سازمان دیدبان حقوق بشر در جدیدترین گزارش خود پیرامون جنگ غزه تصریح کرد که دولت اسرائیل باید به هدف قرار دادن ملزومات بقای غیرنظامیان، محاصره نوار غزه و همچنین قطع برق و آب این منطقه خاتمه دهد. بر اساس این گزارش، نیروهای اسرائیلی عمداً مانع انتقال کمکهای بشردوستانه شده و از تحویل آب، غذا و سوخت به نوار غزه جلوگیری میکنند.
سازمان دیدبان حقوق بشر، روز دوشنبه اعلام کرد که دولت اسرائیل از گرسنگیدادن غیرنظامیان به عنوان روشی برای جنگ در نوار غزه استفاده میکند و این اقدام جنایت جنگی محسوب میشود.
دیدبان حقوق بشر، بین ٢۴ نوامبر و ۴ دسامبر، با ١١ آواره فلسطینی در غزه مصاحبه و روایت آنها درباره فقدان نیازهای اولیه را ثبت کرده است. آوارگان شمال غزه، تأمین مایحتاج اولیه زندگی را بسیار دشوار توصیف کرده و در جنوب غزه نیز مصاحبه شوندگان، کمبود آب آشامیدنی و مواد غذایی و همچنین صف های طولانی و قیمت های گزاف را غیر قابل تحمل میدانند.
به گفته عمر شاکر، مدیر دیدبان حقوق بشر در امور اسرائیل و فلسطین، بیش از دو ماه است که اسرائیل در راستای سیاستی که توسط مقامات بلندپایه این کشور، تشویق یا تأیید شده، گرسنگیدادن به غیرنظامیان را به عنوان روشی برای جنگ استفاده کرده و جمعیت غزه را از غذا و آب محروم میکند. مدیر دیدبان حقوق بشر در امور اسرائیل و فلسطین از رهبران جهان خواست تا “این جنایت جنگی نفرت انگیز که اثرات مخربی بر جمعیت غزه دارد”، را محکوم کنند.
دیدبان حقوق بشر میگوید قوانین بین المللی بشردوستانه یا قوانین جنگ، گرسنگیدادن غیرنظامیان را به عنوان یک روش جنگی ممنوع کرده و اساسنامه دیوان کیفری بینالمللی، مقرر میدارد که گرسنگیدادن عمدی غیرنظامیان از طریق محروم ساختن آنها از ملزومات بقا، از جمله به وسیله مانع تراشی عمدی در تدارکات امدادی، مصداق جنایت جنگی است. بر این اساس، قصد مجرمانه، مستلزم اعتراف مهاجم نیست و میتوان آن را از مجموع شرایط کارزار نظامی نیز استنباط کرد.
به گفته سازمان دیدبان حقوق بشر، علاوه بر این، محاصره مداوم غزه توسط اسرائیل به مدت بیش از ١۶سال نیز به منزله مجازات دسته جمعی غیرنظامیان بوده و جنایت جنگی محسوب میشود. اسرائیل به عنوان قدرت اشغالگر غزه، بر اساس کنوانسیون چهارم ژنو موظف است اطمینان حاصل کند که غیرنظامیان، مواد غذایی و تجهیزات پزشکی دریافت میکنند.
اظهارات علنی و بیانیههای مقامات بلندپایه اسرائیل از جمله یوآو گالانت، وزیر دفاع، ایتامار بن گویر، وزیر امنیت ملی و اسرائیل کاتز، وزیر انرژی این کشور پیرامون محروم کردن غیرنظامیان غزه از غذا، آب و سوخت، منعکس کننده سیاستی است که در عملیات نظامی نیروهای اسرائیلی نیز در پیش گرفته شده است. دیگر مقامات اسرائیلی نیز علناً اعلام کردهاند که کمکهای بشردوستانه به غزه، مشروط به آزادی گروگانها یا نابودی حماس خواهد بود.
برنامه جهانی غذای سازمان ملل متحد، ۶ دسامبر گزارش داد که ٩٠ درصد خانوارها در شمال غزه و همچنین دو سوم خانوارهای جنوب این منطقه، دستکم یک شبانه روز کامل را بدون غذا سپری کردهاند.