خانه / اخبار مهم روز / گزارش جدید خرید و فروش سلاح در جهان؛ فرانسه در صادرات تسلیحات گوی سبقت را از روسیه ربود

گزارش جدید خرید و فروش سلاح در جهان؛ فرانسه در صادرات تسلیحات گوی سبقت را از روسیه ربود

گزاد
روسیه برای مدت طولانی دومین صادرکننده بزرگ تسلیحات در جهان بود. اما بین سال‌های ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۳ این کشور شاهد کاهش ۵۳ درصدی صادرات خود بود. فرانسه اما با افزایش ۴۷ درصدی صادرات تسلیحاتی خود، به دومین صادرکننده سلاح در جهان تبدیل شد.

گزارش جدید سیپری حاکی از افزایش صادرات تسلیحاتی ایالات متحده و فرانسه و کاهش صادرات روسیه است.
ت
گزارش جدید موسسه تحقیقات بین‌المللی صلح استکهلم (سیپری) که امروز دوشنبه ۱۱ مارس منتشر شد، از تغییر نقشه جهانی کشورهای صادرکننده و وارد کننده سلاح حکایت دارد. جنگ اوکراین و پیامدهای مربوط به آن در این تغییرات بی تاثیر نبوده است.

بر اساس این گزارش، واردات تسلیحات به اروپا طی پنج سال گذشته تقریباً دو برابر شده و همزمان با جنگ در اوکراین تقویت شده است، در حالی که صادرات روسیه به نصف کاهش یافته است.

موسسه تحقیقات بین‌المللی صلح استکهلم در گزارش خود همچنین نشان می‌دهد که اوکراین به چهارمین واردکننده بزرگ تسلیحات در جهان تبدیل شده است. فرانسه نیز پس از ایالات متحده جایگاه دومین صادرکننده بزرگ تسلیحات جهان را به دست آورده است.

این گزارش خاطرنشان می کند که از فوریه ۲۰۲۲، حداقل ۳۰ کشور کمک نظامی قابل توجهی به اوکراین ارائه کرده‌اند. اما سایر کشورهای اروپایی نیز واردات خود را افزایش داده‌اند. در بازه زمانی ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۳، حدود ۵۵ درصد واردات تسلیحاتی اروپا از ایالات متحده آمده است. این رقم رشد ۳۵ درصدی نسبت به بازه ۵ ساله پیش از آن را نشان می‌دهد.

بر اساس گزارش سیپری، این جهش در واردات تسلیحات از ایالات متحده نشان دهنده شتابزدگی اروپایی‌ها برای دستیابی به سلاح در سریع ترین زمان ممکن است، حتی اگر به معنای عدم تمرکز بر توسعه سیستم‌های نظامی اروپایی باشد.

کاهش صادرات روسیه
روسیه که مدت‌ها دومین صادرکننده بزرگ تسلیحات در جهان بود، جایگاه خود را از دست داده است. صادرات این کشور بین سال های ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۳ به میزان ۵۳ درصد کاهش یافته است. بر اساس گزارش سیپری، مسکو نه تنها سلاح کمتری صادر می کند، بلکه به کشورهای کمتری صادر می‌کند. روسیه در سال ۲۰۱۹ به ۳۱ کشور جهان تسلیحات صادر می‌کرد درحالی که در سال ۲۰۲۳ تنها به ۱۲ کشور صادر کرده است.

چین با وجود تمرکز بر تولید داخلی همچنان یکی از خریداران اصلی سلاح‌های روسی است. چین ۲۱ درصد از صادرات روسیه را به خود اختصاص می دهد وهند با ۳۴ درصد وارد کننده اصلی تسلیحات از مسکو است.