دادگاه کیفری لاهه، جمعه 14 اردیبهشت، به افرادی که علیه این مرجع قضایی بینالمللی و کارکنان آن تهدید به انتقامجویی میکنند، هشدار داده و تاکید کرد که چنین اقداماتی ممکن است «حمله به اجرای عدالت» تلقی شود.
دفتر کریم خان، دادستان کل مستقر در لاهه در بیانیهای که در وبسایت «ایکس» منتشر شد، گفت تلاش میکند در هر بار که گفتوگوها با اختیاراتش سازگار شود، با همه ذینفعان تعاملی سازنده برقرار کند.
خان در ادامه افزود: «اما این استقلال و بیطرفی زمانی تضعیف میشود که افراد تهدید میکنند در صورت اتخاذ «تصمیماتی» در خصوص تحقیقاتی که در حیطه اختیارات وی است، اقدامات تلافیجویانه علیه دادگاه یا کارکنان آن انجام دهند.»
دادستان کل دادگستری بینالمللی نیز هشدار داد که «چنین تهدیدهایی، حتی در صورت عملی نشدن، میتواند یک حمله به اجرای عدالت تلقی شود که رسیدگی به آن به او در دادگاه کیفری بینالمللی سپرده میشود.
وی در ادامه گفت که دادگاه کیفری بینالمللی خواستار پایان دادن «فوری» به «اقداماتی است که برای مقامات این دادگاه مانع، ارعاب یا تأثیر غیرقانونی ایجاد میکند.
دفتر دادستان لاهه در گزارش به خبرگزاری «فرانسه» مشخص نکرد که چه کسی این تهدیدات را مطرح کرده است و یا این که این تهدیدات با اسرائیل و جنگ غزه مرتبط است یا خیر.
دادگاه کیفری بینالمللی در سال 2021 تحقیقاتی را درباره عملکرد اسرائیل و همچنین جنبش حماس و دیگر گروههای مسلح فلسطینی به اتهام ارتکاب جنایات جنگی احتمالی در سرزمینهای فلسطینی فلسطین آغاز کرد.
این دادگاه بینالمللی پس از آن دامنه تحقیقات را گسترش داد تا شامل تشدید خصومتها و خشونتورزیهایی شود که از ابتدای تهاجم اسرائیل به غزه در پاسخ به حمله 7 اکتبر حماس آغاز و به موازات آن در کرانه باختری نیز تشدید شده است.
مقامات اسرائیلی به «نیویورک تایمز» گفتند که احتمال میرود دادگاه کیفری بینالمللی حکم بازداشت اعضای دولت اسرائیل و احتمالاً بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل را در ارتباط با مدیریت عملیات نظامی ویرانکنندهای که اسرائیل در نوار غزه در پاسخ به حمله حماس آغاز کرد، صادر کند.
آیزاک هرتزوگ، رئیسجمهوری اسرائیل، روز چهارشنبه، احتمال طرح اتهام از سوی دادگاه کیفری بینالمللی علیه مقامات اسرائیلی در رابطه با جنگ غزه را «خطری برای دموکراسیها» دانست و از متحدانش خواست تا با آن «مخالفت» کنند.
نتانیاهو به نوبه خود گفت که هدف از صدور حکم بازداشت مقامات اسرائیل در صورت صدور، «تهدید فرماندهان و سربازان اسرائیل و به ویژه فلج کردن توانایی اسرائیل برای دفاع از خود» خواهد بود.
بر اساس آماری که خبرگزاری فرانسه با استناد به اطلاعات رسمی اسرائیل تهیه کرده است، حمله 7 اکتبر حماس به شهرکهای اسرائیلی پیرامون نوار غزه منجر به کشته شدن 1170 نفر منجر شد که اکثر آنها غیرنظامی بودند.
در جریان حمله این گروه فلسطینی، بیش از 250 نفر از جنوب اسرائیل ربوده شدند که 129 نفر از آنها هنوز در غزه گروگان هستند، از جمله 35 نفر از این گروگانها که اسرائیل میگوید دیگر زنده نیستند و اجساد آنها در غزه نگهداری میشوند.
در پاسخ به حمله حماس، اسرائیل متعهد شد که این جنبش را نابود کند و از آن زمان عملیات نظامی گستردهای را علیه نوار غزه آغاز کرده است که به گفته وزارت بهداشت حماس، تاکنون به کشته شدن 34622 نفر که اکثر آنها غیرنظامی و اغلب از میان زنان و کودکان بودند، منجر شده است.