رهبران اتحادیه اروپا پنجشنبه دوم فروردین برای نخستین بار از زمان آغاز جنگ اسرائیل و گرو افراطی حماس به اتفاق آرا خواستار «وقفه فوری بشردوستانه منجر به آتشبس پایدار» در غزه شدند.
در همین زمینه، نمایندگی آمریکا در سازمان ملل متحد میگوید پیشنویش قطعنامه پیشنهادی این کشور برای برقراری آتشبس در غزه صبح جمعه در شورای امنیت سازمان ملل به رای گذاشته میشود.از ۱۵ مهرماه به دنبال آغاز جنگ٬ این اولین بار است که رهبران ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا توانستند به اختلافات خود در خصوص این جنگ پایان دهند و به طورجمعی خواستار توقف «فوری» درگیریها و حرکت به سمت آتشبس پایدار در غزه شوند.
بیانیه رهبران ۲۷ کشور اروپایی پس از مذاکرات فشرده آنها در عصر پنجشنبه منتشر شد.
در این بیانیه، رهبران اروپا از «وضعیت فاجعه بارانسانی در غزه و تأثیر نامتناسب جنگ بر شرایط غیرنظامیان» و همچنین خطر «قحطی به دلیل ورود ناکافی کمکهای انساندوستانه به غزه» ابراز تاسف شده است.
اورسولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپا، پس از نشست سران اتحادیه اروپا گفت: «فکر میکنم وحدت و یکپارچگی در پیام امشب به شدت احساس شد. اسرائیل حق دارد برای جلوگیری از تکرار هفتم اکتبر اقدامات لازم را انجام دهد، اما (این کشور) در عین حال وظیفه دارد هر کاری که ممکن است برای حفاظت از جان غیرنظامیان انجام دهد.»
چارلز میشل، رئیس شورای اروپا ، نیز از بیانیه «یکپارچه رهبران اتحادیه اروپا در مورد خاورمیانه» تمجید کرد.
چارلز میشل تاکید کرد که «اتحادیه اروپا خواستار وقفه فوری بشردوستانه منجر به آتشبس پایدار» است.
رئیس شورای اروپا تصریح کرد: مردم غزه در یک وضعیت فاجعه بار هستند و «دسترسی کامل و ایمن» آنها به «کمکهای بشردوستانه ضروری است.»
قطعنامه پیشنهادی آمریکا
گزارشها حاکی است آمریکا در قطعنامه پیشنهادی خود خواستار آتش بس فوری در غزه و تبادل گروگانها و زندانیان بین اسرائیل و حماس شده است.
رسانهها میگوید، این پیشنویس خواستار یک «آتشبس فوری و پایدار» به مدت تقریباً شش هفته شده تا در این مدت از غیرنظامیان محافظت و امکان ارسال کمکهای بشردوستانه فراهم شود.
در طول جنگ پنج ماهه، واشینگتن سه پیشنویس قطعنامه را وتو کرد که دو قطعنامه از این سه قطعنامه خواستار آتش بس فوری در جنگ غزه شده بود.
همزمان با تلاش جهانی برای توقف جنگ در غزه، بانک جهانی هشدار داد که بیش از یک میلیون نفر از ساکنان نوار غزه با کمبود فاجعهبار مواد غذایی روبهرو هستند و ادامه این وضعیت میتواند به «قحطی قریبالوقوع» منجر شود.
این نهاد روز چهارشنبه در گزارشی افزود که پیشگیری از مرگ و میر گسترده به دلیل گرسنگی که ممکن است در دو ماه آینده اتفاق بیفتد مستلزم انجام اقدامات عاجل است.
این هشدار بانک جهانی در روزی منتشر شد که دبیرکل سازمان ملل از اسرائیل خواست امکان فوری و نامشروط انتقال کمکهای اساسی به نوار غزه را فراهم کند.
بانک جهانی در تازهترین گزارش خود از وضعیت نوار غزه گفت که حدود ۱.۱ میلیون نفر از جمعیت ۲.۳ میلیونی این باریکه با خطر سوء تغذیه حاد و مرگ روبهرو هستند که بالاترین درجه ریسک است.