خانه / اخبار مهم روز / بریتانیا، فرانسه و آلمان: نزدیکی ایران به سلاح هسته‌ای مهم‌ترین چالش صلح در جهان است

بریتانیا، فرانسه و آلمان: نزدیکی ایران به سلاح هسته‌ای مهم‌ترین چالش صلح در جهان است

بریتانیا، فرانسه و آلمان، جمهوری اسلامی را به آزمایش موشک بالستیک، انتقال پهپاد به روسیه و غنی‌سازی اورانیوم متهم کردند.بریتانیا، فرانسه و آلمان در بیانیه‌ای مشترک پس از نشست شورای امنیت سازمان ملل، جمهوری اسلامی را به توسعه و آزمایش موشک‌های بالیستیک، انتقال پهپاد به روسیه و غنی‌سازی اورانیوم تا ۶۰ درصد متهم کردند.

اعضای شورای امنیت در نشست روز دوشنبه خود درباره فعالیت‌های هسته‌ای، توسعه موشکی و تداوم اشاعه تسلیحات از سوی ایران در مغایرت با قطعنامه ۲۲۳۱ گفت‌وگو کردند.

در بیانیه سه کشور غربی عضو برجام به شواهدی که بریتانیا از فعالیت‌های جمهوری اسلامی در «گسترش موشک و فن‌آوری‌های موشکی به بازیگران غیردولتی در منطقه و فراتر از آن»‌ ارائه کرده اشاره و از به رسمیت شناخته‌ شدنشان از سوی آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، استقبال شده است.

در این بیانیه آمده است: «ایران صدها پهپاد را به روسیه انتقال داد و با این کار عمدا از جنگ تجاوزکارانه روسیه علیه اوکراین حمایت کرد و آن‌ها را با آگاهی از این که مسکو برای هدف قرار دادن شهرهای اوکراین و زیرساخت‌های حیاتی به کار می‌بردشان، به روسیه منتقل کرد.»

بریتانیا، فرانسه و آلمان درباره توسعه و آزمایش موشک‌های بالیستیک و فن‌آوری‌های مرتبط با آن، با اشاره به محدودیت‌های برداشته شده از روی برنامه موشکی ایران، خواهان «بررسی دقیق» این موضوع شدند.

این سه کشور گفتند: «محدودیت‌های قطعنامه ۲۲۳۱ برنامه موشکی ایران به‌طور خودکار در روز ۱۸ اکتبر برداشته شده، با وجود این که ایران پیوسته آن‌ها را نادیده می‌گیرد.»

آنان همچنین به عدم همکاری ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اعتراض کرده و افزودند: «ایران هرگز نباید سلاح هسته‌ای تولید کند و باید تشدید تنش هسته‌ای خود را معکوس کند.»

به گفته بریتانیا، فرانسه و آلمان، نزدیک شدن برنامه اتمی جمهوری اسلامی به قابلیت‌های مرتبط با تسلیحات «بیشترین نگرانی را برای صلح و امنیت بین‌المللی» به وجود می‌آورد.

قدرت‌های غربی درگیر در توافق هسته‌ای با جمهوری اسلامی، روز دوشنبه در نشست شش‌ماهه شورای امنیت، تهران را به «توسعه و آزمایش موشک‌های بالستیک»، «انتقال صدها پهپاد به روسیه» و «غنی‌سازی اورانیوم تا سطح بی‌سابقه ۶۰ درصد» متهم کردند.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، جمهوری اسلامی و متحدش روسیه، اتهام‌های بریتانیا، فرانسه و آلمان را رد کردند اما آمریکا از موضع متحدانش به شدت حمایت کرد. این تبادلات نظر شدید در جریان نشست شش ماهه شورای امنیت سازمان ملل در مورد اجرای قطعنامه آن در تایید توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ صورت گرفت.

امیر ایروانی و واسیلی نبنزیا، نمایندگان جمهوری اسلامی و روسیه در سازمان ملل متحد، خروج ایالات متحده از برجام، تحریم‌های غرب و موضع «ضد جمهوری اسلامی» را عامل بن‌بست کنونی دانستند.

ایروانی گفت که جمهوری اسلامی طبق معاهده منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای، مجاز به غنی‌سازی اورانیوم برای مقاصد صلح‌آمیز است و نبنزیا نماینده روسیه، شواهد مبنی بر استفاده از پهپادهای جمهوری اسلامی در اوکراین را «ادعا خواند» و آن را رد کرد.

رزماری دی کارلو، مسئول سیاسی سازمان ملل متحد در نشست روز دوشنبه تاکید کرد که آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد همچنان «برجام» را بهترین گزینه موجود برای اطمینان از صلح‌آمیز ماندن برنامه هسته‌ای ایران می‌داند. او از ایران خواست مسیر خود را تغییر دهد.

نمایندگان بریتانیا، فرانسه و آلمان همچنین گفتند که ذخایر اورانیوم غنی شده ایران اکنون ۲۲ برابر حد مجاز در توافق «برجام» است و هیچ توجیهی برای فعالیت‌های غیرنظامی ندارد و مسیر کنونی تنها حکومت ایران را به توانایی‌های مرتبط با تسلیحات هسته‌ای نزدیک می‌کند.

به گفته آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به عنوان ناظر هسته‌ای سازمان ملل متحد، جمهوری اسلامی شرایط مشخص شده در توافق «برجام» را زیر پا گذاشته و غنی‌سازی ۶۰ درصدی نزدیک به سطح [مورد نیاز برای تولید] تسلیحات است؛ آن هم برای کشوری که ادعا می‌کند برنامه تسلیحات هسته‌ای ندارد.

پیش از این، لورا هولگیت، سفیر آمریکا در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، در جلسه روز اول آذر، از اقدامات جمهوری اسلامی که موجب «تضعیف» فعالیت‌های آژانس برای تضمین ماهیت صلح‌آمیز برنامه هسته‌ای تهران شده است، انتقاد کرده بود.