روسیه ماهواره ایرانی «پارس-۱» را به فضا پرتاب کرد

رسانه‌های ایران امروز پنجشنبه از پرتاب ماهواره ایرانی پارس-١ که یک ماهواره سنجش از راه دور و تصویربرداری است، خبر دادند. این ماهواره توسط یک موشک ماهواره‌بر روسی و از خاک روسیه پرتاب شد و در مدار ٥٠٠ کیلومتری زمین قرار گرفت.

به گزارش رسانه‌های جمهوری اسلامی، ماهواره تحقیقاتی پارس ۱ ایران روز پنجشنبه ۱۰ اسفند (۲۹ فوریه) به وسیله موشک ماهواره‌بر سایوز از پایگاه فضایی وستوچنی روسیه به فضا پرتاب شد.

این ماهواره با وزن ۱۳۴ کیلوگرم بعد از پرتاب در مدار ۵۰۰ کیلومتری زمین قرار می گیرد و به گزارش خبرگزاری ایسنا در یک ساعت و نیم از آسمان ایران عبور می‌کند.این خبرگزاری نوشت ماهواره سنجش از دور دارای “سه محموله تصویر برداری است که یکی از آنها با دقت ۱۵ متر برای اپتیک طیفی، و دیگری ۱۵۰ متر برای تصویربرداری حرارتی و دقت ۱ ۳۰۰ متر برای تصویربرداری مادون قرمز موج کوتاه است”.خبرگزاری مهر نیز گزارش داد که پارس ۱ ماهواره‌ای”تحقیقاتی – سنجشی” است که “مراحل طراحی، ساخت، تجمیع و آزمون آن در پژوهشگاه فضایی ایران انجام شده است”.

رسانه‌های ایران نوشته‌اند که این ماهواره برای انجام کارهای تحقیقی در مورد توپوگرافی ایران به فضا پرتاب شده است. به گزارش خبرگزاری مهر ماهواره پارس ۱ از جمله برای “تصویربرداری کاربردی” و “توسعه و آزمون فناوری‌های مورد نیاز ماهواره‌های سنجشی عملیاتی بومی” طراحی شده است.

مرکز فضایی وستوچنی در نزدیکی مرز چین و ۱۵۰۰ کیلومتری شهر بندری ولادی وستوک روسیه قرار دارد. روسیه در سال ۲۰۲۲ نیز ماهواره ایرانی “خیام” را از ایستگاه فضایی بایکونور قزاقستان به فضا پرتاب کرد که نشانه همکاری‌های راهبردی دو کشور در صنعت هوا فضاست.ماهواره‌هایی نظیر پارس ۱ ابزاری مهم در زمینه تحقیقات علمی، تجاری و همچنین نظامی به شمار می‌روند. یک سری از تلاش‌های قبلی جمهوری اسلامی برای پرتاب با ماهواره‌برهای ایرانی با شکست مواجه شدند. اما دی ماه گذشته ایران از پرتاب “موفقیت‌آمیز” ماهواره “ثریا” با ماهواره‌بر “قائم ۱۰۰” سپاه پاسداران خبر داد.

مهرماه امسال نیز عیسی زارع‌پور، وزیر ارتباطات جمهوری اسلامی اعلام کرد کە نیروی هوافضای سپاه توانستە “ماهوارە تصویربرداری نور ۳” را با موفقیت در مدار ۴۵۰ کیلومتری زمین مستقر کند. آمریکا مدت‌هاست نگرانی‌هایخود را در مورد برنامه‌های توسعه فناوری ماهواره‌برها ابراز کرده است.موشک ماهواره‌بر سایوز روسیه که امورز پنجشنبه با موفقیت پرتاب شد، علاوه بر یک ماهواره ایرانی، ۱۸ ماهواره روسی را در مدار زمین قرار داد.دولت‌های غربی از جمله ایالات متحده بارها به ایران در مورد چنین پرتاب‌هایی هشدار داده‌اند و گفته‌اند که می‌توان از همین فناوری برای موشک‌های بالستیک، از جمله موشک‌هایی با قابلیت حمل کلاهک هسته‌ای استفاده کرد.

ایران در پاسخ به چنین انتقاداتی می‌گوید که به دنبال تسلیحات هسته‌ای نیست و پرتاب‌های ماهواره‌ای و موشکی آن تنها برای اهداف غیرنظامی یا دفاعی است.