خانه / اخبار مهم روز / هشدار عفو بین‌الملل: احمدرضا جلالی در معرض خطر «اعدام تلافی‌جویانه» قرار دارد

هشدار عفو بین‌الملل: احمدرضا جلالی در معرض خطر «اعدام تلافی‌جویانه» قرار دارد

سازمان عفو بین‌الملل نسبت به خطر «اعدام تلافی‌جویانه» احمدرضا جلالی، پزشک سوئدی-ایرانی زندانی در اوین، به تلافی حکم صادره علیه حمید نوری در سوئد، هشدار داد.

دایانا الطحاوی، معاون مدیر خاورمیانه و شمال آفریقا در سازمان عفو بین‌الملل، در واکنش به تحولات نگران‌کننده‌ای که نشان می‌دهد احمدرضا جلالی در معرض خطر جدی اعدام قرار دارد، به افزایش شدید اعدام‌ها در ایران از آبان سال جاری اشاره کرد و گفت شواهد نشان می‌دهد که مقامات جمهوری اسلامی قصد دارند به تلافی برآورده نشدن خواسته‌های‌شان و با هدف انحراف مسیر عدالت در سوئد، حکم اعدام احمدرضا جلالی را اجرا کنند.

سازمان عفو بین‌الملل می‌گوید «بازی ظالمانه» با جان احمدرضا جلالی درست پس از محکومیت و حبس ابد حمید نوری در دادگاه تجدیدنظر سوئد، به نگرانی‌ها در مورد گروگان گرفتن او به منظور وادار کردن سوئد به مبادله زندانیان دامن زده است.

به گفته این نهاد حقوق یشری جامعه جهانی باید از مقامات جمهوری اسلامی بخواهد که حکم اعدام احمدرضا جلالی را فورا لغو و او را آزاد کنند.

عفو بین‌الملل همچنین خواستار پاسخگویی مقامات جمهوری اسلامی برای «اقدام به گروگان‌گیری» شده است.

در بیانیه عفو بین‌الملل با استناد به اطلاعاتی که خانواده احمدرضا جلالی ارائه داده‌اند اشاره شده است که در روز اول دی، یکی از مقامات قوه قضائیه جمهوری اسلامی در ملاقات با احمدرضا جلالی در زندان، هشدار داد که حکم اعدام او به زودی اجرا خواهد شد.

این مقام جمهوری اسلامی همچنین ادعا کر‌ده است که سوئد، حمید نوری را برای تحت فشار قرار دادن ایران برای آزادی احمدرضا جلالی نگه داشته است. این در حالی است که جلالی در سال ۱۳۹۵ یعنی دو سال پیش از ‌دستگیری حمید نوری بازداشت شد. عفو بین‌الملل این ادعا را «وحشتناک» خواند.

دادگاه تجدید نظر سوئد روز سه‌شنبه ۲۸ آذر حکم حبس ابد حمید نوری، متهم به دست‌داشتن در اعدام دسته‌جمعی زندانیان سیاسی در دهه ۶۰، را عینا تأیید کرد.

حمید نوری که «با نام مستعار حمید عباسی، دادیار سابق در قوه قضائیه جمهوری اسلامی بوده» در آبان‌ ۹۸ با حکم یک دادگاه در سوئد بازداشت شد.

نوری روز ۲۳ تیر سال ۱۴۰۱ پس از برگزاری ۹۳ جلسه رسیدگی در دادگاه ناحیه استکهلم پایتخت سوئد، به‌جرم هم‌دستی در کشتار زندانیان در سال ۶۷، به حبس ابد و پرداخت غرامت به خانواده‌های اعدام‌شدگان محکوم شد.

بلافاصله پس از آن بود که صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران ویدئویی از «اعترافات اجباری» احمدرضا جلالی را پخش کرد. احمدرضا جلالی بارها اتهامات وارد‌شده به خود، از جمله جاسوسی برای اسرائیل، را رد کرده و گفته است که تحت شکنجه و آزار از او اعتراف گرفته‌اند.

این ویدئو همچنین شامل اعترافات اجباری حبیب چعب، شهروند دو تابعیتی سوئدی-ایرانی، بود که مقامات جمهوری اسلامی او را در اردیبهشت سال جاری مخفیانه اعدام کردند. این موضوع به نگرانی شدید در مورد احتمال اجرای حکم اعدام احمدرضا جلالی دامن زده است.

مقامات جمهوری اسلامی ایران یک سال بعد از بازداشت احمدرضا جلالی، طی محاکمه‌ای «به شدت ناعادلانه»، او را به اتهام «فساد فی‌الارض» در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به اعدام محکوم کردند.

در بیانیه عفو بین‌الملل به افزایش نگران‌کننده آمار اعدام در ایران و این که تنها در آبان ماه سال جاری دست‌کم ۱۱۵ نفر اعدام شده‌اند نیز اشاره شده است.

عفو بین‌الملل، اعدام را نقض حق حیات و نهایت مجازاتی ظالمانه، غیرانسانی و تحقیرآمیز توصیف کرده است.

مجمع عمومی سازمان ملل متحد نیز عصر روز سه‌شنبه ۲۸ آذر به وقت شرق آمریکا (بامداد ۲۹ آذر به وقت ایران)، با اکثریت آرا، قطعنامه پیشنهادی کانادا در محکومیت نقض گسترده حقوق بشر توسط جمهوری اسلامی که پیش از این در کمیته سوم تصویب شده بود را تصویب کرد.

پیش از این و در دوم آبان سال جاری جاوید رحمان، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد برای نظارت بر وضعیت حقوق بشر در ایران، گزارشی را در مورد وضعیت حقوق بشر در ایران به مجمع عمومی و کمیته سوم این سازمان ارائه داده و گفته بود که این گزارش، «واقعیت تلخ» وضعیت حقوق بشر در ایران را به تصویر می‌کشد.