ابراهیم ملحم، سخنگوی دولت خودگردان فلسطین مخالفت کامل تشکیلات خودگردان فلسطین را با هرگونه سناریویی برای قیمومیت بر نوار غزه پس از پایان جنگ جاری میان اسرائیل و حماس که از هفتم اکتبر گذشته ادامه دارد، ابراز کرد.
ابراهیم ملحم، همچنین با بیان اینکه «تشکیلات خودگردان فلسطین» و «سازمان آزادیبخش فلسطین» نمایندگان قانونی مردم فلسطین هستند، گفت: «شورای امنیت در انجام تعهدات خود در قبال کرانه باختری و نوار غزه ناتوان مانده است».سخنگوی دولت فلسطین در ادامه با توضیح این که همه جناحهای فلسطینی نیروهایی ملی در بافت ملی فلسطین هستند، خاطرنشان کرد که «در حال حاضر هیچ اختلافی بین جناحهای فلسطینی وجود ندارد.»
یک دیپلمات اروپایی پیشتر در اوایل ماه جاری، بر آمادگی اتحادیه اروپا برای همکاری با تشکیلات خودگردان فلسطین در خصوص اداره نوار غزه پس از جنگ تاکید کرده بود.
این دیپلمات اروپایی به «العربیه» گفت که «اتحادیه اروپا تشکیلات خودگردان فلسطین را تنها طرف قانونی برای اداره غزه میشناسد».
او در اینباره افزود که اتحادیه اروپا آماده پشتیبانی از تشکیلات خودگردان فلسطین در زمینه مسائل امنیتی در پی جنگ غزه است.
این دیپلمات اروپایی در ادامه گفت: «حجم ویرانی در غزه احتمالا به یک اداره انتقالی تحت نظارت سازمان ملل نیاز دارد».
بینالمللی کردن اداره غزه
سندی که در 31 اکتبر به دست «العربیه» رسیده است نشان میدهد که چندین کشور اروپایی در مورد گزینه بینالمللی کردن اداره غزه پس از جنگ گفتوگو کرده و پیشنهاد تشکیل ائتلاف بینالمللی برای مدیریت آن با همکاری سازمان ملل را دادهاند.
این سند که توسط آلمان تهیه و در میان تعدادی از کشورهای اروپایی توزیع شد، پیشنهاد میکند که یک ائتلاف بینالمللی مسئولیت تامین امنیت غزه پس از جنگ را به عهده بگیرد.
در سند افشا شده همچنین آمده است که این ائتلاف سیستمهای تونل را برچیده و قاچاق سلاح به نوار غزه را متوقف خواهد کرد.
افزون بر این، سند افشا شده، توانایی اسرائیل برای از بین بردن حماس از طریق ابزارهای نظامی را مورد تردید قرار داده، و خواستار خشکاندن منابع حمایت مالی و سیاسی از حماس شده است.
چند پیشنهاد در حال بررسی
سندی که به دست «العربیه» رسیده همچنین هشدار میدهد که ثبات غزه در میان مدت تنها با آغاز مجدد روند صلح تضمین میشود که مستلزم مشارکت طرفهای اصلی مانند ایالات متحده، اتحادیه اروپا و کشورهای عربی است.
واشنگتن همچنین بارها اشاره کرده بود که چندین پیشنهاد برای این منظور در دست بررسی است.
شایان ذکر است، گزینههای زیادی برای آینده نوار ساحلی فلسطینی غزه که 2.3 میلیون نفر در آن زندگی میکنند، روی میز کشورهای غربی گذاشته شده که از جمله آنها میتوان به احتمال حضور نیروهای حافظ صلح یا حتی نیروهای عربی اشاره کرد.
مقامات مصری همچنین طی دو روز گذشته فاش کردند که ویلیام برنز، رئیس سازمان اطلاعات آمریکا «سیا»، پیشنهادی را به عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهوری مصر، ارائه کرده که تا زمانی که تشکیلات خودگردان فلسطین مسئولیت باریکه را بر عهده بگیرد، قاهره امنیت نوار غزه را مدیریت کند، اما السیسی این پیشنهاد را رد کرده است.
از سویی بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل در 9 نوامبر اشاره کرده بود که کشورش قصد اشغال نوار را ندارد، بلکه قصد دارد از حضور یک نیروی موقت قادر به مهار هرگونه وضعیت اضطراری امنیتی اطمینان حاصل کند. نتانیاهو همچنین در مورد باریکه غزه و تشکیل دولت موقت غیرنظامی صحبت کرده بود.