۶ ساعت پیش
وکیل عباس دریس از دستگیرشدگان اعتراضات سراسری سال ۱۳۹۸ میگوید که حکم اعدام موکل او در دیوان عالی کشور تایید شده است. عباس دریس که در زندان سپیدار اهواز محبوس است بعد از کشتار نیزار ماهشهر خوزستان، یکی از خونینترین حوادث آن سال، دستگیر شده بود.
فرشته تابانیان روز سهشنبه در توییتی نوشت که دیوان عالی کشور حکم اعدام موکلش را به «اتهام محاربه» تایید کرده است.
وکیل آقای دریس افزود که پرونده دارای «ایراداتی» بوده که دیوان عالی به آنها «توجه نکرده» است.
خانم تابانیان همچنین اشاره کرد که تایید حکم به وی ابلاغ نشده است و وی «از طریق ابلاغ استحضاری شعبه اول دادگاه انقلاب ماهشهر» از آن آگاه شده است.
او تاکید کرده است که از این حکم اعاده دادرسی خواهد کرد.
حکم اعدام آقای دریس اواخر مهر ماه گذشته – ۱۴۰۱ – در دادگاه انقلاب ماهشهر تایید شده بود. در آن زمان گزارش شد که محسن، برادر عباس دریس، در این پروینده تبرئه شده است.
برادران دریس از اهالی شهرک چمران (جراحی) در شهرستان ماهشهر بودند که در آذر ماه ۹۸ بازداشت شدند.
یکی از رویدادهای خونین اعتراضات آن سال در نیزار ماهشهر روی داد.
یک شاهد عینی در آن زمان به بیبیسی گفت که ساعت نه و نیم صبح روز دوشنبه ۲۷ آبان ماموران امنیتی در میدانی که معترضان بسته بودند پیاده شدند. در نزدیکی این میدان نیزاری قرار دارد که به گفته شاهدان عینی از سمت نیزار به یکی از ماموران امنیتی سپاه شلیک میشود و بعد نیروهای امنیتی معترضان را به گلوله میبندند.
شاهد عینی گفت معترضانی که راه را بسته بودند مسلح نبودند و به سمت نیزار فرار کردند ولی ماموران امنیتی به آنها هم شلیک کردند.
به گفته این شاهد نزدیک به ۲۰ نفر در تیراندازی ماموران به نیزار کشته شدند.
اتهام این دو برادر در وهله اول، قتل عمد فردی به نام رضا صیادی از نیروهای یگان ویژه و همچنین، محاربه به دلیل استفاده از سلاح و شلیک با آن قید شده بود.
در رای دادگاه انقلاب ماهشهر گفته شده بود که حکم براساس اعترافات عباس دریس صادر شده است.
عباس دریس در اعترافات اولیه عنوان کرده بود که در اعتراضات ماهشهر، با توجه به فاصله زیاد، اساسا پس از شلیک با اسلحه، متوجه نشده که آیا با این شلیک، گلولهای به فردی اصابت کرده یا خیر اما، تنها مشاهده کرده که در آن سو، افرادی با لباس سیاه بودند که افتادند.
اما وکیل او بعدا گفت که آن اعترافات در وزارت اطلاعات اخذ شده و او در دادگاه، اتهامات را رد کرده و گفته در جریان آنچه در نیزارهای ماهشهر رخ داده به کسی شلیک نکرده و کسی را نکشته است.
عباس دریس، متولد ۱۳۵۲، پدر سه فرزند است.
او اصلا اهل آبادان است که بعدها به دلیل جنگ به چمران واقع در بندر ماهشهر مهاجرت کردند.
اعتراضهای آبان ۹۸ ابتدا در واکنش به افزایش ناگهانی و اعلامنشده بنزین آغاز شد اما به سرعت بیش از “پانصد نقطه” ایران را فراگرفت و کل حاکمیت و نمادهای مهم جمهوری اسلامی را هدف قرار داد.
محمدرضا باهنر، دبیرکل جامعه اسلامی مهندسین به خبرگزاری خبرآنلاین گفته ” در آبان ۹۸ مردم نه تنها از موضوع بنزین، بلکه پیش از آن از همه چیز ناراضی بودند.”
مقامات جمهوری اسلامی برای مقابله با اعتراضها دست به سرکوب گسترده زدند و شبکه اینترنت سراسری را قطع کردند.
سازمان عفو بینالملل بعدا گزارش داد که کشته شدن ۳۲۴ نفر به دست نیروهای امنیتی را تایید و مستند کرده است.
در این آمار ۱۰ زن و ۲۲ کودک زیر ۱۸ سال (۲۱ پسربچه ۱۲ تا ۱۷ ساله و یک دختربچه ۸ تا ۱۰ ساله) نیز دیده میشوند، با این حال به گفته عفو بینالملل اکثریت کشتهشدگان در دهه بیست یا سی زندگی بودهاند.
برخی آمارهای غیررسمی حاکی از این است که شمار کشتهها بسیار بیش از این بوده است.
هیات قضات «دادگاه بینالمللی مردمی آبان» اوایل مهر ماه ۱۰۴۱ اعلام کرد که از نظر آنها در جریان سرکوب آبان ۹۸، دولت و نیروهای امنیتی ایران به «جنایت علیه بشریت» دست زدهاند و ۱۳ تن از سران جمهوری اسلامی، از جمله آیتالله علی خامنهای باید به این اتهام محاکمه شوند.
در حکم قضات «دادگاه بینالمللی مردمی آبان» آمده بود که دولت، همراه با شورای عالی امنیت ملی، شوراهای تامین استان ها، نیروی انتظامی، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، نیروهای شبه نظامی بسیج، سایر نیروهای لباس شخصی در «جنایت علیه بشریت» دست داشتهاند.
«دادگاه بینالمللی مردمی آبان»، ابتکار عملی بود که توسط سه سازمان غیردولتی «عدالت برای ایران»، «حقوق بشر ایران» و «با هم علیه اعدام» در آبان ماه سال ۱۴۰۰ جلساتی را به مدت پنج روز در شهر لندن برگزار کرد.