اسرائیل نیروهای هوایی، زمینی و دریایی خود را در آمادهباش کامل قرار داده است. در لبنان بیمارستانها را به تجهیزات پزشکی مجهز میکنند. بسیاری از مردم در تلاش برای ترک کشور هستند. ترس بزرگی از یک جنگ تمامعیار حاکم است.
صبح دوشنبه ۵ اوت (۱۵ مردادماه) محموله هوایی مورد انتظار فوری وارد فرودگاه بیروت شد. سازمان بهداشت جهانی حدود ۱۰۰ پالت تجهیزات پزشکی شامل دستکم یکهزار کیت اضطراری برای درمان مجروحان جنگی به لبنان تحویل داد.
فراس ابیض، سرپرست وزارت بهداشت لبنان که محموله سازمان بهداشت جهانی را دریافت کرد، گفت: «این دستگاهها و داروها به بیمارستانهایی میروند که بهویژه در اثر جنگ آشکار به شدت آسیب خواهند دید.»اینها عمدتاً بیمارستانهایی در جنوب لبنان هستند، جایی که شبهنظامیان شیعه حزبالله متحد ایران در ماه اکتبر در حمایت از حماس در نوار غزه جنگ مرزی را در اسرائیل آغاز کردند و گفته میشود که موشکپرانی آنها اخیراً به کشته شدن دوازده کودک و جوان را در بلندیهای جولان منجر شد.
صفهای طولانی در فرودگاه بیروت
در پی آن اسرائیل فرمانده ارشد حزبالله را در بیروت که گفته میشود دستور حمله داده بود را کشت. ساعاتی بعد، اسماعیل هنیه رهبر حماس در تهران در حمله ای منتسب به اسرائیل کشته شد. تدارک و تهدید برای حمله تلافی جویانه اعلام شده از سوی ایران و متحدانش در خاورمیانه، از آن زمان تاکنون منطقه را در وضعیتی پرتنش قرار داده است.در حالی که تجهیزات پزشکی در فرودگاه بیروت تخلیه میشد، مسافران از ساعاتی قبل در سالن حرکت صف کشیده بودند. آنها میخواستند سوار یکی از معدود پروازهایی شوند که هنوز لغو نشده است. به عنوان مثال، لوفتهانزا به تازگی قطع اتصالات خود را حداقل تا هفته آینده تمدید کرده است.یک زن لبنانی مستقر در پاریس گفت: «ما به جای پایان ماه اوت اکنون پرواز می کنیم.» او تنها کسی نیست که میترسد درگیریهای محدود تاکنونی به یک جنگ بزرگ توسعه یابد.
اسرائیل در حالت آماده باش کامل
ناظران و کارشناسانی مانند احمد راهال، کارشناس نظامی از مرکز مطالعات معاصر هارمون نیز معتقدند که بعید است این وضعیت به آرامش برسد. وی به تلویزیون الجزیره گفت: «اسرائیل علاوه بر اتکا به امکانات دفاعی پایگاههای هوایی آمریکا، نیروی هوایی خود را در آمادگی حداکثری و نیروی دریایی خود را در حالت آمادهباش کامل قرار داده است.»راهال میگوید: «ایران در حال آمادهسازی برای پاسخی به کشته شدن هنیه، رهبر حماس است. حزبالله نیز در حال آمادهسازی پاسخی به کشته شدن فرمانده ارشد فواد شکر و دیگر رهبران شبهنظامی است. با توجه به این تنشها و آمادگیها، ما به ورطه نزدیک میشویم.» یعنی: «جنگ در چندین جبهه.»
چندین کشور در تلاش برای تنشزدایی
تلاشها برای کاهش تنش در خاورمیانه ادامه دارد. در این راستا ایمان صفدی، وزیر خارجه اردن راهی تهران شد. این اولین بازدید از این نوع در چند دهه اخیر است. آنالنا بربوک، وزیر خارجه آلمان، قبلاً تلفنی با وی صحبت کرده بود.آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، از همتایان خود در کشورهای گروه ۷ خواست تا بر ایران، حزبالله و اسرائیل فشار دیپلماتیک وارد کنند تا “بالاترین سطح خویشتنداری را حفظ کنند”.
ایران اما دوباره از زبان مسعو پزشکیان، رئیس جمهور بر موضع بحثانگیز خود تاکید کرده است. پزشکیان روز دوشنبه، ۵ مرداد در دیدار با سرگئی شویگوی، دبیر شورای امنیت ملی روسیه گفت که “جمهوری اسلامی ایران به هیچ عنوان به دنبال توسعه دامنه جنگ و بحران در منطقه نیست اما قطعاً این رژیم (اسرائیل) پاسخ جنایات و گستاخی خود را دریافت خواهد کرد.” ابن در حالی است که یک روز پیشتر بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل در جلسه هیأت دولت با حمله شدید به “محور شرارت” ایران، گفت کشورش برای هر گونه سناریوی تهاجمی یا تدافعی آماده است.