شورای اتحادیه اروپا تحریمها علیه ایران را به دلیل حمایت جمهوری اسلامی از جنگ روسیه علیه اوکراین و اقدامات بیثباتکننده تهران در منطقه برای یک سال دیگر تمدید کرد. این تحریمها هر سال بازبینی میشوند.
شورای اتحادیه اروپا روز دوشنبه ۲۵ تیرماه (۱۵ ژوئیه) در بیانیهای اعلام کرد تحریمهای اتحادیه اروپا علیه ایران را به دلیل حمایت تهران از روسیه در جنگ علیه اوکراین برای یک سال دیگر تمدید کرده است.
یکی دیگر از دلایل این اقدام رویکرد بیثباتساز جمهوری اسلامی در خاورمیانه و منطقه دریای سرخ عنوان شده است.در بیانیه شورای اروپا آمده است که این اقدامات محدودساز به دلیل “حمایت ایران از روسیه در جنگ در اوکراین و نیز پشتیبانی از گروهها و نهادهای مسلح در خاورمیانه و منطقه دریای سرخ” تا ۲۷ ژوئیه ۲۰۲۵ تمدید شده است.
شورای اتحادیه اروپا گفته است که “تدابیر محدودکننده موجود به طور سالانه مورد بازنگری قرار خواهد گرفت”.شورای این اتحادیه در ۲۰ ژوئیه ۲۰۲۳ با توجه به حمایت نظامی جمهوری اسلامی ایران از جنگ روسیه علیه اوکراین چارچوب جدیدی را برای اقدامات محدودکننده خود وضع کرد. این اقدامات صادرات قطعات مورد استفاده در ساخت و تولید پهپاد از اتحادیه اروپا به ایران را هدف قرار داد.
در همین راستا در خرداد و تیر امسال اتحادیه اروپا افراد و نهادهای بیشتری را که به جمهوری اسلامی وابسته هستند، به لیست تحریمهای خود افزود.
اوکراین و کشورهای غربی، ایران را متهم میکنند که با صادرات پهپادهای تهاجمی خود به روسیه در میانه جنگ اوکراین از تجاوز نظامی مسکو به کشور همسایه خود حمایت کرده است، اتهامی که ایران آن را رد میکند.
با این حال حمله پهپادی و موشکی ایران به اسرائیل در نیمه شب ۲۵ فروردین نیز عامل دیگری برای اقدام اتحادیه اروپا علیه ایران شد و وزرای خارجه کشورهای عضو این اتحادیه را به توافق بر سر گسترش تحریمهای آن واداشت، توافقی که روز سوم اردیبهشت در لوکزامبورگ حاصل شد.
از سوی دیگر گروههای نیابتی ایران در سوریه، لبنان و عراق از زمان آغاز جنگ غزه در نیمه مهرماه پارسال حملاتی به نیروهای آمریکایی و خاک اسرائیل داشته و شورشیان حوثی نیز کشتیها در دریای سرخ و بابالمندب را بارها مورد هدف قرار داده و دریانوردی در این منطقه را با ریسک بالایی مواجه کردهاند.
بر این اساس برخی کشورهای اتحادیه اروپا به دنبال فشار بر دیگر اعضا هستند تا سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از سوی این نهاد اروپایی به عنوان یک سازمان تروریستی شناسایی شود.
اما مقامات اتحادیه اروپا میگویند که هنوز مبنای قانونی برای چنین اقدامی پیدا نکردهاند و مطمئن نیستند که همه اعضای اتحادیه اروپا از آن حمایت کنند.