خود برای خودکشی خبر داد و دقایقی بعد از انتشار ویدیوها خود را در رودخانه «رون» لیون غرق کرد. او اعلام کرده بود که برای رساندن صدای انقلاب مردم ایران دست این اقدام میزند.
این مرد که محمد مرادی نام داشت دقایقی پیش از خودکشی با انتشار ویدیویی، دلیل انتخاب این مرگ خودخواسته را جلب توجه جهانیان به سرکوب اعتراضات جاری در ایران توصیف کرد.
او در این ویدیو در حالی که رود رون در پشت سرش دیده میشود، میگوید:
این یک ویدیو درباره خودکشی من است. من قرار است وقتی شما این ویدیو را میبینید، درون این رودخانه غرق شده باشم.
رسانههای فرانسه در روزسهشنبه با انتشار این خبر نوشتند که این دانشجوی ایرانی برای جلب توجه افکار همگانی کشورهای غربی به وضعیت خشونتبار سرکوبهای جمهوری اسلامی در ایران، خود را به درون رودخانه انداخته و جان باخت.
این رسانهها همچنین نوشتهاند که مرادی در یک ویدیو که به زبان فارسی و فرانسه در شبکههای اجتماعی همرسان کرده دلیل خودکشیاش را بیان نموده است. او در این ویدیوی دو دقیقهای یادآوری میکند که در زندگی مشکلی نداشته و از نظر روانی و جسمی کاملا سالم است.
به نوشته رسانههای محلی و ملی فرانسه، رهگذران غروب دوشنبه حدود ساعت ۱۸ و ۳۰ دقیقه این مرد را بالای پل گالیهنی در مرکز شهر دیدهاند که قصد داشت داخل آب بپرد، اما تلاش آنان برای منصرف کردن او از این اقدام بیثمر بوده و او در نهایت «بسیار مصمم به درون آب پریده و بیدرنگ غرق شده است».
غواصان آتشنشانی لیون پس از حدود نیم ساعت جستجو پیکر بیجان او را که لای شاخههای درون آب گیر کرده بود، یافتند، اما تلاش آنها برای احیا و نجات جان او حاصلی نداشته و علت فوت را غرق شدن و خفگی در آب اعلام کردند.
یکی از همکلاسیهای محمد به نام توما در گفتگو با شبکه یک تلویزیون فرانسه گفت که این دانشجوی ایرانی یک روز قبل از خودکشی برای او پیام خداحافظی فرستاده است. وی گفت که تلاش او و پدر و مادرش برای منصرف کردن محمد بینتیجه بوده است.
همکلاسی محمد مرادی همچنین گفته که او اغلب درباره فضای سیاسی ایران صحبت میکرد و اغلب امیدوارانه میگفت که رژیم سقوط میکند.
روزنامه لوپروگره، چاپ لیون نوشت که در ساعت ۱۵ روز سهشنبه تجمعی به یاد محمد مرادی در محل واقعه روی پل گالیهنی این شهر برگزار شد.
رسانههای فرانسه به نقل از مقامات محلی نوشتند که تحقیقات برای روشن شدن جزئیات و شرایط این خودکشی آغاز شده است.
سرکوب حکومتی اعتراضات در ایران تاکنون صدها کشته برجای گذاشته که شمار زیادی از آنان را کودکان و نوجوانان تشکیل میدهند.
محمد مرادی از ابتدای اعتراضات سراسری در ایران، در تجمعات همبستگی با اعتراضها در لیون فرانسه شرکت میکرد و به جنبش اعتراضی مردم ایران بسیار امیدوار بود. او در تجمع ۱۵ اکتبر برای جمعیتی که بهمنظور حمایت از جنبش اعتراضی ایرانیان در میدان «بلکور» لیون جمع شده بودند، سخنرانی و در پایان، چندینبار شعار «زن، زندگی، آزادی» را به زبان فرانسه تکرار کرد.
اعتراضات سراسری در ایران که بیش از یکصد روز است ادامه دارد، بسیاری از ایرانیان خارج از کشور را که احساس میکنند نمیتوانند نقش مستقیمی در تحولات ایران داشته باشد، با فشار مضاعف روانی مواجه کرده است، وضعیتی که کمکگرفتن از مشاوره تخصصی و گفتوگوی جمعی در میان ایرانیان را به امری ضروری تبدیل کرده است.محمد مرادی در ویدیویی که به زبان فرانسه در حساب اینستاگرامیاش خطاب به فرانسویها منتشر کرد، با اشاره به اینکه «ما خیلی خیلی از این وضعیت خستهایم»، خواستار حمایت عمومی از انقلاب مردم ایران شد. او در ویدیوی فارسی نیز اعلام کرد تصمیمی که گرفته، «بهخاطر مشکلات شخصی نیست» و هدفش از این خودکشی، «کشاندن توجه اروپاییها، کشورهای اروپایی و مردم غربی به مسائل ایران است».محمد مرادی در بخشی از سخنانش در ویدیویی که منتشر کرده است، میگوید: « امیدوارم مرگ من توجه دستکم بخشی از رسانهها در خارج از کشور را به خود جلب کند و همینطور امیدوارم این پیامی باشد به مردم ایران که فکر نکنند ایرانیان خارج از کشور در غم آنها شریک نیستند و اگر پیش بیاید، نخواهند جانشان را برای آنها فدا کنند. جان من هزاربار قربان ایران و مردم ایران شود. بنابراین من جانم را در این راه فدا میکنم. هیچ بیماری روانی و مشکل روانی ندارم و صرفا غم ازدستدادن مردمم و درعینحال، انجام یک عمل حماسی در مقابله با ابتذال زندگی و به لجن کشیدن عشق و مفاهیم مهمی مثل انسانیت و کرامت انسانی برای من یک دغدغه خیلی خیلی مهم است که حاضرم جانم را برایش فدا کنم. زنده باد آزادی. زن، زندگی، آزادی. شما پیروز هستید و جان کسانی که در این راه جانشان را فدا کردند هدر نخواهد رفت.»