خانه / اخبار مهم روز / آسوشیتدپرس: سایت اتمی زیرزمینی جدید ایران احتمالا در حملات آمریکا تخریب نمی‌شود

آسوشیتدپرس: سایت اتمی زیرزمینی جدید ایران احتمالا در حملات آمریکا تخریب نمی‌شود

آسوشیتدپرس گزارش داد جمهوری اسلامی در نزدیکی قله‌ای در رشته‌کوه زاگرس در حال ساخت یک تاسیسات هسته‌ای زیرزمینی است که به دلیل عمق زیاد آن، احتمالا تخریبش، فراتر از توان آخرین سلاح‌های طراحی شده از سوی آمریکا برای تخریب چنین تاسیساتی است.

این گزارش با استناد به گفته‌های کارشناسان و تصاویر ماهواره‌ای که به دست این خبرگزاری رسیده، نوشته شده است.

این خبرگزاری روز دوشنبه در این گزارش نوشت عکس‌ها و ویدیوهای آزمایشگاه پلنت پی‌بی‌سی نشان می‌دهد که ایران در حال حفر تونلی در کوه نزدیک سایت هسته‌ای نطنز است؛ سایتی که در شرایط بن‌بست میان تهران و غرب، بارها هدف حملات خرابکارانه قرار گرفته است.

این پروژه جدید همچنین در حدود ۲۲۵ کیلومتری جنوب تهران واقع است. عکس‌های ماهواره‌ای که در ماه میلادی آوریل، حدود یک ماه پیش، گرفته شده نشان می‌دهد که کارگران در حال نقب زدن در کوه «کلنگ گز اعلا» در نزدیکی حصار جنوبی تاسیسات نظنز هستند.

همچنین به گفته کارشناسان، جدیدترین بمب‌های آمریکایی توان نفوذ به عمق ۶۰ متری زمین را دارند، اما حجم خاک‌برداری‌ها از این سایت در دست احداث، نشان می‌دهد این سایت احتمالا عمقی ۸۰ تا ۱۰۰ متر داشته باشد.

آسوشیتدپرس نوشت بر اساس مجموعه تصاویری که از سوی مرکز مطالعات منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای جیمز مارتین تجزیه و تحلیل شده، چهار ورودی، دو ورودی در شرق و دو ورودی دیگر در غرب، به دامنه کوه حفر شده است.

در حالی که ایران پس از خروج آمریکا از برجام، به روند غنی‌سازی اورانیوم خود سرعت و شدت داده و نزدیک به سطوح تسلیحاتی شده، به نوشته آسوشیتدپرس، این تاسیسات جدید تلاش‌های غرب برای جلوگیری از دستیابی احتمالی ایران به بمب اتمی را پیچیده می‌کند.

کلسی داونپورت، مدیر «انجمن کنترل تسلیحات» در واشینگتن که در زمینه سیاست منع اشاعه سلاح‌های کشتار جمعی فعالیت می‌کند، به این خبرگزاری گفت که تکمیل چنین تاسیساتی «یک سناریوی کابوس‌آمیز خواهد بود که خطر ایجاد یک افزایش تنش جدید را به همراه دارد.»

او افزود: «با توجه به این که ایران به ساخت بمب اتمی نزدیک است، فضای کمی برای تقویت برنامه‌های خود بدون از بین بردن خطوط قرمز آمریکا و اسرائیل دارد. بنابراین در این مرحله، هر گونه تشدید تنش، خطر درگیری [نظامی] را افزایش می‌دهد.»

در حالی که برجام برای ایران فقط غنی‌سازی اورانیوم تا ۳.۶۷ درصد را مجاز دانسته، جمهوری اسلامی در ماه‌های اخیر اورانیوم با غلظت ۶۰ درصد غنی‌سازی کرده است. ضمن آن که بازرسان آژانس اخیر دریافتند که ایران ذرات اورانیوم با غلظت ۸۳.۷ درصد نیز تولید کرده که تنها یک گام کوتاه تا رسیدن به مرز اورانیوم ۹۰ درصدی که کاربرد تسلیحاتی دارد، فاصله دارد.

آسوشیتدپرس نوشت که نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد در پاسخ به سوالات این خبرگزاری درباره ساخت و ساز تاسیسات جدید گفت: «فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای ایران شفاف و تحت پادمان‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی است.»

این در حالی است که تهران سال‌هاست دسترسی بازرسان بین‌المللی به مراکز هسته‌ای خود را محدود کرده است.

آسوشیتدپرس نوشت که جمهوری اسلامی می‌گوید ساخت و ساز جدید جایگزین مرکز تولید سانتریفیوژهای نطنز خواهد شد که تابستان سه سال پیش در آن انفجار و آتش‌سوزی رخ داد.

جمهوری اسلامی اسرائیل را مسئول این حادثه دانست.

آسوشیتدپرس گزارش داد که تهران هیچ برنامه دیگری را برای این تاسیسات جدید اعلام نکرده و اگر قصد داشته باشد اورانیوم به آن منتقل کند، باید این قصد خود را به آژانس اعلام کند.

این خبرگزاری اضافه کرد که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مستقر در وین هنوز به سوالاتش در این زمینه پاسخ نداده است.