حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران در دیدار با همتای سوئدی خود، توبیاس بیلستروم، که در حاشیه هفتاد و هشتمین مجمع عمومی سازمان ملل انجام شد، تبادل سفیر میان تهران و استکهلم را به اقدام «مثبت» سوئد در مواجهه با پدیده قرآنسوزی در این کشور منوط کرد.
خبرگزاری جمهوری اسلامی روز یکشنبه گزارش داد که وزیر خارجه ایران «مهمترین موضوع» برای گفت وگو و تبادل نظر میان دو کشور را «تداوم اهانت به قرآن» در سوئد دانسته و گفته است: «دفاع از ارزشهای سوئد به قیمت نادیده گرفتن ارزشهای ۲ میلیارد مسلمان جهان قابل پذیرش نیست.»
ایران پیشتر اعلام کرد بود که این کشور قصد ندارد سفیر جدیدی به سوئد بفرستد و سفیر سوئد نیز اجازه ورود به این کشور را نخواهد داشت.
آقای امیرعبداللهیان در این دیدار همچنین خواستار آزادی حمید نوری شده و اعلام کرده است که از دولت سوئد انتظار دارد که در مرحله تجدیدنظر با اتخاذ یک «تصمیم عاقلانه و شجاعانه» او را «فورا» آزاد کند.
حمید نوری پس از ورود به خاک سوئد به اتهام دخیل بودن در اعدامهای سال ۱۳۶۷ در زندان گوهردشت بازداشت و تحت محاکمه قرار گرفت و در ژوئیه ۲۰۲۲ به جرم نقض فاحش قوانین بینالمللی و مشارکت در چندین فقره قتل به حبس ابد محکوم شد که در سوئد ۲۵ سال در نظر گرفته میشود.
تهران در حالی بر آزادی بی قید و شرط آقای نوری تاکید دارد که اخیرا فاش شد که یوهان فلودروس از جمله دیپلماتهای اتحادیه اروپا را بیش از ۵۰۰ روز پیش بازداشت و زندانی کرده است. آقای فلودروس تبعه سوئد است.
جوزپ بورل بازداشت دپیلمات سوئدی اتحادیه اروپا در ایران را تایید کرد
پیش از این نیز حبیب اسیود یکی از بنیانگذاران «جنبش نضال» از گروههای مخالف حکومت ایران پس از ربوده شدن در ترکیه در سال ۲۰۲۰ به تهران منتقل شد. او که شهروندی ایرانی-سوئد محسوب میشد، پس از محاکمه به اتهام اقدام مسلحانه علیه جمهوری اسلامی، اعدام شد.
احمدرضا جلالی، پزشک و محقق ایرانی-سوئدی دیگر نیز که در سال ۲۰۱۶ و پس از شرکت در یک سخنرانی علمی در تهران بازداشت شد، متهم به جاسوسی است و در معرض تهدید اعدام قرار دارد.
رسانههای ایران به نقل از سفیر سوئد نیز به ابراز تمایل سوئد برای تداوم گفتوگو و همکاری با تهران و نیز ذکر این جمله که «اسلام هراسی نزد دولت سوئد جایی ندارد و ما طرفدار بردباری دینی هستیم»، اکتفا کردهاند. اما رسانههای سوئدی به نقل از آنا ارهارت، سخنگوی وزیر خارجه این کشور نوشتهاند که آقای بیلستروم هم در این گفتگو تاکید کرده که شهروندان سوئدی بازداشت شده در ایران باید فورا آزاد شوند.
خانم ارهارت خاطر نشان کرده که جزئیات کامل این گفتگو فعلا قابل انتشار نیست.