پس از پایان مهلت رسمی رایگیری دور دوم چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران در نیمه شب جمعه (به وقت تهران) و شمارش آرا، ستاد انتخابات کشور به تدریج نتایج رسمی را اعلام کرد. از آغاز اعلام نتایج مسعود پزشکیان نسبت به سعید جلیلی پیشتاز بود. با اعلام نتایج نهایی انتخابات، آقای پزشکیان با اختلاف نزدیک به ۳ میلیون رای با آقای جلیلی، در انتخابات به پیروزی رسید.
اما مسیری که برای اصولگرایان آسان به نظر میآمد، ناهموارتر از آنچه بود که تصور میشد. محمد مهاجری، روزنامهنگاری که سابقه شورای سردبیری خبرآنلاین را هم دارد، برآورد کرده که مجموع آرای اصولگرایان در دور اول انتخابات حدود پنج میلیون رای از انتخابات ریاستجمهوری سال ۱۴۰۰ هم کمتر بوده است.
اصولگرایان که اسمهای متنوعی دارند و حالا بیشتر ذیل دو نام «نواصولگرایان» و «اصولگرایان تندرو» دستهبندی میشوند، بخشی از ارکان حکومت یکدستی بودند که از سال ۱۴۰۰ قدرت را تمام و کمال به دست گرفتند.
این ترکیب از حمایت راس هرم قدرت و نهادهای امنیتی و نظامی وابسته به آن هم بهرهمند بود، اما خروجی حکومت یکدست موفقیتآمیز نبود. در سه سال گذشته مذاکرات هستهای به بنبست خورد، تحریمها تشدید شد، نرخ تورم به دستکم ۴۸ درصد رسید ومحدودیتهای اجتماعی و سیاسی افزایش یافت. این به جز سرکوب خونین اعتراضهای «جنبش مهسا» است.
انباشت ناکامیها وبحرانها، به «شکست یکدستی حاکمیت» تعبیر شد.
همزمان اختلافات میان گروههای مختلف رخنمایی کرد. در سالهای گذشته، پروندههای فساد اقتصادی و سیاسی چهرههای تابلودار اصولگرا افشا شد، از جمله پروندههای تخلفات اداری و اقتصادی محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس و خانواده او و نیز اعطای وامهای مسکن میلیاردی به تعدادی از مدیران شهرداری تهران در دوران مدیریت علیرضا زاکانی؛ مسائلی که نارضایتی بخشی از جامعه و ناامیدی گروهی ازحامیان اصولگرایان را در پی داشت.
حالا مجلس شورای اسلامی صحنه حسابکشی دو سر طیف بازنده اصولگرا از یکدیگر خواهد بود. بازنده عمده این طیف، جبهه پایداری است که امیدوار بود در تمام نهادهای حکومتی نیرو داشته باشد و بتواند جدیترین نقش را در فرآیند جانشینی رهبر بعدی ایفا کند.
یک ساعت پیش اصولگرایان یکدیگر را عامل شکست در انتخابات معرفی میکنند
با اعلام نتایج مرحله دوم انتخابات ریاست جمهوری و پیروزی مسعود پزشکیان، اصولگرایان واکنشهای مختلفی به نتایج پیش از اعلام نهایی داشتند و برخی از آنها دیگری را عامل شکست معرفی کردند.
محسن منصوری، رئیس ستاد انتخاباتی سعید جلیلی پیش از اعلام رسمی نتایج در حسابش در شبکه اجتماعی ایکس با انتشار عکسی از رهبر جمهوری اسلامی تلویحا شکست را پذیرفته و نوشته: «پرچم به دست توست / جمع است خاطرم …».
امیرحسین ثابتی، نماینده تهران و از نزدیکان سعید جلیلی پیش از اعلام نتایج در حسابش در ایکس جملهای از امام اول شیعیان را نقل کرده که « روزگار دو روز است ؛ روزى به کام تو و روزى به زیان تو. چون به کام تو بود، سرمست مشو و چون به زیان تو بود، غمناک مباش؛ زیرا هر دو مایه آزمایش توست.»
رضا پناهیان، فرزند علیرضا پناهیان، روحانی نزدیک به رهبر و حامی محمدباقر قالیباف، در پاسخ به آقای ثابتی نوشت: «توهم زدید، تخریب کردید، لجاجت کردید»، و حالا باید «حساب پس بدهید.»
اشارهای به اینکه حامیان محمدباقر قالیباف و سعید جلیلی، دو نامزد اصولگرایان در دور اول انتخابات، جریان مقابل را به دلیل تن ندادن به ائتلاف و کناره گیری از کاندیداتوری عامل شکست میدانند.
محمد سعید احدیان از نزدیکان به محمدباقر قالیباف نیز که در دور اول انتخابات شکست خورد و گردونه رقابت خارج شد در حسابش در ایکس نوشته «انتخابات ۹۲ تکرار شد …. / به همین سادگی». اشاره آقای احدیان به تعدد نامزدهای اصولگرا در انتخابات سال ۱۳۹۲ است. در آن سال حسن روحانی در میان چند نامزد اصولگرا به پیروزی رسید.
جلیل محبی از چهرههای روحانی اصولگرا و فعال در شبکه اجتماعی ایکس هم با بیان مضمونی مشابه نوشت: «آقای سعید جلیلی دو بار انتخابات را به اصلاحطلبان تقدیم کرد…».
محمد مهدی همت هم که در مرحله اول انتخابات از مسئولان ستاد انتخاباتی قالیباف بود، در یادداشتی با انتقاد از عملکرد برخی چهرههای اصولگرا در انتخابات ریاست جمهوری، آنها را عامل شکست «جبهه انقلاب» دانست.
آقای همت شکست اصولگرایان را محصول «لجبازی» آقای جلیلی و اطرافیانش اعلام کرد و نوشت: «اگر دکتر قالیباف فداکاری نمیکرد و در صحنه باقی نمیماند و کنار میکشید، همان دور اول کار تمام بود.»
مهدی محمد باقری از مسئولان شورای ائتلاف نیروهای انقلاب اسلامی تهران هم شب گذشته با انتشار عکس امیرحسین ثابتی، حمید رسایی، علیاکبر رائفیپور، وحید اشتری و وحید جلیلی با هشتگ «نمیبخشیم» و «فراموش نمیکنیم» این افراد را عامل شکست اصولگرایان دانست.
آقای باقری نوشت: «اینها فقط رویای شما نبود، فرصتهای ما بود که توی اجاقتان ریختید و سوخت! اجاقتان کور بود آقایان! از همان ابتدا معلوم بود و شما متوهمانه اصرار داشتید. با شما نیازی به نفوذ نیست، تحجّر شما برای تَکرار عقبماندگی دهه ۹۰ کافی است. آنچه شما با سرمایههای نظام کردید شعله با جنگل نمیکند.»
حامیان آقای قالیباف و جلیلی، دو نامزد اصولگرا در دور اول انتخابات، یکدیگر را برای ائتلاف نکردن سرزنش میکردند.
حمید رسایی، چهره شناخته شده اصولگرا و نماینده فعلی تهران در مجلس هم با انتشار پیامی ویدیویی بدون نام بردن از کسی به رئیس جمهور آینده تبریک گفته و افزوده این «مشارکت بالا» یک «تو دهنی به کسانی بود که تلاش میکردند مردم به پای صندوقها نیایند».
او در ادامه همچنین گفته «ما در مجلس بدون حب و بغض و بدون در نظر گرفتن اینکه کاندید مورد نظر ما انتخاب شده یا نه، وظیفه نمایندگی خود را انجام میدهیم.»