اتحادیه اروپا شرکت “ابرآروان”، مرتبط با قطعی اینترنت را از فهرست تحریم خود خارج کرد؛ این شرکت پیشتر بهدلیل “نقش داشتن در سانسور اینترنت در ایران” تحریم شده بود.
اتحادیه اروپا روز جمعه ۱۷ فروردین ۱۴۰۳ (۵ آوریل) شرکت فناوری اینترنتی “ابرآروان” را که متهم به تسهیل سانسور برای جمهوری اسلامی شده بود، از فهرست تحریمهای خود خارج کرد.
شرکت “ابرآروان” به صراحت اتهامات واردشده علیه خود در خصوص نقش داشتن در قطع، محدودیت و فیلترینگ اینترنت ایران را رد میکند و مدعی است که امکان مداخله در اینترنت ایران را ندارد. منتقدان اما میگویند که این شرکت نقش خود را در تامین زیرساختهای اینترنت ملی به شکلی وارونه جلوه میدهد.
آنها ضمن ابراز نگرانی از این اقدام اتحادیه اروپا، میگویند برداشتهشدن تحریم به ابرآروان این امکان میدهد که نه تنها تراکنشهای قانونی را در سراسر اتحادیه اروپا انجام دهد، بلکه مشارکت خود با وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات ایران را نیز افزایش دهد و در نتیجه دستگاه سرکوب جمهوری اسلامی را تقویت کند.
به نظر میرسد این تصمیم اتحادیه اروپا پس از انتشار ادعاهای حامیان ابرآروان در خارج از کشور صورت گرفته باشد.
این حامیان ادعا میکنند که این شرکت نقش مهمی در دسترسی میلیونها شهروند ایرانی به اینترنت رایگان در جریان اعتراضات زن، آزادی زندگی در سالهای ۲۰۲۲ تا ۲۰۲۳ داشته است.
در سال ۱۳۹۴ شرکت “ابر آروان” در ایران آغاز به کار کرد. نام این شرکت با اعتراضات سراسری در ایران و اعمال محدودیتهای شدید اینترنتی زمانی به سر زبانها افتاد که اتهاماتی در ارتباط با فیلترینگ و قطع اینترنت در ایران متوجه آن شد.
موسسات این شرکت در واکنش به تحریم اتحادیه اروپا ادعا کرده بودند که نتوانسته از حقانیت خود به درستی دفاع کند.
شرکت “ابرآروان” پیش از این، در آبان سال ۱۴۰۱، پس از گسترش موج اعتراضات در ایران، از سوی اتحادیه اروپا تحریم شده بود.
این شرکت که ۴۹ درصد از بازار فضای ابری ایران را در اختیار دارد، همچنان میزبان بسیاری از وبسایتهای مهم جمهوری اسلامی از جمله سایتهای ریاست جمهوری، خبرگزاری ایرنا و وزارت ارشاد اسلامی است.
همچنین یکی از مراکز اطلاع رسانی این شرکت در فرودگاه پیام که متعلق به وزارت ارتباطات است نصب شده است.