رویترز به نقل از پنج منبع مطلع از داخل ایران مینویسد که خامنهای پس از دریافت گزارش مقامات اطلاعاتی مبنی بر موج سنگین تحریم و مشارکت ۱۳درصدی، در صدد برگزاری یک انتخابات مهندسی شده برآمد و مسعود پزشکیان نتیجه آن است.
خبرگزاری رویترز طی گزارشی تفصیلی مینویسد، مقامات اطلاعاتی ایران در اردیبهشت ماه، قبل از انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری، به علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی گزارش تلخی دادند. این گزارش میگفت، اکثر ایرانیان که به دلیل مشکلات اقتصادی و سرکوب آزادیهای اجتماعی خشمگین هستند، قصد تحریم گسترده انتخابات را دارند و میزان مشارکت در انتخابات ریاستجمهوری تنها حدود ۱۳درصد خواهد بود.
پنج نفر مطلع از این موضوع به رویترز گفتهاند، با مشاهده این گزارش بود که خامنهای تصمیم گرفت یک انتخابات کاملاً سازماندهی شده را برنامهریزی کند و زمینه را برای مسعود پزشکیان، میانهروی کمتر شناخته شده اما مورد اعتماد، فراهم سازد تا در رقابتی که در ابتدا تحت سلطه تندروها بود، به ریاستجمهوری برسد.
این پنج نفر که شامل دو منبع از جناح تندرو، یک مقام ارشد امنیتی و دو فرد نزدیک به حلقه رهبر جمهوری اسلامی میشوند، میگویند خامنهای در اواخر اردیبهشت در محل اقامتش در یک مجتمع مستحکم در تهران، تعداد انگشت شماری از مورد اعتمادترین مشاوران خود را برای بحث در مورد برنامه خود جمع کرد تا در حداقل سه جلسه در مورد طرح خود صحبت کنند.
یکی از این افراد که در جریان جلسات قرار داشته، گفته: «مقام معظم رهبری نگران بودند که حضور کم مردم به اعتبار نظام و روحانیت لطمه بزند و به حاضران دستور دادند راهی برای هدایت انتخابات بیابند.»
گزارش رویترز میافزاید، ملاقاتهایی که در اقامتگاه خامنهای انجام شد شامل گروه کوچکی از مقامات ارشد و دستیاران امنیتی، متحدان نزدیک و مشاور وی علی اکبر ولایتی و همچنین دو فرمانده ارشد سپاه پاسداران بوده است.
به گفته یکی از منابع رویترز، خامنهای در جلسات با نزدیکان خود گفته است: «ایران به رییسجمهوری نیاز دارد که بتواند اقشار مختلف جامعه را جذب کند، اما حکومت دینی شیعه را به چالش نکشد.»
این خبرگزاری افزود هدف خامنهای از وارد کردن پزشکیان نسبتا ناشناخته به کارزار انتخابات، “حفظ جمهوری اسلامی” بود زیرا حکومت ایران با “اختلاف نظرهای داخلی و تشدید تنشها با غرب و اسرائیل بر سر غزه” دست و پنجه نرم میکند و با توجه به مشارکت گروههای نیابتی جمهوری اسلامی، از جمله حزبالله لبنان و حوثیهای یمن در جنگ غزه، این تنشها رو به افزایش است.
در جلسه دوم خامنهای با مشاوران، چند نام مطرح شد. دو منبع گفتند که خامنهای پزشکیان را بهعنوان فردی پیشنهاد کرد که میتواند وحدت بین صاحبان قدرت را تقویت کند، شکاف بین نظام و روحانیت با مردم را پر و روند انتخاب رهبر آینده را تضمین کند.
سعید لیلاز، تحلیلگر طرفدار اصلاحات مقیم تهران، میگوید: «این یک طرح بیعیب و نقص از سوی مقام معظم رهبری بود… که بقای جمهوری اسلامی را تضمین کرد.»
لیلاز گفته است: «پزشکیان از هر بحرانی در داخل کشور، چه با ملت و چه با حاکمیت اجتناب خواهد کرد. این به رهبران ارشد این امکان را میدهد که در مورد جانشینی تصمیم بگیرند و آن را در یک فضای آرام برنامهریزی کنند.»
دفتر خامنهای، دفتر روابط عمومی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و دفتر پزشکیان برای اظهار نظر در این باره در دسترس نبودهاند و دفتر ولایتی از اظهارنظر خودداری کرده است.
انتخابات مهندسی شده؟
رویترز میافزاید، انتظار نمیرود رئیسجمهوری جدید تغییر عمدهای را در سیاست هستهای یا خارجی ایران، یا حمایت این کشور از شبهنظامیان در منطقه ایجاد کند، اما او از نزدیک در انتخاب جانشین خامنهای که به مسائل مهم حکومتی میپردازد، مشارکت خواهد داشت.
منابع به رویترز گفتهاند که پزشکیان با شخصیت ملایم خود میتواند ایرانیان ناراضی را آرام کند، ثبات داخلی را در بحبحوحه فشارهای خارجی فزاینده تضمین کند و همچنین برای خامنهای یک متحد قابل اعتماد در روند جانشینی نهایی فراهم آورد.
یک منبع منطقهای نزدیک به محافل قدرت جمهوری اسلامی انتخاب پزشکیان را “مهندسی شده” خواند و افزود این اقدام برای کاهش تنشها پس از موجی از اعتراضات مردمی ناشی از مرگ مهسا امینی و محدودیتهای سختگیرانهتر بر آزادیهای اجتماعی اعمال شده توسط رئیسی، صورت گرفته است.
پنج فرد مطلع به رویترز گفتند که طرح خامنهای به گونهای طراحی شده بود که منصفانه و دموکراتیک به نظر برسد. بنابراین دو نامزد سرشناس تندرو، سعید جلیلی و محمدباقر قالیباف نیز از سوی شورای نگهبان تایید صلاحیت شده بودند.
این منابع اما تأکید کردهاند که شخص پزشکیان از تصمیمات پشت صحنه بیاطلاع است. یکی از منابع نزدیک به پزشکیان میگوید او حتی انتظار نداشته که از سوی شورای نگهبان تایید صلاحیت شود، زیرا در انتخابات مجلس رد صلاحیت شده بود.
با این حال مسعود پزشکیان در اولین سخنرانی خود پس از انتخاب شدن به ریاست جمهوری در مقبره روحالله خمینی گفت: «اگر شخص رهبری نبود نام من از صندوق بیرون نمیآمد.»