هشدار دو نماینده مجلس: اقتصاد ایران لبه پرتگاه؛ یک شوک ارزی دیگر هرچه رشته‌ایم پنبه می‌کند

مجتبی توانگر، نماینده تهران در مجلس با هشدار درباره اوضاع اقتصادی در ایران، گفت: «اگر نگاه کلان نداشته باشیم و صرفا بخواهیم با تقسیم ثروت یا توزیع یارانه فقر را کاهش دهیم، ممکن است یک شوک ارزی دیگر همه آنچه برای کاهش فقر رشته‌ایم، پنبه کند.»

این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس، با انتقاد از ضعف دولت در حوزه مدیریت اقتصاد، تداوم تورم بالای ۴۰ درصد، گرانی ارزاق عمومی، اجاره خانه‌های سرسام‌آور و هزینه‌های سنگین زندگی را مساله اصلی کشور دانست.

این نماینده تهران در مجلس افزود: «ظاهرا بسیاری مسئولان متوجه خطر تشدید عقب‌ماندگی تمدنی ایران نسبت به رقبای جهانی و منطقه‌ای نیستند و در دولت یک احساس رضایت کاذب از تغییر رویکرد اقتصادی دیده می‌شود.»

محمد وحیدی، نماینده بجنورد در مجلس نیز هشدار داد: «اگر آقایان بخواهند کشور را با همین فرمان اداره کنند، قطعا مملکت را در حوزه اقتصادی به لبه پرتگاه می‌برند.»

به گفته این نماینده مجلس حکومت در حوزه تامین حداقل‌های معیشتی مردم با چالش روبروست، اما اعضای تیم اقتصادی دولت تقصیر را به گردن همدیگر می‌اندازند.

بر اساس اعلام این نماینده عضو کمیسیون آموزش مجلس شورای اسلامی، شرایط به گونه‌ای است که نیازهای اولیه غذایی مردم تامین نمی‌شود و در بسیاری روستاها حتی نانی برای فروش به مردم وجود ندارد.

در همین حال، یک فعال کارگری از تداوم بحران معیشتی کارگران گلایه کرده و گفته است شکایت کارگران از دولت در مورد تعیین حداقل دستمزد و همچنین درخواست برای برگزاری جلسه ترمیم دستمزدها هم راه به جایی نبرده است.

فرامرز توفیقی به تداوم سردرگمی و وضعیت بحرانی معاش کارگران اشاره کرده و اعضای شورای‌عالی کار را مسبب این وضعیت دانسته است.

این فعال کارگری، با انتقاد از آمارهای رسمی تورم افزود ادعای کاهش تورم سبد خوراکی‌ها با آنچه مردم در واقعیت لمس می‌کنند، همخوانی ندارد.

حتی گزارش‌های رسمی افزایش جمعیت فقیر در ایران و کاهش مصرف خانوارها را تایید می‌کنند. مرکز پژوهش‌های مجلس چندی پیش با انتشار گزارشی اعلام کرده بود، ۷۵ درصد از سه دهک پایین درآمدی فاقد هرگونه پوشش حمایتی هستند.

در آن گزارش جمعیت زیر خط فقر ایران در سال ۱۴۰۰ بیشتر از ۳۰ درصد برآورد شده و آمده بود، شکاف فقر به معنای فاصله فقرا تا خط فقر به بیشترین مقدار خود رسیده است.

گزارش سازمان غذا و کشاورزی بین‌الملل، فائو از امنیت غذایی در دنیا که به تازگی منتشر شده، نشان می‌دهد بر اساس داده های سال ۲۰۲۱ میلادی، بیش از ۲۶ میلیون ایران توان مالی برای یک رژیم غذایی مناسب نداشتند و حدود ۴۱ درصد جمعیت دچار فقر غذایی شدید یا متوسط بودند.