خانه / اخبار مهم روز / عفو بین‌الملل: حداقل ۱۵ زندانی در ارتباط با اعتراضات در خطر اعدام هستند

عفو بین‌الملل: حداقل ۱۵ زندانی در ارتباط با اعتراضات در خطر اعدام هستند

سازمان غیردولتی عفو بین‌الملل با انتشار نامه‌ای نسبت به خطر جدی اجرای حکم اعدام دست‌کم ۱۵ زندانی در ارتباط با اعتراضات سراسری در ایران هشدار داد. به نوشته عفو بین‌الملل، هشت تن از این افراد در رابطه با خیزش «زن، زندگی، آزادی» بازداشت و به اعدام محکوم شده‌اند.

این نهاد حقوق بشری بین‌المللی در نامه‌ای که خطاب به غلامحسین محسنی اژه‌ای، رییس قوه قضاییه جمهوری اسلامی نوشته و روز سوم خرداد منتشر کرده، از فاضل بهرامیان، مهران بهرامیان، محمود مهرابی، محمد خضرنژاد، منوچهر مهمان‌نواز، مجاهد کورکور، رضا رسایی و توماج صالحی، به‌عنوان کسانی که در رابطه با خیزش «زن، زندگی، آزادی» به اعدام محکوم شده‌اند، نام برده است.

عفو بین‌الملل با اشاره به این‌که اتهامات این افراد «محاربه، افساد فی‌الارض و بغی» عنوان شده در نامه خود تاکید کرده که آ‌ن‌ها پس از محاکمه‌های به‌شدت ناعادلانه به اعدام محکوم شده‌اند.

در این نامه با اشاره به این‌که این ۱۵ زندانی، تحت شکنجه و دیگر بدرفتاری‌ها از طریق ضرب‌وشتم، شوک الکتریکی و خشونت جنسی قرار گرفته‌اند، تاکید شده که نگرانی‌ها از اعدام‌های مرتبط با اعتراضات در حال افزایش است.

سازمان عفو بین‌الملل روز چهارشنبه پنجم اردیبهشت در گزارش سال ۲۰۲۳ خود درباره ایران نوشت جمهوری اسلامی همچنان از مجازات اعدام به‌عنوان ابزاری برای سرکوب سیاسی مخالفان، معترضان و اقلیت‌های قومی استفاده می‌کند.

پیش‌تر و در روز ۱۶ فروردین، این سازمان از اعدام ۸۵۳ نفر در ایران در سال ۲۰۲۳ خبر داد و آن را در هشت سال گذشته بی‌سابقه دانست.

سعید شیرازی، ابوالفضل مهری و حسین حاجیلو، دیگر زندانیانی هستند که عفو بین‌الملل در نامه روز سوم خرداد خود درباره وضعیت آن‌ها ابراز نگرانی کرده و نوشته دست‌کم پنج نفر دیگر نیز در جریان اعتراضات سراسری بازداشت و در معرض صدور حکم اعدام قرار دارند.

عفو بین‌الملل همچنین از اژه‌ای خواسته فورا تمامی احکام اعدام مرتبط به اعتراضات سراسری در ایران را لغو کند و پرونده‌های این افراد را مطابق با استاندارهای دادرسی بین‌المللی و بدون توسل به مجازات اعدام بازبینی کند.

این سازمان حقوق بشری در بخش پایانی نامه خود از رئیس قوه قضاییه جمهوری اسلامی خواسته از بازداشت‌شدگان در برابر شکنجه‌های بیشتر و دیگر بدرفتاری‌ها محافظت کند و فورا با هدف لغو مجازات اعدام در ایران یک تعلیق رسمی برای اعدام‌ها اعلام کند.

از زمان آغاز اعتراضات سراسری «زن، زندگی، آزادی» در شهریور ۱۴۰۱، سرکوب فعالان مدنی، سیاسی و معترضان از سوی حکومت شدت گرفته و همچنان ادامه دارد.

این اعتراضات به یک خیزش سراسری در ایران تبدیل شد و جمهوری اسلامی تاکنون دست‌کم ۹ معترض از جمله محسن شکاری، مجیدرضا رهنورد، محمد حسینی، محمدمهدی کرمی، مجید کاظمی، سعید یعقوبی، صالح میرهاشمی، میلاد زهره‌وند و محمد قبادلو را در ارتباط با آن اعدام کرده است.