در حالی که آمریکا اعلام کرده، دسترسی ایران به ۶ میلیارد دلار آزادشده در کره جنوبی با نظارت وزارت خزانهداری آمریکا و فقط برای مصارف بشردوستانه خواهد بود ایران میگوید که این منابع را بر اساس صلاحدید خود هزینه میکند.
آزاد شدن ۶ میلیارد دلار بلوکه شده ایران در کره جنوبی در پی توافق میان حکومت جمهوری اسلامی و ایالات متحده صورت گرفتعکس:
نحوه دسترسی ایران به ۶ میلیارد دلار آزادشده در کره جنوبی همچنان در هالهای از ابهام است. در حالی که ایالات متحده آمریکا اعلام کرده است که دسترسی ایران به ۶ میلیارد دلار آزادشده در کرهجنوبی با نظارت وزارت خزانهداری ایالات متحده و صرفا برای مصارف بشردوستانه خواهد بود، جمهوری اسلامی میگوید که این منابع را بر اساس صلاحدید خود هزینه میکند.
ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری ایران هفته گذشته مدعی شده بود که “از داراییهای آزادشده جمهوری اسلامی در کره جنوبی به منظور تقویت تولید داخلی استفاده خواهد شد”.
در همین حال، روز دوشنبه ۲۱ اوت (۳۰ مرداد) خبرگزاری “یونهاپاینفومکس” کره جنوبی گزارش داده است که ۶ میلیارد دلار آزادشده جمهوری اسلامی، هفته گذشته به منظور مبادله با ایران به بانک مرکزی سوئیس انتقال یافته است.
بر اساس این گزارش بانک ملی سوئیس در نظر دارد که این مبلغ را ابتدا از واحد پول خود یعنی “وون” به دلار و سپس به یورو تبدیل کند.
طبق گزارش خبرگزاری “یونهاپاینفومکس”، طی پنج هفته آینده روزانه حدود ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلیارد وون به دلار تبدیل خواهد شد. در عین حال، یکی از مسئولان وزارت دارایی کره جنوبی با اشاره به حساسیت حقوقی و دیپلماتیک این موضوع، از تایید این گزارش سرباز زد.
اظهارات امیرعبداللهیان درباره وارد شدن شوک مالی به سیستم مالی کره جنوبی
حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه جمهوری اسلامی هفته گذشته در سخنانی اعلام کرده بود که این ۶ میلیارد دلار از کره جنوبی منتقل شده است. او اما در ادامه مدعی شد از آن جایی که انتقال حدود ۶ میلیارد دلار دارایی توسط کره جنوبی، به سیستم مالی کره شوک مالی وارد میکرد بنا شد که این دارایی طی چند مرحله منتقل شود.
این اظهارات در حالی مطرح میشود که به گفته کارشناسان، ادعای وارد شدن شوک مالی در اثر انتقال شش میلیارد دلار از کره جنوبی نادرست است، چرا که ۶ میلیارد دلار در برابر اقتصاد ۱.۷ تریلیون دلاری این کشور مبلغ ناچیزی به شمار میرود.
امیرعبداللهیان همچنین روز دوشنبه ۲۳ مرداد ماه (۱۴ اوت) در جمع خبرنگاران در پاسخ به پرسشی در خصوص تبادل شهروندان زندانی آمریکایی و آزاد شدن داراییهای بلوکهشده ایران در کره جنوبی اظهار داشت: «ما هیچ ارتباطی بین موضوع تبادل زندانیان به عنوان یک بحث انسانی و پرونده با مسأله آزادسازی اموال و داراییهای خود نزد بانکهای خارجی قائل نیستیم.»
وزیر خارجه جمهوری اسلامی افزود: «در توافق و صورتجلسه تنظیمشده بین ما و طرف آمریکایی با وساطت کشور ثالث، یک صورتجلسهای در خصوص چگونگی تبادل زندانیان به عنوان یک موضوع انسانی داریم و صورتجلسه جدا و دیگری داریم به عنوان مطالبه حقمان در آزادسازی اموال بلوکهشده ایران نزد برخی از بانکها.»
دیپلماسی گروگانگیری، ابزار فشار بر غرب
آزاد شدن ۶ میلیارد دلار بلوکه شده ایران در کره جنوبی در پی توافق میان حکومت جمهوری اسلامی و ایالات متحده صورت گرفت که بر اساس آن ایران متعهد شده است که پنج شهروند آمریکایی بازداشت شده در ایران را آزاد کند و در مقابل، واشنگتن نیز با وجود تحریم بانکی ایران، اجازه دسترسی تهران به داراییهای مسدود شده خود در کره جنوبی را صادر کند.
سیامک نمازی، عماد شرقی و مراد طاهباز سه تن از این پنج شهروند هستند. هویت دو زندانی دیگر مشخص نیست. بر اساس خبرهای منتشرشده این زندانیان اکنون از زندان به حبس خانگی منتقل شدهاند. همچنین هفته گذشته ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی اعلام کرده بود که قرار است پنج زندانی ایرانی در ایالات متحده نیز آزاد شوند.
کنعانی همچنین در نشست خبری امروز خود (دوشنبه ۲۱ اوت / ۳۰ مرداد) با اشاره به روند انتقال پولهای بلوکهشده ایران در کره جنوبی اظهار داشت: «خوشبین هستیم که در بازه زمانی مشخصشده روند انتقال پولهای ایران انجام شود و براساس اطلاعی که داریم مبتنی بر توافق انجامشده، کار در روند خوبی در حال انجام است.»
کنعانی همچنین مدعی شد که “علاوه بر آزادی داراییهای بلوکهشده ایران در کره جنوبی، روند انتقال بخش دیگری از داراییهای ایران در عراق به تدریج شروع شده و بخشی از آن نیز منتقل شده است.»
گفتنی است پولهای مسدودشده جمهوری اسلامی در کره جنوبی که بدهی خرید محصولات پتروشیمی و فرآوردههای نفتی ایران بوده هفت میلیارد دلار ارزش داشته است اما بر اساس توافق اخیر میان آمریکا و ایران تنها شش میلیارد دلار از این مبلغ آزاد شده است که به گفته کارشناسان، دلیل آن تغییر ارزش برابری واحد پول کره جنوبی در برابر دلار آمریکا است.