سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، وضعیت شیوع تب دنگی در ایران را “نگرانکننده” دانست. او گفته قبل از هرچیز باید ۱۵۰ هزار کیتی که در گمرک مانده ترخیص شود. معاون وزیر بهداشت اما میگوید “جای هیچگونه نگرانی نیست”.سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی به خبرگزاری ایلنا گفته، “نمیتوانیم بگوییم در کشور ما تب دنگی موضوعی نیست که مردم نگران آن باشند”.
سلمان اسحاقی با اشاره به تجربه شیوع کرونا گفت: «قرار نیست هنگامی که با مرگ و میر مواجه شدیم بعد به فکر چاره بیفتیم؛ لذا اول از همه هرچه سریعتر باید ۱۵۰ هزار کیتی که میتواند به تشخیص تب دنگی کمک کند و کیتهایی که مشخص شده کمککننده هستند، اما در گمرک ماندهاند ترخیص شوند.»به گفته این نماینده مجلس، تعداد کیتهای تشخیص تب دنگی که در حال حاضر در کشور وجود دارند تنها ۱۰ هزار عدد است. اسحاقی گفته کیتهایی که بیش از یک سال است در گمرک ماندهاند همه اهدایی هستند و باید هرچه زودتر ترخیص شوند.
او از وزارت اقتصاد خواسته تا هرچه سریعتر برای آزادسازی این ۱۵۰ هزار کیت از گمرک اقدام کند.
“کوتاهی وزارت بهداشت”
سخنگوی کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی همچنین با اشاره به این که آمار ابتلا به این بیماری در استانها در حال افزایش است، از کوتاهی دانشگاههای علوم پزشکی درباره این موضوع انتقاد کرده و گفته است: «دانشگاههای علوم پزشکی (باید) مکلف شوند در تمام استانهایی که مستقر هستند نسبت به بیماری به مردم شناخت دهند. دانشگاههای علوم پزشکی در خصوص آبهای راکد، نشانههای بیماری و الزام مراجعه به پزشک و در خصوص پوشش به مردم هشدار دهند.»اسحاقی همچنین از سازمان برنامه و بودجه خواسته تا بودجهای را به مبارزه با تب دنگی اختصاص دهد و افزود: «امروز هشدار میدهیم در صورتی که یک اتحاد و انسجام و برنامهریزی درستی برای مقابله تب دنگی نباشد ما دو ماه دیگر با بحرانی مواجه خواهیم شد که همه یاد و خاطره دوران کرونا زنده خواهد شد.»
او همچنین ابراز امیدواری کرده که با شروع به کار دولت جدید که از فردا سهشنبه رسما کار خود را آغاز میکند، شخص رئیس جمهور و وزیر بهداشت این مسئله را جدیتر مورد توجه قرار دهند.
تب دنگی، نوعی بیماری است که از راه “پشه آئدس” منتقل میشود و در موارد خفیف باعث تب بالا و علائمی شبیه آنفلوانزا میشود. اما نوع شدید آن که “تب خونریزیدهنده دنگی” نیز نامیده میشود، میتواند باعث خونریزی جدی، افت ناگهانی فشار خون (شوک) و مرگ شود.
معاون وزیر بهداشت: جای نگرانی نیست
همزمان با این سخنان نماینده مجلس، معاون وزیر بهداشت به خبرگزاری مهر گفته اوضاع تحت کنترل است و “هیچگونه جای نگرانی در خصوص شیوع این بیماری در کشور نبوده و نیست”.
حسین فرشیدی درباره مقایسه کرونا و بحران آن با تب دنگی افزود: «کرونا بیماری ناشناسی بود اما تب دنگی در گذشته هم وجود داشته که اکنون گسترش پیدا کرده است.»او همچنین تصریح کرد با توجه به افزایش ابتلا به این بیماری و مرگ و میر ناشی از آن در کشورهای همسایه ایران، به خصوص همسایگان شرقی “انتظار آن را داشتیم که امسال موارد ابتلا به این بیماری را در کشور داشته باشیم، اما به تمامی هموطنان عزیزمان این اطمینان خاطر را میدهیم که جای هیچگونه نگرانیای نیست و موارد گسترشیافته در چند استان کشور بسیار محدود بوده است”.
طبق آمار منتشرشده در همشهری آنلاین بر اساس گزارش نظام مراقبت سندرمیک جاری در کشور، از ابتدای سال جاری تا تاریخ ۸ مرداد بیش از ۱۵۲ مورد مثبت از ابتلا به تب دنگی در ایران تشخیص داده شده است. طبق این آمار اکثر این افراد به کشورهای امارات و پاکستان سفر داشتهاند.
معاون وزارت بهداشت به خبرگزاری مهر گفته آلودهترین شهر ایران در حال حاضر بندر لنگه است. فرشیدی در عین حال خاطرنشان کرد به دلیل کنترل مرزها میزان ورودیهای این بیماری نسبت به ماههای قبل “کاهش قابلتوجهی” داشته است.
“فریب تبلیغات را نخورید”
مدیرکل امور فراوردههای آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و داروی ایران از مردم خواسته “فریب روغنهای گیاهی که با قیمت گزاف به نام دافع حشرات تب دنگی به فروش میرسد را نخورند”.
به گزارش سایت انتخاب، محمود آلبویه همچنین گفته روغنهای گیاهی که در فضای مجازی به عنوان دافع پشه ناقل تب دنگی معرفی میشوند اکثرا قلابی هستند؛ او از مردم خواست اینگونه محصولات را تنها از داروخانهها تهیه کنند.این مقام مسئول توصیه کرده که به خصوص برای نوزادان زیر دو سال از این مواد استفاده نکنند و تنها از پشهبند و لباسهای پوشیده با رنگ روشن استفاده کنند چرا که پشه عامل انتقال این بیماری، جذب پوشش تیره میشود.
از آنجا که پشه “آئدس” در آبهای شیرین تخمگذاری میکند، این مقام مسئول از مردم خواسته تا دسترسی این پشه به آب راکد شیرین را کم کنند.
آلبویه در همین زمینه افزود: «به عنوان مثال آب جمعشده در زیر گلدانها باید حذف شود؛ حتی گفته میشود این پشه میتواند در درب بطریهای آب نیز تخمگذاری کند؛ بنابراین هرگونه از بین بردن دسترسی به آب شیرین راکد، باعث جلوگیری از زاد و ولد این پشه و پیشگیری از بیماری تب دنگی خواهد شد.»