وزارت دفاع آمریکا اعلام کرد چندین جنگنده و یک ناوشکن خود را برای حفظ امنیت کشتیرانی در آبراههای کلیدی خاورمیانه راهی منطقه میکند. این اقدام واکنشی به تهدیدهای جمهوری اسلامی و توقیف کشتیهای تجاری توسط این کشور است.
به گزارش رویترز وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) روز دوشنبه ۲۶ تیر (۱۷ ژوئیه) اعلام کرد جتهای جنگنده اف-۳۵ و اف-۱۶ آمریکا را همراه با ناوشکن “توماس هادنر” به خاورمیانه اعزام میکند. به گفته سابرینا سینگ، سخنگوی این وزارتخانه، این تصمیم برای مقابله با تهدیدهای ایران و به منظور حفاظت از امنیت کشتیرانی در تنگه هرمز گرفته شده است.
به گفته او با ادامه تهدیدهای ایران، پنتاگون در هماهنگی با متحدان آمریکا قصد دارد حضور و سطح نظارت خود را در تنگه هرمز و آبهای مجاور افزایش دهد. مشخص نیست که جتهای جنگنده اعزامی دقیقاً در کجا مستقر میشوند و چه مدت در منطقه خواهند ماند.
نیروی دریایی آمریکا روز ۱۴ تیر (۵ ژوئیه) اعلام کرده بود که برای جلوگیری از توقیف دو نفتکش تجاری در خلیج عمان توسط نیروهای جمهوری اسلامی مداخله کرده است. تیم هاوکینز، سخنگوی ناوگان پنجم نیروی دریایی ایالات متحده در این باره گفته بود که نیروهای ایرانی قصد داشتند دو نفتکش تجاری را که بهطور قانونی در آبهای بینالمللی در حال حرکت بودند، توقیف کنند.
جمعه گذشته نیز خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از یک مقام بلندپایه وزارت دفاع آمریکا نوشته بود که ایالات متحده به زودی جتهای جنگنده اف ۱۶ خود را به محدوده تنگه هرمز در خلیج فارس اعزام میکند تا با اقدامات جمهوری اسلامی در توقیف کشتیها مقابله کند.
از سال ۲۰۱۹ و با افزایش تنش میان ایالات متحده و ایران، جمهوری اسلامی مجموعهای از حملات به کشتیها در آبهای استراتژیک خلیج فارس را ترتیب داده و چندین نفتکش و کشتی تجاری را در آبهای تنگه هرمز و حوالی آن توقیف کرده است.
بنا بر دادههای نیروی دریایی ایالات متحده آمریکا جمهوری اسلامی در دو سال اخیر حدود ۲۰ کشتی تجاری با پرچمهای بینالمللی را مورد آزار و تهاجم قرار داده و یا توقیف کرده است. ایالات متحده چنین اقداماتی را “تهدیدی آشکار برای امنیت دریایی منطقه و اقتصاد جهانی” میداند. ایران همچنین بارها تهدید به بستن تنگه هرمز کرده است. تنگه هرمز نقشی کلیدی در تجارت منطقه دارد و حدود ۲۰ درصد تولیدات نفتی دنیا از این آبراه عبور میکند.