خانه / اخبار مهم روز / با اعلام پیروزی مادورو در انتخابات، معترضان در ونزوئلا به خیابان‌ها آمدند

با اعلام پیروزی مادورو در انتخابات، معترضان در ونزوئلا به خیابان‌ها آمدند

شهرهای مختلف ونزوئلا پس از آن که کمیسیون انتخابات این کشور نیکلاس مادورو، رهبر اقتدارگرای ونزوئلا، را برنده انتخابات ریاست جمهوری اعلام کرد، صحنه اعتراضات مخالفان شد.

گزارش‌ها حاکی از آن است که نیروهای امنیتی روز دوشنبه در کاراکاس، پایتخت ونزوئلا، برای متفرق کردن معترضان از گاز اشک آور استفاده کردند. از سویی انبوه مردم نیز که به خیابان‌های اصلی شهر آمده بودند با کوبیدن قابلمه‌ها و ماهیتابه‌ها خشم خود را از اعلام پیروزی مادورو در انتخابات روز یکشنبه نشان دادند.

پرووئا، یک سازمان حقوق بشری در ونزوئلا، گفته است که گروه‌های مسلح حامی مادورو به سوی معترضانی که در خیابان اوردانتای کاراکاس تظاهرات مسالمت‌آمیزی برگزار کرده بودند تیراندازی کردند.

تظاهرات در شهرهای دیگر ونزوئلا از جمله ماراکای نیز گزارش شده است. همچنین ویدئویی در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده است که نشان می‌دهد معترضان در ایالت فالکون ونزوئلا مجسمه هوگو چاوز، رئیس جمهور پیشین، را سرنگون کردند.

معترضان معتقدند کمیسیون انتخابات ونزوئلا که اعضایش از نیروهای وفادار به نیکلاس مادورو هستند به نفع او دست به تقلب زده. مارینا کورینا ماچادو، رهبر اپوزیسیون ونزوئلا، روز دوشنبه گفت که ادموندو گونزالس اوروتیا، نامزد مخالفان، بیش از ۷۳ درصد آرا را به خود اختصاص داده است.گونزالس اوروتیا نیز به مانند ماچادو تاکید کرد که پیروزی اپوزیسیون غیرقابل کتمان است و راهی برای بازگشت وجود ندارد.

نظرستجی‌های مستقل پیش از انتخابات گویای آن بود که رأی‌گیری روز یکشنبه می‌تواند به ۲۵ سال «چاوزیسم»، جنبش پوپولیستی که رئیس جمهور پیشین ونزوئلا آن را پایه گذاشت، پایان دهد. اما همان زمان نیز تحلیلگران معتقد بودند که بعید است رئیس جمهور شکست احتمالی خود را در برابر ادموندو گونزالس اوروتیا بپذیرد.

مقامات انتخاباتی ونزوئلا ساعتی پس از نیمه شب اعلام کردند که مادورو با کسب ۵۱ درصد آرا برای سومین دوره انتخابات ریاست جمهوری پیروز شد، نتیجه‌ای که به معنای آن خواهد بود که او تا سال ۲۰۳۱ همچنان قدرت را در اختیار خواهد داشت.گابریل بوریچ، رئیس‌جمهور شیلی، صحت نتایج اعلام‌شده توسط هیئت انتخاباتی ونزوئلا را زیر سئوال برده و گفته است که «باور کردنش سخت است».

آقای بوریچ در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «رژیم مادورو باید بفهمد که نتایج منتشر شده توسط آنها به سختی قابل باور است.»

ایالات متحده نیز روز دوشنبه به فعالات مدنی ونزوئلا و مخالفان پیوست و از دولت ونزوئلا خواست تا «فورا» اطلاعات و جزئیات مربوط به انتخابات ریاست‌جمهوری را منتشر کند.

نیکلاس مادورو ۶۱ ساله از سال ۲۰۱۳ قدرت را در اختیار دارد و متهم است که با ایجاد فضای اختناق، بسیاری از مخالفان و منتقدان را زندانی کرده.

ناظران می‌گویند ۲۴ ساعت آینده برای واکنش مادورو به اتهامات علیه او کلیدی خواهد بود. به گفته آنها، در صورت اعتراضات گسترده علیه رژیم، موج جدیدی از ناآرامی‌ها در کشور به راه خواهد افتاد.

ارتش ونزوئلا در سال‌های گذشته بارها اعتراضات علیه مادورو و هوگو چاوز را سرکوب کرده است.

سازمان کشورهای آمریکایی برای بررسی نتایج انتخابات ونزوئلا تشکیل جسله می‌دهد
به گزارش رویترز، پس از آن‌که مقامات انتخاباتی در ونزوئلا پیروزی حزب حاکم را اعلام کردند، درحالی‌که نظرسنجی‌های مستقل، اپوزیسیون را پیروز انتخابات نشان می‌داد، سازمان کشورهای آمریکایی (OAS) اعلام کرد برای بررسی نتایج انتخابات روز یکشنبه، ۷ مرداد در ونزوئلا، جلسه‌ای برگزار خواهد کرد.

این جلسه قرار است پس از درخواست رهبران ۱۲ کشور عضو این سازمان، چهارشنبه ۱۰ مرداد، در واشنگتن دی‌سی برگزار شود.

بسیاری از رهبران آمریکای لاتین نتایج اعلام را رد کرده یا اعلام کرده‌اند که شفافیت بیشتری مورد نیاز است.

پرو: دیپلمات‌های ونزوئلایی باید ظرف ۷۲ ساعت این کشور را ترک کنند
وزارت خارجه پرو شامگاه دوشنبه ۸ مرداد به دیپلمات‌های ونزوئلایی مقیم این کشور باید ظرف ۷۲ ساعت این کشور را ترک کنند.

در بیانیه وزارت خارجه پرو گفته شده «تصمیمات جدی و خودسرانه‌ای که امروز حکومت ونزوئلا گرفته” دلیل صدور این دستور است. تصمیماتی که به نظر می‌رسد ناظر به اعلام پیروزی حزب حاکم در انتخابات ونزوئلاست، نتیجه‌ای که مخالفان ونزوئلا و نظرسنجی‌های مستقل آن را غیرقابل قبول خوانده‌اند.

پرو ساعاتی پیش از انتشار این بیانیه اعلام کرده بود نقض اراده مردم ونزوئلا را نخواهد پذیرفت و سفیر خود را از این کشور فراخواند.

دولت ونزوئلا هم پیشتر اعلام کرده بود کارکنان دیپلماتیک خود را از هفت کشور آمریکای جنوبی از جمله کشور پرو که پیروزی نیکلاس مادورو در انتخابات ریاست‌جمهوری این کشور را زیر سوال بردند، خارج می‌کند.

معترضان در کاراکاس به سمت کاخ ریاست‌جمهوری حرکت کردند
بر اساس ویدیوهایی که در رسانه‌های اجتماعی به اشتراک گذاشته شده، معترضان در کاراکاس به سمت مرکز شهر و کاخ ریاست‌جمهوری راهپیمایی کردند، در حالی که برخی از آنان پرچم‌های بزرگی حمل می‌کردند و رخی صورت‌شان را پوشانده بودند.

در برخی مناطق، پلیس با شلیک گاز اشک‌آور با معترضان به نتیجه انتخابات برخورد کرد، و در نزدیکی کاخ، مردانی با لباس شخصی به سوی تظاهرکنندگان با تپانچه شلیک کردند.

۱۸۷ مورد تظاهرات خیابانی در ۲۰ ایالت ونزوئلا
سازمان غیردولتی نظارت بر درگیری‌ها، اعلام کرده تا ساعت ۶ عصر دوشنبه ۸ مرداد به وقت محلی در ونزوئلا، دست‌کم ۱۸۷ مورد اعتراض خیابانی در نقاط مختلف شهری در ۲۰ ایالت این کشور ثبت شده است.

همین سازمان اعلام کرده گزارش‌های متعددی از سرکوب معترضان و خشونت گروه‌های شبه‌نظامی و نیروهای امنیتی علیه مردم دریافت کرده‌اند.

از سوی دیگر، ماچادو، رهبر اپوزیسیون از همه خانواده‌های این کشور خواسته است برای برگزاری مجمع شهروندی تا ساعت ۱۱ صبح سه‌شنبه، ۹ مرداد، در مراکز همه شهرهای این کشور تجمع کنند تا آن‌چه را «مجمع شهروندی» خوانده برگزار کنند.

ونزوئلا کارکنان دیپلماتیک خود را از ۷ کشور آمریکای جنوبی خارج می‌کند
دولت ونزوئلا اعلام کرد کارکنان دیپلماتیک خود را از هفت کشور آمریکای جنوبی که پیروزی نیکلاس مادورو در انتخابات ریاست‌جمهوری این کشور را زیر سوال بردند، خارج می‌کند.

این هفت کشور آرژانتین، شیلی، کاستاریکا، پرو، پاناما، جمهوری دومینیکن و اروگوئه هستند.

حمله پلیس به مترضان با شلیک گاز اشک‌آور
به گزارش خبرنگار بلومبرگ در کاراکاس، پلیس به معترضان در یکی از خیابان‌های اصلی شرق کاراکاس با استفاده از گاز اشک‌آور حمله کرد که در نتیجه آن، معترضان متفرق شدند.

بنا بر این گزارش، بسیاری از شرکت‌کنندگان جوان بودند و گفته‌اند هیچ‌کس آن‌ها را برای اعتراض فرا نخوانده است و آن‌ها فقط خواستار تغییر هستند.

رای‌دهندگان مخالف مادورو، پوستر‌های حاوی تصاویر او و مجسمه هوگو چاورز را پائین کشیدند
ویدیو‌های منتشر‌شده در شبکه اجتماعی ایکس نشان می‌دهند در پی ادعای نیکلاس مادورو برای پیروزی مجدد در انتخابات ریاست‌جمهوری، رای‌دهندگان مخالف پوستر‌های حاوی تصاویر او و مجسمه هوگو چاوز را پائین کشیدند.

ناظران می‌گویند این اعتراضات با تظاهرات گسترده پیشین در سال‌های ۲۰۱۴ و ۲۰۱۷ متفاوت به نظر می‌رسند. در آن زمان، معترضان با هدایت رهبران مخالفان به خیابان‌ها می‌آمدند.

معترضانی که به طبقه متوسط تعلق داشتند و با برپایی موانع در خیابان‌ها و بزرگراه‌ها، زندگی روزمره، از حضور در مدرسه تا رفت‌وآمد در کاراکاس را مختل کرده و حمل و نقل عمومی را متوقف کردند.

در آن زمان، ساکنان مناطق کم‌درآمد مانند پتاره، کاتیا و ال واله که زاغه‌ها احاطه‌اش کرده‌اند، از پیوستن به اعتراضات خودداری کردند. اکنون ساکنان آن مناطق، که سال‌ها پایگاه‌های بزرگ رای‌دهندگان به مادورو بودند، در ویدیوهایی دیده می‌شوند که پیاده یا سوار بر موتور سیکلت در حال راهپیمایی هستند.

ایران، چین و روسیه تبریک گفتند، اتحادیه اروپا می‌گوید برای تبریک گفتن زود است
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در واکنش به اعلام پیروزی مادورو اعلام کرد: «اتحادیه اروپا از شورای ملی انتخابات ونزوئلا می‌خواهد با شفافیت حداکثری آرا را شمارش کند.»

شورای ملی انتخابات ونزوئلا اعلام کرد نیکولاس مادورو ۵۱ درصد آرا انتخابات ریاست‌جمهوری را به خود اختصاص داده و برای بار سوم پیروز شده است.

این نتیجه در حالی اعلام شده که نتایح نظرسنجی‌های مستقل حاکی از پیروزی اپوزیسیون با اختلاف بالای آرا بود.

اتحادیه اورپا، شیلی، آرژانتین، شیلی، کاستاریکا، پرو، پاناما، جمهوری دومینیکن، اروگوئه، مکزیک و ایالات متحده خواستار شفافیت در شمارش آرا شده‌اند، در طرف مقابل جمهوری اسلامی، روسیه، چین و نیکاراگوئه پیروزی مادورو را تبریک گفته‌اند.

اپوزیسیون اعلام کرده ناظران انتخاباتی‌اش در شماری از مناطق از روند شمارش آرا کنار گذاشته شده و در بسیاری از مراکز رای گیری، ناظران انتخاباتی آن‌ها را به زور ناچار از ترک محل کرده‌اند.

تاکنون ۹ کشور از «سازمان کشورهای آمریکایی» درخواست کرده‌اند نشست اضطراری برای بررسی انتخابات ونزوئلا برگزار شود.

ایلان ماسک: الاغ بیشتر از مادورو می‌فهمد
ایلان ماسک، با بازنشر یک پست از ایان مایلز چانگ، روزنامه‌نگار و تحلیلگر، در شبکه ایکس، در اشاره به نیکلاس مادورو نوشته است: الاغ بیشتر از مادورو می‌فهمد.

این روزنامه‌نگار در پستی در این شبکه اجتماعی ویدیوی صحبت‌های مادورو را به اشتراک گذاشته و در توضیح و نقد آن نوشته است: «نیکلاس مادورو، رهبر نامشروع ونزوئلا که احتمالا از طریق تقلب، مجددا انتخاب شده است، در حال اعلام جنگ به ایلان ماسک است که او را دشمن اصلی خود می‌نامد. او ادعا می‌کند ایلان ماسک می‌خواهد با موشک‌های فضایی خود به ونزوئلا حمله کند.»

ایلان ماسک در ادامه واکنش خود به صحبت‌های مادورو در پستی دیگر در ایکس نوشته است: «ببخشید که الاغ بیچاره را با مادورو مقایسه کردم. این توهین به دنیای حیوانات است.»

ماچادو، رهبر اپوزیسیون ونزوئلا: اپوزیسیون ۷۳٪ از آرای شمارش شده را دارند
ماریا کورینا ماچادو، رهبر اپوزیسیون ونزوئلا، دوشنبه ۸ مرداد اعلام کرد آن‌ها آمار ۷۳.۲٪ از آرای شمارش شده در انتخابات روز یکشنبه را در اختیار دارند، که به آن‌ها امکان می‌دهد ثابت کنند پیروز انتخابات اپوزیسیون است.

از سوی دیگر، یک فعال مخالف، یکی از شش نفری که از زمان صدور حکم بازداشت‌شان از سوی دادگاه ونزوئلا، به سفارت آرژانتین پناه برده و آن‌جا زندگی می‌کنند، در شبکه‌های اجتماعی خبر داده که نیروهای امنیتی در تلاش برای ورود به ساختمان سفارت و بازداشت آن‌ها هستند.

ایلان ماسک: ارتش ونزوئلا از اراده مردم حمایت کند، کار برای مادورو تمام می‌شود
ایلان ماسک با بازنشر ویدیویی که در توضیح آن نوشته شده است «گارد ملی بولیواری ونزوئلا از دستورات نیکلاس مادورو برای سرکوب معترضان سرپیچی کرده و به آن‌ها در راهپیمایی به سمت گوارناس [محل کاخ ریاست جمهوری] پیوسته است.» در حساب کاربری خود در شبکه ایکس نوشت: «اگر ارتش از اراده مردم حمایت کند، کار برای مادورو تمام می‌شود.»

نظرسنجی موسسه پژوهشی ادیسون: گونزالس ۶۵ درصد و مادورو ۳۱ درصد ارا را کسب کرده است
یک نظرسنجی موسسه پژوهشی ادیسون، که نظرسنجی‌های انتخاباتی را در ایالات متحده انجام می‌دهد، نشان داده گونزالس، نامزد اپوزیسیون ۶۵ درصد آرا و مادورو ۳۱ درصد آرا را کسب کرده است.

این نظرسنجی بر اساس مصاحبه‌های سراسری با ۶ هزار و ۸۴۶ رای‌دهنده در ۱۰۰ حوزه رای‌‌گیری در سراسر ونزوئلا انجام شده است.

روب فاربمن، معاون اجرایی موسسه ادیسون، در یک ایمیل به رویترز با اشاره به نتایج رسمی که مادورو را با ۵۱ درصد آرا برنده اعلام کرده، گفت: «نتایج رسمی احمقانه است.»

مادورو، پس از آن‌که کمیسیون ملی انتخابات او را به عنوان رییس‌جمهور منتخب اعلام کرد، نگرانی‌های مخالفان از بروز تقلب در شمارش و اعلام آرا و نظرسنجی‌ها را به عنوان تلاش برای کودتا رد کرد.

تارک ساب، دادستان کل ونزوئلا هم اعلام کرد: «اعمال خشونت و رد نتایج رسمی اعلام‌شده برای انتخابات می‌تواند به عنوان جرم «تحریک افکار عمومی» در نظر گرفته شود.