شامگاه چهارشنبه۱۲بهمن، در نخستین روز از روزهای بزرگداشت حکومتی انقلاب ۱۳۵۷ که با عنوان «دهه فجر» شناخته میشود، مردم معترض شهر آبدانان واقع در استان ایلام، در تظاهرات خیابانی، مجسمه میدان بسیج این شهر را سرنگون کردند.
علاوهبر این، در شمار زیادی از شهرهای ایران از جمله تهران، کرج، سنندج، مشهد و رفسنجان شعارهای شبانه و تخریب تبلیغات مرتیط با این جشن حکومتی ادامه یافت.
بر اساس ویدیوهای منتشر شده در رسانههای اجتماعی، مردم معترض در آبدانان، شامگاه ۱۲ بهمن با برپایی تظاهرات خیابانی، مجسمه میدان بسیج این شهر را در میان شعارهای «مرگ بر خامنهای» پایین کشیده و تخریب کردند.
شهر آبدانان از آغاز اعتراضات سراسری مردم ایران در شهریور ۱۴۰۱ بارها صحنه اعتراضات خیابانی و ضد حکومتی بوده و شمار زیادی از شهروندان آن بازداشت و کشته شدهاند.
شهروندان آبدانان ضمن سر دادن شعارهای ضدحکومتی علیه رهبر جمهوری اسلامی در چندین منطقه این شهر، با روشن کردن آتش اقدام به بستن خیابان و تجمع کردند.
تخریب مجسمه نماد یک بسیجی که در وسط یکی از میادین اصلی شهر، با بستن طناب و کشیدن آن در حالی که شعار «مرگ بر خامنهای» سر داده میشد صورت گرفت.
اعتراضات شب گذشته شهروندان آبدانان در حمایت از «سجاد مرادی وندان»، یکی از شهروندان بازداشت شده این شهر صورت گرفت و مردم در این تجمع خواهان آزادی او شدند.
سجاد مرادی وندان روز ۱۱بهمن در مسجد سلیمان به دست نیروهای امنیتی بازداشت شد. او از سوی نهادهای امنیتی به لیدری اعتراضات در آبدانان متهم شده و در طول ماههای گذشته، ماموران برای بازداشت او به منزل خانوادگیشان یورش برده و موفق به دستگیری او نشده بودند.
شامگاه گذشته همچنین نیروهای امنیتی به منزل «پژار ملکی»، نویسنده و از فعالان مدنی شهر آبدانان یورش برده و با محاصره این منزل، اقدام به تیراندازی و شلیکگاز اشکآور به داخل آن کردند.
در جریان این برخورد خشونتبار، «امین ملکی»، برادر پژار ملکی از ناحیە صورت هدف گلولههای ساچمەای قرار گرفت و زخمی شدە است.
پژار ملکی، داستان نویسی است که تاکنون چندین اثر او منتشر شده است. او اهل آبدانان استان ایلام و در حال حاضر در خارج از ایران سکونت دارد و از آغاز اعتراضات مردمی بهویژه پس از تظاهرات گسترده مردم آبدانان در آبان، مورد تهدید قرار گرفته است.
گزارشها حاکی است که تعداد دیگری از ساکنان منزل خانودگی این نویسنده در شهر آبدانان نیز در اثر گاز اشکآور و شلیک نیروهای سرکوبگر مصدوم یا زخمی شدهاند.
سایر استانها
شامگاه ۱۲بهمن۱۴۰۱، مناطق مختلفی از تهران شاهد شعارهای شبانه و تخریب نمادها و تزئینات جشن حکومتی «دهه فجر» بودند.
در منطقه شهر زیبا تهران، مردم معترض از جمله شعار «بسیجی سپاهی، داعش ما شمایی»، «کشته ندادیم که سازش کنیم، رهبر قاتل را ستایش کنیم»، «امسال سال خونه، سید علی سرنگونه» و «خامنهای ضحاک، میکشیمت زیر خاک» سردادند.
شعارهای ضد حکومتی مردم معترض در شهرک نگین غرب تهران نیز تداوم یافت و شهروندان در تاریکی شب شعار «مرگ بر خامنهای، لعنت بر خمینی» و «فقر فساد گرونی، میریم تا سرنگونی» سردادند.
در غرب تهران نیز شهروندان معترض در وردآورد شعار مرگ بر دیکتاتور سر دادند.
در منطقه نارمک تهران هم مردم همزمان با اولین شب مراسم حکومتی دهه فجر، به سردادن شعارهای شبانه علیه جمهوری اسلامی پرداختند. «مرگ بر خامنهای»، «مرگ بر حکومت بچهکش»، «مرگ بر دیکتاتور» از جمله این شعارها بوددند.
بر اساس ویدیوهای منتشر شده در رسانههای اجتماعی شهروندان معترض در مهرشهر کرج شب گذشته بنرها و تبلغات جشن حکومتی را تخریب کرده و شعار «مرگ بر دیکتاتور» و «مرگ بر خامنهای جلاد» سر دادند.
در کردستان، شهر سنندج هم چهارشنبه شب معترضان اقدام به سردادن شعارهایی «مرگ بر دیکتاتور» و «مرگ بر خامنهای، لعنت بر خمینی» کردند.
علاوهبر شهرهای تهران، آبدانان، کرج و سنندج، بسیاری شهرهای دیگر از جمله رفسنجان، قزوین، مشهد، بندرعباس، رباط کریم و تعداد دیگری از شهرها نیز روز و شامگاه چهارشنبه شاهد شعارنویسی و تخریب بنرها و تبلیغات جشن حکومتی «دهه فجر» به دست مردم معترض بودند.
ارسال پرونده معترضان بازداشتی اکباتان به دادگاه
در حالی که اعتراضات شهروندان ایران علیه جمهوری اسلامی همچنان ادامه دارد، دادستان تهران روز چهارشنبه ۱۲بهمن۱۴۰۱، از ارسال پرونده معترضان بازداشتی در پرونده مرگ «آرمان علیوردی»، طلبه بسیجی در شهرک اکباتان، «در شش جلد منتهی به صدور کیفرخواست به دادگاه کیفری یک تهران» خبر داد.
آرمان علیوردی یکی از نیروهای سرکوب در اعتراضات، روز ۴آبان، همزمان با سرکوب اعتراضاتی که در منطقه اکباتان رخ داد، مورد حمله قرار گرفت و زخمی شد و پس از آن درگذشت. پس از آن فرمانده سپاه تهران در ۱۶آبان، از بازداشت ۱۴ نفر با ادعای «عوامل دخیل در قتل علیوردی» خبر داده بود.
دادستان تهران به جزییات این پرونده ارسالشده به دادگاه اشاره نکرد و درباره تعداد دقیق متهمان و هویت و اتهامات آنها توضیحی نداد.
شهرک اکباتان تهران در ماههای آبان و آذر، شاهد اعتراضات گستردهای بود و به همین دلیل هم نیروهای وابسته به حاکمیت با حضور پرتعداد در این مجموعه مسکونی، به انواع روشها به سرکوب معترضان و آزار و اذیت ساکنان این شهرک میپرداختند.