خانه / اخبار مهم روز / مرکز آمار: افزایش ۷۶ درصدی قیمت اقلام خوراکی‌ در اردیبهشت‌

مرکز آمار: افزایش ۷۶ درصدی قیمت اقلام خوراکی‌ در اردیبهشت‌

گزارش ماهانه مرکز آمار ایران از افزایش بیش از ۷۶ درصدی قیمت اقلام خوراکی در مقایسه با اردیبهشت سال گذشته حکایت دارد. انتظار می‌رود میزان تورم در گزارش ماهانه بانک مرکزی بیش از این باشد.

جدیدترین گزارش ماهانه مرکز آمار ایران، از افزایش بیش از ۷۶ درصدی قیمت اقلام خوراکی در اردیبهشت امسال در مقایسه با اردیبهشت ماه سال گذشته حکایت دارد. این مرکز دولتی، روز پنج‌شنبه چهارم خرداد با انتشار آمار جدیدی از افزایش چشمگیر قیمت اقلام خوراکی خبر داد.

از جمله اقلامی که در اثر تورم افسارگسیخته گران‌تر شده‌اند، می‌توان به گوشت و روغن اشاره کرد که بر اساس آمار اعلام شده، قیمت آن‌ها حدودا دوبرابر شده است.

در مجموع، مرکز آمار ایران، تورم ۱۲ ماهه تا اردیبهشت را در مقایسه با مدت مشابه سال پیش، که “تورم سالانه” خوانده می‌شود، ۴۹.۱ درصد اعلام کرده است.

بیشتر بخوانید: میزان رسمی تورم در فروردین ماه در ایران ۵۵.۵ درصد اعلام شد

باید گفت آمارهای اعلام شده از سوی مرکز آمار، همواره کمتر از میزان تورمی است که در گزارش بانک مرکزی اعلام می‌شود.

مرکز آمار پیش از این، تورم اسفند را نسبت به ماه مشابه در سال قبل، ۵۰ درصد اعلام کرده بود در حالی که میزان تورم بر مبنای داده‌های بانک مرکزی، ۱۴ درصد بیشتر یعنی به میزان ۶۴ درصد اعلام شد.

این تفاوت و تناقض درباره ماه‌های دیگر نیز صادق است و برای نمونه بانک مرکزی، تورم فروردین سال جاری را در حدود ۷۰ درصد اعلام کرده بود در حالی که مرکز آمار، میزان تورم همین ماه را تنها ۵۵ درصد برآورد کرد.

تورم ۷۶ درصدی اردیبهشت امسال در مقایسه با سال پیش نیز از این قاعده مستثنی نیست و انتظار می‌رود که گزارش بانک مرکزی، برآورد دیگری از میزان تورم اعلام کند.

پایگاه اطلاع‌رسانی دولت با تکذیب نرخ ۷۰ درصدی تورم فروردین ماه، به استناد گزارش مرکز آمار، تورم فروردین را “کاهشی” خواند و اعلام کرد که «روند کاهش نرخ تورم در اردیبهشت ماه ادامه یافته است و براساس داده های مرکز آمار شاهد کاهش یک درصدی تورم اردیبهشت نسبت به فروردین ماه هستیم. تورم فروردین هم نسبت به اسفند یک درصد کاهش پیدا کرده بود.»

این در حالی است که بسیاری از کارشناسان براین باورند که اعلام تورم از سوی مرکز آمار، آمیزه‌ای است از خطا و تحریف و در عمل، بخش مهمی در آن نادیده گرفته شده است.

با وجود این، ارقام اعلام شده از سوی مرکز آمار ایران نیز به خودی خود تکان‌دهنده و نشان‌دهنده تورمی افسارگسیخته در اقتصاد کشور است.

بنا به گزارش مرکز آمار، بیشترین میزان رشد قیمت، در میان کالاها و خدمات در بخش هتل و رستوران بوده که در اردیبهشت امسال نسبت به ماه مشابه سال قبل، تورمی ۸۴ درصدی را نشان می‌دهد.

در جایگاه دوم، اقلام خوراکی قرار گرفته‌اند که بنا به اعلام مرکز آمار، ۷۶.۱ درصد افزایش نشان داده‌اند و در جایگاه سوم نیز بخش حمل و نقل قرار گرفته که تورم ۵۸.۲ را نشان می‌دهد.

بیشتر بخوانید: جهش ۴۰ درصدی بهای اقلام خوراکی در “سال مهار تورم”

مرکز آمار و بانک مرکزی دو منبع رسمی اعلام آمار در ایران به شمار می‌روند. بانک مرکزی در سال جاری از انتشار آمار تورم خودداری کرده اما آمار اسفند ماه این بانک، وضعیت تورم را بدتر از میزان اعلام شده از سوی مرکز آمار نشان می‌داد.

با وجود وعده‌های دولت ابراهیم رئیسی برای کاهش تورم، قیمت‌ها در ایران مدام در حال افزایش است و از قدرت خرید شهروندان روز به روز کاسته می‌شود. برخی از برآوردها از این حکایت دارند که در حدود ۲۰ میلیون ایرانی از امکانات اولیه زندگی محروم‌اند.

بر اساس گزارش سالانه “پالایش خط فقر” که وزارت کار در دی ماه سال گذشته منتشر کرد این برآورد صحیح نیست و حدود یک سوم از مردم ایران زیر خط فقر مطلق قرار دارند.

گسترش شدید فقر در اثر افزایش افسارگسیخته قیمت‌ها، سقوط ارزش پول ملی و عدم افزایش دستمزدها متناسب با نرخ تورم، جامعه ایران را با مشکلات عدیده‌ای از جمله طلاق، اعتیاد، معضلات بهداشت و سلامت و نظایر آن روبرو کرده است.

به گمان بسیاری از متخصصان، ادامه این وضع، ممکن است به فروپاشی اجتماعی منجر شود و در صورت ادامه روند موجود، اقتصاد ایران تا فروپاشی ، ورشکستگی و ونزوئلایی شدن فاصله چندانی ندارد.