عفو بینالملل روز پنجشنبه ٢٧ اردیبهشت با انتشار نامهای سرگشاده خطاب به غلامحسین محسنی اژهای، رئیس قوه قضائیه جمهوری اسلامی، خواستار لغو حکم اعدام و آزادی فوری و بی قید و شرط توماج صالحی شد.
عفو بینالملل در این نامه تاکید کرده که تنها دلیل صدور حکم اعدام برای این رپر معترض مشارکت او در «جنبش زن، زندگی، آزادی» و نوشتههای انتقادی او در رسانههای اجتماعی نسبت به مقامات جمهوری اسلامی بوده است.
دادرسی ناعادلانه، عدم رسیدگی به شکایتهای توماج صالحی درباره شکنجه از جمله شوک الکتریکی، تهدیدهای مکرر به مرگ، و ضرب و جرحهای متعدد که به شکستگی استخوان و کاهش بینایی یک چشم این هنرمند معترض منجر شده، از جمله مواردی است که این سازمان مدافع حقوق بشر به آنها اشاره کرده است.
عفو بینالملل در نامه خود به محسنی اژهای بر ضرورت ارائه مراقبتهای پزشکی لازم به توماج صالحی، رسیدگی موثر و بیطرفانه به اتهامات مربوط به شکنجه، و پاسخگو کردن مسئولان این اقدام تاکید کرده است.
این سازمان حقوق بشری همچنین خواستار دسترسی ناظران مستقل به روند دادرسیهای منجر به صدور مجازات اعدام و لغو این مجازات در ایران تحت حاکمیت جمهوری اسلامی شده است.
همزمان ییوان ری، نماینده پارلمان آلمان و کفیل سیاسی توماج صالحی، ضمن بازنشر خبر درخواست فرجامخواهی وکیل توماج صالحی از دیوان عالی کشور، تشدید فشارها بر او را «هولناک» خواند.
این نماینده پارلمان آلمان در صفحه «ایکس» خود درباره شرایط کنونی توماج صالحی در زندان نوشت: «تماسهای تلفنی او قطع شده و ملاقاتش هم به فیلمبرداری مشروط شده است.»
کفیل سیاسی توماج صالحی همچنین افزود: «آنها تلاش میکنند برایش پاپوش درست کنند و او را ضعیف جلوه دهند. او این شرط را رد کرده و مجاز به برقراری تماس با وکیلش نیست »
ییوان ری وارد کردن این فشارها همزمان با صدور حکم اعدام برای توماج صالحی را «هولناک» توصیف کرد.امیر رئیسیان، وکیل توماج صالحی، روز پنجشنبه ۲۷ اردیبهشت از ثبت درخواست فرجامخواهی از دیوان عالی جمهوری اسلامی برای پرونده این خواننده معترض خبر داد.
این وکیل دادگستری در توضیح محدودیتهای تازه علیه موکلش، در صفحه «ایکس» نوشته: «یک روز پس از ابلاغ حکم اعدام، تماسهای توماج قطع شده و ملاقات وی نیز، به علت اینکه مشروط به فیلمبرداری شد قطع شده. زندان میگوید دستور قضایی دارد،دادگاه میگوید دستوری نداده.»امیر رئیسیان در گفتگو با وبسایت «مدارا» گفته که توماج صالحی «تا امروز یک ملاقات حضوری با پدرش داشته» و «زندان به خانواده توماج اعلام کرده که برای فیلمبرداری از ملاقاتهای حضوری، دستور قضایی دارد، ولی دادگاه انقلاب اصفهان، شفاها به ما اعلام کرد که چنین دستوری صادر نکرده است.»
به گفته امیر رئیسیان، یک روز پس از اطلاعرسانی دادگاه انقلاب اصفهان درباره صدور حکم اعدام برای توماج صالحی، او تا امروز «هیچگونه تماس تلفنیای با خانوادهاش نداشته» و پیش از آن نیز «فقط امکان تماس با پدرش را داشت.»
این وکیل دادگستری با اشاره به اعتراضش به مراجع قضائی دراینباره تأکید کرد: «در آییننامه سازمان زندانها و قانون آیین دادرسی کیفری، صراحتاً به حق زندانیان برای ملاقات و تماس با اعضای خانوادهشان اشاره شده و ایجاد ممنوعیت در آن، با قوانین موضوعه همخوانی ندارد.»
صدور حکم اعدام برای توماج صالحی، خواننده رپ اعتراضی، موجی از واکنشهای داخلی و بینالمللی را به همراه داشته است.
از جمله، آدام شیف، رئیس دموکرات کمیته امور امنیتی مجلس نمایندگان آمریکا، صدور این حکم را به شدت محکوم کرده و گفته است: «توماج، ناعادلانه در دادگاه جمهوری اسلامی به اعدام محکوم شده است. جرم او چیست؟ درخواست پاسخگویی از حکومت ایران از طریق موسیقی.»