خانه / اخبار مهم روز / انتقادها به ریاست عربستان بر “کمیسیون مقام زن” سازمان ملل

انتقادها به ریاست عربستان بر “کمیسیون مقام زن” سازمان ملل

قرار گرفتن عربستان سعودی بر ریاست “کمیسیون مقام زن سازمان ملل متحد” مدافعان حقوق بشر را شوکه کرد. آنها می‌گویند عربستان با تفسیری فوق محافظه‌کارانه از اسلام حکومت می‌کند و حقوق زن در آن پایمال می‌شود.

عربستان سعودی در آینده ریاست کمیسیون مقام زن سازمان ملل را بر عهده خواهد گرفت که از جمله اهداف خود را برابری جنسیتی و توانمندسازی زنان در سراسر جهان قرار داده است.

۴۵ کشور عضو “کمیسیون مقام زن سازمان ملل متحد” روز چهارشنبه (هشت فروردین) عبدالعزیز الوصل، سفیر عربستان سعودی را به عنوان رئیس دوره بعدی منصوب کردند. این انتصاب با مخالفت هیچ کشوری روبرو نشد. او یک سال در این مقام خواهد بود.

سازمان‌های مدافع حقوق زنان و عفو بین‌الملل برگزیدن عربستان برای این مقام را محکوم کردند. آنها اشاره می‌کنند که عربستان سعودی یک سلطنت مطلقه است که در آن خانواده سلطنتی با تفسیری فوق محافظه‌کارانه از اسلام حکومت می‌کند.

این کشور در گزارش ۲۰۲۳ بنیاد مجمع جهانی اقتصاد (WEF) در مورد برابری جنسیتی، از بین ۱۴۶ کشور در رتبه ۱۳۲ قرار گرفت. اگرچه وضع در عربستان علیرغم این رتبه بسیار بد همچنان از ایران بهتر است. ایران در رتبه ۱۴۳ در جهان قرار گرفت. به عبارتی زنان تنها سه کشور الجزایر، چاد و افغانستان در وضعیت بدتری قرار دارند.

صرف پول‌های زیاد برای تبلیغات

ناتالی ونگر، مسئول عربستان سعودی در سازمان عفو ​​بین‌الملل درباره انتصاب عربستان برای این کرسی گفت: «این برای ما یک شوک است، اگرچه تعجب‌آور نیست». به باور فعالان حقوق زن، عربستان با صرف پول‌های زیاد “یک کمپین ظاهری به‌راه انداخته تا خود را به عنوان یک کشور مدرن معرفی کند”.

اما به باور آنها آنچه در سطح می‌گذرد، “هیچ کیفیتی در محتوا ندارد و حقوق زنان در آنجا دائما نقض می‌شود.” ونگر می‌گوید: «کشورهایی که چنین کرسی‌هایی را در کمیسیون‌های سازمان ملل به عهده می‌گیرند باید به عنوان الگو عمل کنند. به همین دلیل است که ما این ریاست را بسیار تاسف‌‌‌‌آور می‌دانیم.»

موارد نقض حقوق زنان در عربستان بسیارند. عفو بین‌الملل به تازگی در گزارشی به پرونده مادر دو فرزند اشاره کرده است که حین انجام پایان‌نامه دکترای خود در پلتفرم اکس (توئیتر سابق) از حقوق زنان دفاع می‌کرد و به همین دلیل به حبس سنگین محکوم شد.

هیچ کشوری مخالفت نکرد

فیلیپین که ریاست فعلی را بر عهده دارد، عربستان سعودی را به عنوان تنها نامزد دور بعدی معرفی کرد. نماینده فیلیپین از ۴۵ کشور عضو پرسید: «آیا می‌توانم فرض را بر این بگذارم که کمیسیون می‌خواهد جناب عبدالعزیز الواصل از عربستان سعودی را با تحسین به عنوان رئیس کمیسیون در شصت و نهمین جلسه خود انتخاب کند؟» و افزود: «من هیچ اعتراضی نمی‌شنوم. بنابراین تصمیم گرفته شده است.» به دنبال آن تشویق کوتاهی از سوی جمع ابراز شد.از سوی گروه “اروپای غربی و سایر کشورها” نیز مخالفتی وجود نداشت. این گروه در حال حاضر توسط اتریش، اسرائیل، لیختن اشتاین، هلند، پرتغال، اسپانیا، سوئیس و ترکیه در آنجا حضور دارند.

انتصاب‌های مناقشه‌برانگیز

چنین انتصاب‌هایی در مجامع حقوق بشری سازمان ملل بی‌سابقه نیست. سال گذشته نیز علی بحرینی، سفیر جمهوری اسلامی ریاستنوزدهمین اجلاس مجمع اجتماعی شورای حقوق بشر سازمان ملل را در دست گرفت. برگزیده شدن نماینده کشوری که شهروندان خود را با بی‌رحمی تمام سرکوب کرده است، با انتقادهای جدی روبرو گردید. نماینده دائم آمریکا در شورای حقوق بشر این انتخاب “شرم‌آور” و ” توهین به وجدان جمعی جامعه جهانی” دانست.

عربستان سعودی از چندین سال پیش به این سو و به ویژه با پذیرش سند ۲۰۳۰ سازمان ملل که در ایران با مخالفت شدید علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی روبرو شد، تلاش کرده است به تدریج چهره‌ای متفاوت از چهره خشن سنتی گذشته از خود نشان دهد. مخالفت خامنه‌ایاز جمله با “برابری جنسیتی” در این سند بود.