خانه / اخبار مهم روز / شرکت فلای بغداد تحریم‌های آمریکا را “غیرقانونی” خواند

شرکت فلای بغداد تحریم‌های آمریکا را “غیرقانونی” خواند

برخی گزارش‌ها از اختلال در پروازهای فلای بغداد بعد از اعلام تحریم‌های آمریکا خبر می‌دهند


شرکت هواپیمایی فلای‌ بغداد اتهام آمریکا در مورد همکاری این شرکت با سپاه قدس را رد کرده است. تحریم‌های آمریکا افراد و نهادهای متفاوت دیگری از نیروهای نزدیک به ایران، از جمله “صراف بدنام حماس” را هم شامل شده است.




شرکت هواپیمایی عراقی فلای‌ بغداد (Fly Baghdad) با صدور بیانیه‌ای ضمن اعتراض به تحریم‌های واشنگتن علیه خود، اقدام خزانه‌داری آمریکا را فاقد وجاهت قانونی خوانده و این وزارتخانه را متهم کرده است که سند و مدرکی دال بر همکاری این شرکت با سپاه پاسداران ارائه نکرده است.

خزانه‌داری آمریکا روز دوشنبه، ۲۲ ژانویه (دوم بهمن) با صدور بیانیه‌ای فلای‌ بغداد و بشیر عبدالکاظم علوان الشبانی، مدیر عامل آن را به “کمک به سپاه قدس”، شاخه برون‌مرزی سپاه پاسداران متهم کرد. در بیانیه گفته می‌شود که شرکت عراقی در “انتقال مواد و پرسنلی همکاری داشته که به تامین و پخش سلاح در منطقه توسط سپاه” کمک می‌کرده است.

فلای‌ بغداد همچنین متهم شده است که در جابه‌جایی “صدها جنگجوی عراقی” وابسته به گروه‌های طرفدار جمهوری اسلامی جهت تقویت “حملات نیابتی ایران به اسرائیل” همکاری داشته است.

فلای بغداد اما در بیانیه خود می‌گوید که تصمیم ایالات متحده بر “اساس اطلاعات گمراه‌کننده و غیرواقعی” اتخاذ شده و مبنای قانونی ندارد. این شرکت با بیان این که “سالها تحت نظارت مستقیم دولت عراق به نمایندگی از سازمان هواپیمایی کشوری عراق و وزارت حمل و نقل” فعالیت کرده، از وزارت خزانه‌داری ایالات متحده خواسته است که برای تصمیم خود شواهد و مدرک ارائه کند.

فلای بغداد دارای پروازهایی به حلب، بیروت، دمشق، دبی، استانبول، بمبئی و تهران است. در بیانیه این شرکت گفته می‌شود که این پروازها همچنان ادامه دارند و به رغم تحریم‌های آمریکا به حال تعلیق درنیامده‌اند.

خبرگزاری فرانسه اما در گزارشی به ویدئوهایی اشاره می‌کند که مستقلا قابل تایید نیستند، ولی ظاهراَ از نارضایتی مسافران در فرودگاه بغداد در مورد لغو پروازها حکایت دارند.

دارایی شرکت فلای بغداد و افراد مورد تحریم بنا بر تصمیم خزانه‌داری آمریکا در این کشور مسدود شده‌اند. موسسات مالی و بانکی نیز از این پس در معاملات خود با تحریم‌شدگان محدودیت دارند.

“تهدیدی جدی برای منطقه”

روز دوشنبه، وزارت خزانه‌داری آمریکا همچنین اعلام کرد که تحریم‌های جدیدی را علیه “سه رهبر و حامی” کتائب حزب‌الله، یک گروه مسلح حامی ایران در عراق و از اعضای مجمع شبه‌نظامیان نزدیک به جمهوری اسلامی موسوم به حشد شعبی، اعمال کرده است.

گروه “کتائب حزب‌الله” به عنوان یک گروه مسلح طرفدار ایران مسئول رسمی و غیررسمی رشته‌ای از حملات موشکی و پهپادی علیه پایگاه‌ها و پرسنل آمریکایی در عراق و سوریه شمرده می‌شود؛ حملاتی که از زمان تشکیل این گروه در سال ۲۰۰۷ سابقه دارند و درجنگ اخیر غزه دوباره تشدید شده‌اند.

بیانیه وزارت خزانه‌داری آمریکا می‌گوید که این گروه و سایر گروه‌های شبه‌نظامی وابسته به ایران در عراق پیوسته بیانیه‌هایی در حمایت از حماس صادر می‌کنند و عزم و تعهد خود برای حمله به پرسنل آمریکایی را هم پنهان نمی‌کنند.

برایان نلسون، معاون وزیر خزانه‌داری آمریکا در امور تروریسم و اطلاعات مالی نیز ایران و گروه‌های نیابتی آن را متهم کرده است که “به دنبال سوء‌استفاده از اقتصادهای منطقه و بهره‌گیری از تبادلات تجاری شبه‌قانونی به عنوان پوششی برای تأمین مالی و تسهیل حملات خود هستند”.

وزارت خارجه آمریکا نیز همزمان با صدور بیانیه‌ای جداگانه نیروی قدس سپاه پاسداران و دسته‌جات شبه‌نظامی وابسته به جمهوری اسلامی را “تهدیدی جدی برای منطقه خاورمیانه” ارزیابی کرده است.

کتائب حزب‌الله در بیانیه آمریکا متهم شده است که “در موارد متعددی از پروازهای فلای بغداد برای انتقال دلار و سلاح‌های ساخت آمریکا از عراق به لبنان استفاده کرده است”.

تحریم “صراف بدنام حماس”

تحریم‌های ایالات متحده علیه گروه‌های نزدیک به جمهوری اسلامی ایران پس از حملات بی‌سابقه‌ گروه تروریستی حماس به اسرائیل در ۷ اکتبر و به دنبال موجی از حملات به نیروهای آمریکایی در عراق و سوریه همسایه شدت بیشتری یافته است.

از اواسط اکتبر نیروهای آمریکایی و دیگر نیروهای خارجی در عراق و سوریه، هدف بیش از ۱۴۰ حمله بوده‌اند که اکثر آنها را گروه‌های مسلح تحت حمایت جمهوری اسلامی بر عهده گرفته‌اند.

تحریم‌های آمریکا علیه فلای بغداد و کتائب حزب‌الله در همان روزی صورت گرفت که این کشور در اقدامی جداگانه و مشترک با بریتانیا و استرالیا تحریم‌های هماهنگ‌شده‌ای را علیه حماس و جهاد اسلامی اعمال کردند تا شبکه‌های تامین مالی این گروه‌های فلسطینی را مختل کنند.

هدف این تحریم‌ها پنج شخصیت کلیدی و یک نهاد دخیل در رهبری و شبکه‌های مالی حماس و جهاد اسلامی فلسطینی ذکر شده است.

دیوید کامرون، وزیر امور خارجه بریتانیا در بیانیه‌ای تصریح کرد که کشورش “متعهد به همکاری با شرکای خود در مقابله با فعالیت‌های بی‌ثبات‌کننده ایران در خاورمیانه و از جمله مسدودسازی حمایت‌طولانی مدت این کشور از این گروه‌های تروریستی و شبه نظامی است.”

او تحریم‌های تازه را به‌ویژه متوجه “زهیر شملخ” دانست؛ “مردی به شدت بدنام که صراف اصلی حماس از سال ۲۰۱۹ و یک چهره کلیدی در تمهیدات و تدارکات این گروه به سمت ارزهای دیجیتال است”.

در بیانیه وزارت امور خارجه آمریکا نیز اتهامات مشابهی علیه شملخ عنوان شده و گفته می‌شود که او با بهره‌گیری از شرکت‌های تابعه خود به نام‌های شرکه المرکزیه للصرافه و شرکت بازرگانی چین عرب در انتقال کمک‌های مالی ایران به گردان‌های عزالدین قسام، شاخه نظامی حماس نقش داشته است.