اگر در گذشته موارد بالای سرقت در ایران به «جیببری، کیفزنی، سرقت از طلافروشی» و امثال این موارد محدود میشد، اما امروز علاوه بر سرقت از سوپرمارکتها، «موبایلقاپی، سرقت دریچههای فاضلاب، پایه فلزی پلهای عابر پیاده، علائم راهنمایی و رانندگی، سیمهای برق و کابلهای مخابراتی» و غیره نیز به لیست بلندبالای موارد سرقت در این کشور افزوده شده است.
روزنامه هممیهن یکشنبه 19 فروردین، در گزارشی میدانی از چندین محله تهران از افزایش سرقت از سوپرمارکتها و درخواست نسیهفروشی خبرداد.
در این گزارش به نقل از مغازهداران تهرانی نقل شده که بالا رفتن قیمتها منجر شده تا برخی از مشتریان ناتوان از خرید، دست به سرقتهای برخی مواد خوراکی و غذایی بزنند.
مغازهداران تهرانی با اشاره به بالا رفتن میزان نسیهفروشی به هممیهن گفتند: «هرقدر دست مردم خالیتر میشود، سرقتها هم افزایش مییابد».
یک مغازهدار با اشاره به عدم امکان شناسایی سارقان گفت: «بیشتر اقلامی که جلوی دست مشتری است و میتوانند با استفاده از شلوغی مغازه، سرقت کنند مانند تنقلات، نان یا موادی است که در یخچال هست. بهجز دزدی اما گدایی هم بهنظرم بیشتر شده است، نه اینکه پول بخواهند، بلکه درخواست مواد غذایی میکنند. از سال گذشته تعداد دزدیها و متکدیان بیشتر شده است».
به باور جامعهشناسان رابطه معناداری میان آسیبهای اجتماعی و وضعیت اقتصادی برقرار است، روند افزایشی آمار سرقت در ایران نیز متاثر از وخیمتر شدن وضعیت اقتصادی است و از فقیر شدن مردم در این کشور حکایت دارد.
اسفند سال گذشته، در همین رابطه وبسایت «تجارت نیوز» در گزارشی از افزایش 86 درصدی سرقت در ایران طی یک دهه گذشته خبر داده بود.
بر اساس دادههای «مرکز آمار ایران» سیر صعودی میزان سرقت در ایران در حالی مشاهده میشود که بعد از مصرف مواد مخدر، سرقت دومین جرم عمده در این کشور محسوب می شود.روزنامه «هممیهن» روز در گزارشی میدانی، از افزایش چشمگیر سرقت از فروشگاهها و سوپرمارکتهای مواد غذایی در مناطق مختلف تهران خبر داده و پیشبینی کرده است این وضعیت در سال جاری، وخیم تر خواهد شد.
«مرکز آمار ایران»، خرداد سال گذشته گزارش داد که میزان سرقت در کشور سیر صعودی داشته، بهطوریکه سرقت بعد از مصرف موادمخدر، دومین جرم عمده در کشور است.
هممیهن در گزارش میدانی خود از مغازههای تهران نتیجه گرفته که بالا رفتن قیمتها باعث شده است تا برخی از مشتریان، ناتوان از خرید برخی مواد خوراکی و غذایی، دست به سرقتهای خرد بزنند.
صاحب یک سوپرمارکت در محله دستغیب تهران به هممیهن گفته، دزدیها را افراد مختلفی انجام میدهند؛ بچه تا بزرگسال یا حتی افرادی که از ظاهرشان هم نمیتوان متوجه شد اهل چنین کاری باشند. او همچنین گفته علاوهبر سرقت، از سال گذشته تعداد متکدیان هم بیشتر شده و این افراد به جای پول، خواهان مواد غذایی هستند.
«حمیدرضا»، صاحب یکی از سوپرمارکتهای منطقه بلوار فردوس به گزارشنویس هممیهن گفته این روزها دزدها سنوسال مشخصی ندارند و برخی هم بهدلیل همین گرانی و فقر دزدی میکنند. او گفته ماه پیش مچ یک پیرمرد را درحالیکه قصد سرقت داشت گرفتم، اما وقتی با او صحبت کردم، متوجه شدم که واقعا گرسنه است.
این مغازهدار درباره یکی دیگری از موارد دزدی از مغازهاش گفته، یکبار خانمی را شناسایی کردیم که تخممرغ دزدیده بود. بعد متوجه شدیم که مسوولیت ۳ فرزند را برعهده دارد و همسرش را از دست داده است.
مغازهداری به نام «مجتبی» که ۲۶ سال است و فروشگاهی در منطقه آسیاب برجی کرج دارد، به هممیهن گفت که در سال گذشته سرقت از مغازه او نیز افزایش یافته است. او گفت: «بزرگسالان اقلامی را که مایحتاج زندگی است میبرند.»
صاحب یک هایپرمارکت در خیابان مطهری تهران هم از خسارت ماهانه۱۰ تا ۱۲ میلیون تومان بابت دزدی اجناسش خبر داده و درباره تجربهاش در مواجهه با این شرایط گفته است،: «حتی برنج را هم بهراحتی بهویژه در ساعت شلوغ میدزدند، حتی گاهی آب یا نوشابه را میخورند و بدون پرداخت پول میروند. گاهی فرد جنس را برمیدارد و مبلغ را کارت به کارت میکند، اما در واقع یا مبلغی واریز نکرده یا بسیار کمتر از قیمت جنس به حساب واریز کرده است.»
قیمت مواد غذایی در سال گذشته در ایران بهشدت افزایش یافته و بر اساس گزارشهای مرکز آمار ایران، گوشت قرمز، سفید و فرآوردههای آنها ۸۶ درصد، ماهیها و صدفداران ۶۷درصد، چای، قهوه، کاکائو، نوشابه و آبمیوه ۴۶ درصد و میوه و خشکبار با ۴۵ درصد در شهریورماه ۱۴۰۲ نسبت به ماه مشابه سال قبل از آن، افزایش قیمت داشتند.
این درحالیست که علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی، در سخنرانی خود به مناسبت آغاز سال ۱۴۰۳، از «کارهای خوب» صورت گرفته برای مهار تورم و رشد تولید در سال گذشته، تقدیر کرده بود.
ثبت نظر