خانه / اخبار مهم روز / تصویب قطعنامه ارتقای تشکیلات خودگردان فلسطینی در سازمان ملل

تصویب قطعنامه ارتقای تشکیلات خودگردان فلسطینی در سازمان ملل

مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نشست روز ۲۱ اردیبهشت خود پیشنهاد ارتقای تشکیلات خودگردان فلسطینی به جایگاه “هم تراز با یک کشور” را تصویب کرد. اسپانیا، ایرلند و اسلوونی می‌گویند وجود چنین کشوری را به رسمیت خواهند شناخت.

در حاضر تشکیلات خودگردان فلسطینی مانند واتیکان، به عنوان عضو غیرناظر سازمان ملل متحد در آن مشارکت دارد
در حاضر تشکیلات خودگردان فلسطینی مانند واتیکان، به عنوان عضو غیرناظر سازمان ملل متحد در آن مشارکت دارد

در نشست روز جمعه ۱۰ مه مجمع عمومی سازمان ملل متحد، پیشنهاد ارتقای تشکیلات خودگردان فلسطینی به جایگاه “هم تراز با یک کشور” تصویب شد.

این قطعنامه که با اکثریت قاطع در روز جمعه ۲۱ اردیبهشت ماه تصویب شد به دولت ناظر فلسطینی، حق مشارکت گسترده‌ای را در جلسات مجمع عمومی اعطا می‌کند، اما در عین حال به این نهاد، حق رای نمی‌دهد. مجمع عمومی با ۱۹۳ کشور عضو همچنین در این قطعنامه از شورای امنیت سازمان ملل متحد خواست تا عضویت کامل فلسطین در سازمان ملل را بررسی کند.
از میان ۱۹۳ کشور در مجمع عمومی، ۱۴۳ کشور به این قطعنامه رای مثبت و ۹ کشور از جمله ایالات متحده آمریکا نیز رای منفی دادند. همچنین ۲۵ کشور از جمله آلمان به این قطعنامه رای ممتنع دادند.

پیش از برگزاری این نشست ویژه در مجمع عمومی، جوزپ بورل، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا اعلام کرد که سه کشور اسپانیا، ایرلند و اسلوونی روز اول خرداد ماه وجود کشور فلسطینی را “به رسمیت خواهند شناخت.”

این سه کشور پیش از این از آمادگی خود برای به رسمیت شناختن کشور فلسطینی خبر داده بودند. در نشست ویژه مجمع عمومی سازمان ملل متحد بر سر این پیشنهاد رای‌گیری شد که آیا تشکیلات خودگردان فلسطینی از “صلاحیت کافی” برای این که به عنوان یک کشور شناخته شود برخوردار است یا نه.

ناظران انتظار داشتند که این پیشنهاد در نشست پیش رو، با رای بالای اعضای مجمع عمومی سازمان ملل متحد به تصویب برسد.

تشکیلات خودگردان فلسطینی تا کنون عضو ناظر سازمان ملل بوده اما اینک با ارتقای جایگاه خود، از امتیازاتی نظیر سخنرانی نماینده‌اش در سازمان ملل و همچنین سخنرانی به نمایندگی از یک گروه منطقه‌ای برخوردار خواهد شد و می‌تواند در کنار کشورهای عضو این سازمان به ارائه پیش‌نویس قطعنامه‌ها و اصلاحات آن‌ها بپردازد.

در همین حال پیش از تصویب این قطعنامه، شبکه کان اسرائیل گزارش داد که با تلاش گیلعاد اردان، سفیر اسرائیل در سازمان ملل متحد، یک بند از پیشنهاد عضویت تشکیلات خودگردان فلسطینی، از نسخه نهایی حذف شده بود.

این بند به فلسطینی‌ها در نشست‌ها و سایر فوروم‌های سازمان ملل متحد “حق رای” می‌داد.

هیات فلسطینی حاضر در سازمان ملل روز پنج‌شنبه ۲۰ اردیبهشت با ارسال نامه‌ای خطاب به کشورهای عضو این سازمان، پذیرش قطعنامه حمایت از عضویت کشور فلسطینی را “در مقطع حساس کنونی” به سود راه حل دو کشوری و همچنین پایان دادن به جنگ غزه توصیف کرده بود.

تصویب این پیش‌نویس در مجمع عمومی در خصوص ارتقای تشکیلات خودگردان فلسطینی به جایگاه یک کشور همچنان ضمانت اجرایی ندارد و این اختیار به لحاظ قوانین بین‌المللی در دست شورای امنیت سازمان ملل متحد است.

رای‌گیری پیشین شورای امنیت سازمان ملل متحد در روز پنجشنبه ۳۰ فروردین با وتوی ایالات متحده آمریکا روبرو شد. وتوی این قطعنامه از سوی آمریکا در آن زمان در حالی صورت گرفت که فرانسه، چین و روسیه، سه عضو دائم شورای امنیت و همچنین دو متحد آمریکا یعنی ژاپن و کره جنوبی به پیش‌نویس این قطعنامه رای مثبت داده بودند.

در آن رای‌گیری، ۱۲ کشور عضو شورای امنیت از پیش‌نویس قطعنامه عضویت کامل کشور فلسطینی در سازمان ملل متحد حمایت کرده بودند، اما بریتانیا که عضو دائم شورای امنیت محسوب می‌شود و همچنین سوئیس به عنوان عضو غیر دائم این شورا، به این قطعنامه رای ممتنع داده بودند.

آن قطعنامه، برای تصویب به موافقت دست‌کم ۹ عضو شورای امنیت نیاز داشت و همچنین به این که هیچ کدام از اعضای دائم شورای امنیت شامل کشورهای چین، فرانسه، روسیه، بریتانیا، ایالات متحده آن را وتو نکنند.

تشکیلات خودگردان فلسطینی بارها خواستار آن شده بود که تقاضای سال ۲۰۱۱ این تشکیلات به منظور عضویت کامل در سازمان ملل متحد دوباره بررسی شود.

تشکیلات خودگردان فلسطینی تا پیش از تصویب قطعنامه نشست روز ۲۱ اردیبهشت، مانند واتیکان عضو غیرناظر سازمان ملل متحد بود.

مقامات اسرائیلی از جمله یسرائیل کاتز، وزیر امور خارجه این کشور پیش از این در جریان وتوی قطعنامه عضویت کامل کشور فلسطینی در سازمان ملل متحد در روز پنجشنبه ۳۰ فروردین، از اقدام ایالات متحده قدردانی کرده و گفته بودند ارائه پیش‌نویس چنین قطعنامه‌ای تنها با گذشت شش ماه از حمله گروه تروریستی حماس، “پاداشی به تروریسم” محسوب می‌شود.

رای مجمع عمومی سازمان ملل متحد در خصوص تبدیل تشکیلات خودگردان فلسطینی به جایگاه “هم‌تراز با یک کشور”، ایالات متحده آمریکا را با معضلی در روابط خود با سازمان ملل مواجه خواهد کرد، چرا که بر اساس قوانین موجود در صورتی که گروهی بدون احراز ویژگی‌های شناخته‌شده بین‌المللی، به عضویت کامل سازمان ملل متحد در آید، آمریکا مجبور خواهد شد کمک مالی خود به سازمان ملل متحد را قطع کند.

در همین زمینه گیلعاد اردان، سفیر اسرائیل در سازمان ملل متحد گفته بود که در صورت تصویب چنین طرحی، انتظار دارد که دولت آمریکا طبق قوانین ایالات متحده تمامی بودجه‌های مربوط به سازمان ملل و آژانس‌های آن را قطع کند.