دیوان عالی سوئد درخواست فرجام‌خواهی حمید نوری را نپذیرفت، حکم «حبس ابد» قطعی شد



دیوان عالی سوئد درخواست فرجام‌خواهی حمید نوری را رد کرده است.

بدین ترتیب به حکم بالاترین نهاد قضایی سوئد، مجازات حبس ابد آقای نوری قطعی شد.

حمید نوری، دادیار سابق زندان گوهردشت (رجایی‌شهر) به دلیل دست داشتن در اعدام زندانیان سیاسی در تابستان ۱۳۶۷ به دو اتهام جنایت جنگی در سطح بین‌الملل و قتل، در سوئد به حبس و پرداخت غرامت به بازماندگان محکوم شده است.

سال گذشته میلادی دادگاه تجدیدنظر (استیناف) منطقه‌ای استکهلم، بعد از بررسی مجدد پرونده حمید نوری، حکم حبس ابد او را تایید کرد.

مجازات ابد در سوئد معادل ۲۱ سال زندان است.

داوطلبان «شبهه‌دار» چه کسانی هستند و چرا رئیس سازمان سنجش استعفا داد؟

حمید نوری در دفاعیاتش اعدام گسترده زندانیان سیاسی در سال ۱۳۶۷ را «ساختگی» و «جعلی» خوانده بود. مقامات ایران بارها اعلام کرده‌اند او «بی‌گناه» است و دادگاه را «سیاسی» خوانده بودند.

از اعدام‌ زندانیان سیاسی در سال ‌۱۳۶۷ چه می‌دانیم؟
حمید نوری به اتهام دست داشتن در اعدام زندانیان سیاسی در تابستان ۱۳۶۷ محکوم شد.

در جریان اعدام‌های سال ۶۷ ظرف حدود دو ماه (مرداد و شهریور) هزاران زندانی سیاسی به حکم آیت‌الله خمینی، بنیان‌گذار و رهبر وقت جمهوری اسلامی، اعدام و مخفیانه در گورهای دسته‌جمعی دفن شدند.

بسیاری از اعدام‌شدگان، پیشتر محاکمه و به حبس‌ محکوم شده بودند و در حال سپری کردن حکم خود بودند. حتی مدت حبس برخی از آنها به پایان رسیده بود ولی آزاد نشده بودند. در این اعدام‌ها زندانیان سیاسی مجاهد، چپ و غیر مذهبی کشته شدند.

مقام‌ها و مسئولان جنازه هیچ‌یک از قربانیان کشتارهای فراقضایی سال ۱۳۶۷ را به خانواده‌هایشان تحویل نداده و به علاوه، در تلاش برای محو کردن هر نشانی از قربانیان، محل دفن اجساد را هم به اکثر خانواده‌ها اطلاع ندادند.

خانواده‌های کشته‌شدگان بارها هشدار داده‌اند که حکومت در حال تخریب خاوران، محل گوردسته‌جمعی زندانیان سیاسی اعدام‌شده، است.

آیت‌الله حسینعلی منتظری، قائم مقام رهبری جمهوری اسلامی در آن زمان، در جلسه‌ای با مقام‌های مسئول، این اعدام‌ها را «بزرگترین جنایت تاریخ» ایران خوانده بود.

آمار دقیق اعدام‌شدگان هنوز مشخص نیست.

ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور ایران، متهم است که از عوامل اصلی اعدام‌های سال ۶۷ بوده است.