دیوان بینالمللی دادگستری روز جمعه با صدور دستور اقدامات تامینی از اسرائیل خواست تا اقدامات را لازم برای جلوگیری از نسلکشی و مجازات مرتکبان و همچنین حفظ جان فلسطینیها انجام دهد.
با این وجود عالیترین مرجع قضایی سازمان ملل از اسرائیل نخواست تا عملیات نظامی اسرائیل در غزه را متوقف کند.
اکثریت قضات دیوان بینالمللی دادگستری به اقدامات تامینی رای دادند که اغلب خواستههای آفریقای جنوبی را به استثنای دستور توقف عملیات نظامی اسرائیل در غزه پوشش میداد. آفریقای جنوبی از دادگاه درخواست آتشبس فوری کرده بود.
با این حال دادگاه به اسرائیل دستور داد که از هرگونه اقدامی که ممکن است ذیل کنوانسیون نسل کشی قرار گیرد خودداری کند و همچنین مطمئن شود که سربازانش هیچگونه اقدام به نسل کشی را در غزه مرتکب نمیشوند. همچنین اسرائیل باید اقدامات فوری برای بهبود وضعیت انسانی در غزه را انجام دهد.
دیوان بینالمللی دادگستری همچنین دستور داد که اسرائیل تمام تمهیدات لازم در حیطه قدرتش را به کار گیرد تا کسانی را که به نسل کشی در نوار غزه تحریک میکنند مجازات کند.
قضات دیوان همچنین تاکید کردند که اسرائیل باید در مدت یک ماه به آنها گزارش اقدامات خود را ارائه دهد.
بر اساس تصمیم دیوان اسرائیل همچنین باید هر نوع اظهارنظر عمومی را که میتواند تحریک به ارتکاب نسلکشی در غزه تلقی شود متوقف کند.
دادگاه در این دستور از اسرائیل خواست تا از تخریب مدارکی که میتواند در پرونده نسل کشی استفاده شود خودداری کند.
دیوان همچنین روز جمعه تصمیم گرفت که بهعنوان بخشی از تصمیم اولیه در این زمینه، پرونده نسلکشی علیه اسرائیل را بهدلیل حمله نظامی به غزه مطرح نکند.
جوآن دونوگو، رئیس دیوان بینالمللی دادگستری جلسه امروز را برای قرائت تصمیم ۱۷ قاضی دیوان را در پروندهای که به هسته اصلی یکی پایانناپذیرترین درگیریهای جهان میپردازد آغاز کرد.
خانم دونوگو در دستوری که قرائت آن حدود یک ساعت به طول کشید گفت که دادگاه این پرونده را رد نمیکند.
او اضافه کرد: «دادگاه با حساسیت از میزان فاجعه انسانی که در منطقه در حال وقوع است آگاهی دارد و عمیقا نگران تداوم تلفات جانی و رنج انسانی است.»
با این حال تصمیم روز جمعه تنها یک دستور موقت است. رسیدگی شکلی و ماهوی به شکایت آفریقای جنوبی از اسرائیل ممکن است ماهها و بلکه سالها طول بکشد. اسرائیل اتهام نسل کشی را رد میکند و از دادگاه خواسته است تا صلاحیت خود برای رسیدگی به این پرونده را رد کند.
این پرونده در حالی در دیوان مطرح شده که آفریقای جنوبی از قضات خواسته است تا «بهعنوان یک موضوع فوری»، اقدامات موقت را برای محافظت از فلسطینیان در غزه اعمال کنند.
در صدر فهرست درخواستهای آفریقای جنوبی از دادگاه، دستور به اسرائیل برای «توقف فوری عملیات نظامی خود در غزه» قرار دارد. دیوان همچنین از اسرائیل خواسته است تا «اقدامات معقول» را برای جلوگیری از نسل کشی اتخاذ کند و اجازه دسترسی به کمکهای ضروری داده شود.
محمد اشتیه، نخست وزیر تشکیلات فلسطینی در بیانیهای روز پنجشنبه ابراز امیدواری کرد که این تصمیم «شامل اقدام فوری برای توقف تجاوز و نسلکشی علیه مردم ما در نوار غزه و انتقال سریع کمکهای امدادی برای نجات گرسنگان و مجروحان باشد.»
تل آویو پس از هجوم شبهنظامیان حماس به اسرائیل در هفت اکتبر که در جریان آن ۱۲۰۰ نفر کشته شدند حملات هوایی و زمینی گسترده خود را به غزه آغاز کرد.
این تهاجم باعث نابودی بخش وسیعی از نوار غزه و آوارگی نزدیک به ۸۵ درصد از جمعیت ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار نفری این باریکه شد.
تشکیلات بهداشتی حماس روز جمعه اعلام کرد که از آغاز درگیریهای تا کنون بیش از ۲۶ هزار فلسطینی کشته شدهاند. این نهاد تاکید کرد که حدود دو سوم کشتهشدگان زن و کودک هستند.
ارتش اسرائیل مدعی است که دستکم ۹ هزار نفر از کشتهشدگان درگیریهای چهار ماهه از اعضای حماس بودهاند.
مقامات سازمان ملل ابراز نگرانی کردهاند که حتی تعداد بیشتری از مردم در اثر بیماری جان خود را از دست بدهند. به گفته این سازمان حداقل یک چهارم از جمعیت نوار غزه با گرسنگی روبرو هستند.