خانه / اخبار مهم روز / تحریم‌های جدید بریتانیا و احتمال “جنایت علیه بشریت” در ایران

تحریم‌های جدید بریتانیا و احتمال “جنایت علیه بشریت” در ایران

بریتانیا ۵ عضو هیئت‌مدیره بنیاد تعاون سپاه پاسداران و ۲ فرمانده نظامی را به لیست تحریم‌های خود افزود. جاوید رحمان به شورای حقوق بشر گفت، اعمال مرتکب شده ماه‌های اخیر مسئولان ایران می‌تواند “جنایت علیه بشریت” تعریف شود.

بریتانیا مسئولان ارشد یکی از نهادهای تامین‌کننده مالی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و دو تن از فرماندهان ارشد این نیروی نظامی را تحریم کرد.

در پایگاه اینترنتی اطلاع‌رسانی دولت بریتانیا روز دوشنبه ۲۹ اسفند (۲۰ مارس) آمده است که تحریم‌شدگان شامل پنج عضو هیئت مدیره بنیاد تعاون سپاه می‌شوند. این نهاد مسئولیت مدیریت سرمایه‌گذاری‌های سپاه را بر عهده دارد.

دو فرمانده ارشد سپاه که در استان‌های تهران و البرز فعالیت می‌کنند نیز به دلیل نقض فاحش حقوق بشر تحریم شده‌اند.

لیست کامل تحریم‌شدگان امروز دوشنبه ۲۰ مارس (۲۹ اسفند) به شرح زیر است:
علی اصغر نوروزی، رئیس هیئت مدیره بنیاد تعاون سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
امین‌الله امامی طباطبایی، نایب‌رئیس هیئت مدیره بنیاد تعاون سپاه پاسداران
یحیی علاء‌الدینی، مدیرعامل، بنیاد تعاون سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
جمال بابامرادی، مدیرعامل بنیاد تعاون سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
احمد کریمی، مدیرعامل بنیاد تعاون سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
احمد ذوالقدر، فرمانده سپاه سیدالشهدا استان تهران و جانشین فرمانده سپاه تهران
علیرضا حیدرنیا، فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی استان البرز

اطلاعیه دولت بریتانیا می‌افزاید، سپاه پاسداران به عنوان شاخه‌ای از نیروهای مسلح ایران که مسئول تأمین امنیت داخلی و خارجی ایران است در خط مقدم سرکوب اعتراضات در ایران شرکت داشته است. این اعتراضات بیش از ۵۰۰ کشته و ده‌ها هزار زندانی داشته است.

پیش از این دولت بریتانیا تحریم‌هایی را علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به طور کامل اعمال کرده بود. از ماه اکتبر سال گذشته نیز دولت بریتانیا تحریم‌های جدیدی را علیه بیش از ۱۲ مقام ارشد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تحت رژیم حقوق بشر ایران اعمال کرده است که آخرین آن‌ها در ۲۰ فوریه علیه تعدادی از فرماندهان ارشد بوده است.

جیمز کلورلی، وزیر خارجه بریتانیا گفت: «امروز ما در حال اقدام علیه رهبران ارشد سپاه پاسداران هستیم که مسئول حمایت مالی دستگاه سرکوب وحشیانه رژیم هستند.»

کلورلی افزود: «همراه با شرکای خود در سراسر جهان، ما همچنان در کنار مردم ایران خواهیم ایستاد، زیرا آنها خواستار تغییرات اساسی در ایران هستند.»

وزیر خارجه بریتانیا در مورد بنیاد تعاون سپاه گفت: «این بنیاد که ابتدا برای حمایت از نیروهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تأسیس شد، اختیارات خود را برای تأمین مالی فعالیت‌های سرکوبگرانه سپاه در ایران و خارج از ایران گسترش داده است. این بنیاد همچنین مسئول تامین مالی گروه‌های شبه‌نظامی مرتبط با بازوی عملیات خارجی سپاه، نیروی قدس سپاه پاسداران است.»

کلوری ادامه داد: «نیروی قدس مسئول انجام فعالیت‌های مرگبار در خارج از ایران است، به‌عنوان مثال، آموزش، تأمین مالی و تسلیحات برای گروه‌هایی مانند حزب‌الله و حماس. این نهاد همچنین متهم به راه‌اندازی شرکت‌های جعلی در سوریه برای حمایت از توسعه فعالیت‌های سپاه قدس در سوریه شده است.»

بریتانیا همچنین تحریم‌هایی را علیه دو تن از فرماندهان استانی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به دلیل نقش آنها در نظارت بر نقض حقوق بشر علیه معترضان اعمال کرد.

این تحریم‌ها شامل مسدود کردن دارایی‌ها و ممنوعیت سفر به بریتانیا برای افراد مربوطه است.

جاوید رحمان: اعمال مقامات ایران می‌تواند مصداق “جنایت علیه بشریت” باشد

همزمان جاوید رحمان، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر ایران روز دوشنبه ۲۰ مارس (۲۹ اسفند) در گزارشی به شورای عالی حقوق بشر سازمان ملل گفت که مقامات ایران در ماه‌های اخیر مرتکب اعمالی شده‌اند که می‌تواند “جنایت علیه بشریت” تعریف شود.

بر اساس گزارش سازمان ملل، از ماه ژانویه سال جاری تاکنون ۱۴۳ نفر در ایران اعدام شده‌اند. جاوید رحمان امروز در ژنو گفت: «در میان آنها حداقل چهار نفر در ارتباط با اعتراضات علیه رهبری جمهوری اسلامی اعدام شده‌اند.»

رحمان به شورای حقوق بشر سازمان ملل گفت که محاکمه‌های بسیار ناعادلانه پیش از احکام اعدام انجام شده است. در سرکوب اعتراضاتی که در ماه سپتامبر آغاز شد، مقامات دست به اقدامی زدند که “نشان‌دهنده ارتکاب احتمالی جنایات بین‌المللی، به ویژه جنایات علیه بشریت است”.

این گزارشگر ویژه امور حقوق بشر در ایران، موارد قتل، تجاوز جنسی، شکنجه و ناپدید شدن اجباری را به عنوان نمونه ذکر کرد.

جاوید رحمان گفت، شواهدی در دست دارد مبنی بر اینکه مهسا امینی ۲۲ ساله “بر اثر ضرب و شتم پلیس دولتی گشت ارشاد کشته شده است”.

در پی این گزارش، علی بحرینی، نماینده جمهوری اسلامی در شورای حقوق بشر در ژنو، تمام این اتهامات را “ساختگی” توصیف کرد.

تحریم‌های جدید اتحادیه اروپا علیه ایران

اتحادیه اروپا تحریم‌های بیشتری را علیه رژیم جمهوری اسلامی به دلیل نقض حقوق بشر اعمال می‌کند.

آنالنا بربوک، وزیر خارجه آلمان روز دوشنبه ۲۰ مارس (۲۹ اسفند) در هنگام ورود برای دیدار با همتایان اروپایی خود در بروکسل گفت که وزیران خارجه اتحادیه اروپا ششمین بسته تحریمی را علیه ایران در پاسخ به نقض حقوق بشر اعمال خواهند کرد.

به گزارش رویترز، بربوک به خبرنگاران گفت: «ما می‌خواهیم روشن کنیم که هیچ‌کس فراتر از قانون نیست، به همین دلیل است که بسته ششم تحریم‌ها را در بروکسل اعمال خواهیم کرد.»