رسانههای داخلی ایران از «پرتاب موفقیتآمیز» ماهواره تحقیقاتی «چمران 1» به فضا، و در مدار زمین قرار گرفتن آن خبر دادهاند. خبرگزاری دولتی «ایرنا»، صبح شنبه، از پرتاب این ماهواره توسط موشک ماهوارهبر «قائم 100» و قرار گرفتن در مدار 550 کیلومتری زمین خبر داد و مدعی شد سیگنالهایی از این ماهواره دریافت شده است.
ماموریت این ماهواره «تحقیقاتی»، «تست سیستمهای سخت افزاری و نرم افزاری برای اثبات فناوری مانور مداری در ارتفاع و فاز» اعلام شده است.
خبرگزاری دولتی ایران در گزارشی، «گروه فضایی صنایع الکترونیک ایران» (صا ایران) با همکاری «پژوهشگاه هوافضا» و شرکتهای خصوصی دانش بنیان طراحی را سازنده این ماهواره اعلام کرده است.
صنایع الکترونیک ایران متعلق به وزارت دفاع ، از سال 1387 در فهرست تحریمهای وزارت خزانهداری آمریکا، به دلیل مشارکت در برنامههای اتمی مشکوک و صنایع موشکی قرار دارد.
پژوهشگاه هوافضای ایران نیز که رسما به وزارت علوم ایران تعلق دارد ولی در عمل پروژههای مشترک با سازمان «هوافضای سپاه پاسداران» انجام میدهد، از سال 1398 توسط آمریکا تحریم شده است.
حسن سالاریه، رئیس سازمان فضایی ایران پیشتر اعلام کرده بود که 14 ماهواره در نوبت پرتاب قرار دارد و 30 ماهواره نیز در مرحله ساخت است.
دولت ایران تاکنون چند ماهواره به فضا پرتاب کرده است. برخی از آنها پس از مدت کوتاهی مانند ماهواره امید که بهمن 87 پرتاب شد، سقوط کردهاند و برخی مانند ماهواره پیام در دی 97 در مرحله پرتاب نابود شدهاند.
آخرین پرتابهای ماهوارهای ایران در دی و بهمن سال گذشته انجام شده بود. سپاه پاسداران در 30 دی اعلام کرد که با موشک ماهوارهبر قائم 100، ماهواره ثریا را در مدار قرار داده است. سه کشور اروپایی بریتانیا، فرانسه و آلمان با اعلام اینکه سپاه پاسداران برای این منظور از موشک قارهپیما استفاده کرده، این اقدام را نقض قطعنامههای سازمان ملل درباره فعالیتهای موشکی ایران خواندند و محکوم کردند.
پرتاب یک ماهواره جدید با موشک سپاه پاسداران انعکاس وسیعی در رسانههای جهان داشته است، خبرگزاری «رویترز» با اعلام اینکه این دومین پرتاب سپاه پاسداران در سال میلادی جاری است، به پرتاب ماهواره ثریا اشاره کرده که در مدار 750 کیلومتری زمین قرار داده شده که دورترین فاصله تاکنون برای ماهوارههای ایرانی بوده است. وزارت دفاع آمریکا در آن زمان اعلام کرده بود فناوری مورد استفاده سپاه پاسداران میتواند برای موشکهای قارهپیما با کلاهک جنگی به کار رود.
حکومت ایران چند ماه پس از آن و به دنبال بمباران ساختمان وابسته به سفارت ایران در دمشق با موشکهای قارهپیما، به اسرائیل حمله کرد که تقریبا تمامی این موشکها رهگیری و نابود شدند.
خبر پرتاب ماهواره جدید ایرانی با موشک سپاه پاسداران درحالی منتشر میشود که تنش بین حکومت ایران و کشورهای غربی بر سر ارسال موشکهای قارهپیمای ساخت سپاه پاسداران به روسیه برای جنگ علیه اوکراین، افزایش یافته است.