نشریه تایم در گزارشی به دلایل تضعیف شدید قدرت جمهوری اسلامی در داخل کشور و همچنین در منطقه پرداخت و نوشت چند ماه اخیر، دوره فاجعهباری برای حکومت ایران و توانایی آن در تهدید رقبا و دشمنان منطقهای خود بوده است.
بر اساس این گزارش که یکشنبه ۱۴ بهمن منتشر شد، نیروهای امنیتی اسرائیل سطوح رهبری حماس و حزبالله لبنان، دو گروه شبهنظامی قدرتمند متحد جمهوری اسلامی را بهشدت تضعیف کردهاند.
تایم افزود فروپاشی غافلگیرکننده حکومت بشار اسد در سوریه نه تنها به قیمت از دست رفتن مهمترین متحد جمهوری اسلامی در میان دولتهای منطقه تمام شد، بلکه مسیری را که حکومت ایران برای تامین تسلیحات و پشتیبانی حزبالله از آن استفاده میکرد، قطع کرد.
احمد الشرع، رییسجمهوری دوره انتقالی سوریه، در اولین سفر خارجی خود یکشنبه راهی عربستان سعودی شد و با محمد بنسلمان، ولیعهد این کشور، دیدار کرد.
ناظران انتخاب عربستان سعودی بهعنوان مقصد نخستین سفر خارجی الشرع را پیامی آشکار به تهران دانستهاند.
الشرع پیشتر در ۳۰ آذر گفته بود مخالفان با ساقط کردن بشار اسد، پروژه جمهوری اسلامی در منطقه را ۴۰ سال به عقب بازگرداندند.
تلاشهای مستمر اسرائیل برای مقابله با تهدیدات ایران
تایم در ادامه گزارش خود نوشت هرچند حوثیهای یمن همچنان به کشتیهای بینالمللی در دریای سرخ حمله میکنند، اما اسرائیل اکنون با جسارت بیشتری حملات مستقیم خود را علیه این گروه تحت حمایت جمهوری اسلامی تدارک میبیند.
این نشریه با اشاره به تحولات چندماه اخیر در خاورمیانه افزود جمهوری اسلامی شاهد فروپاشی گروههای «محور مقاومت» و نفوذ منطقهای خود بوده است.
به نوشته تایمز، بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، در سال ۲۰۲۴ دستور حمله مستقیم به اهدافی در خاک ایران را صادر کرد، زیرا میدانست گزینههای تهران برای مقابله به مثل محدود خواهد بود.
از آن زمان تاکنون دونالد ترامپ به کاخ سفید بازگشته و پیشبینی میشود بار دیگر سیاست «فشار حداکثری» را علیه جمهوری اسلامی به کار گیرد.
نتانیاهو قرار است سهشنبه ۱۶ بهمن با ترامپ در کاخ سفید دیدار و با او در مورد مسایل منطقهای، از جمله تهدیدات جمهوری اسلامی، گفتوگو کند.
این نخستین سفر رهبر یک کشور خارجی به آمریکا برای دیدار با ترامپ خواهد بود.
تایم نوشت ترامپ خواهان یک جنگ همهجانبه و پرهزینه با جمهوری اسلامی نیست، اما بهدقت هر نشانهای را مبنی بر تلاش رهبران تهران برای ساخت بمب هستهای دنبال خواهد کرد.
همچنین این احتمال وجود دارد که هم در ایالات متحده و هم در اسرائیل، فشارها برای اقدام نظامی علیه جمهوری اسلامی افزایش یابد.
تایم همچنین به روابط تهران و مسکو اشاره کرد و یادآور شد جمهوری اسلامی اکنون دریافته که روسیه، مهمترین متحدش در خارج از خاورمیانه، درگیر مناقشه اوکراین است و باید به تامین «نیازهای» خود بپردازد.
بحرانهای داخلی جمهوری اسلامی
تایم در بخش دیگری از گزارش خود به بحرانهای داخلی جمهوری اسلامی اشاره و تاکید کرد این مشکلات ممکن است تهدیدات بزرگتری برای رهبران حکومت ایران ایجاد کنند.
این نشریه نوشت: «اقتصاد تحت تحریم ایران در حال دود شدن است و ارزش پول ملی ایران در حال سقوط است. تورم دستکم ۳۰ درصد است و طیف وسیعی از مردم ایران بهطور قابل توجهی ناراضی و خشمگین شدهاند.»
آخرین اعتراضات و نارضایتیهای عمومی در ایران به بحران انرژی مربوط است که موجب خاموشیهای گسترده و تعطیلی مدارس و کسب و کارها شده.
تایم افزود اقتصاد ایران چنان ناتوان و دچار فساد مدیریتی است که با وجود دارا بودن دومین ذخایر بزرگ گاز طبیعی جهان، با کمبود شدید گاز روبهرو شده و با رو آوردن به «سوزاندن نفت»، شهرهای این کشور را به آلودهترین شهرهای جهان تبدیل کرده است.
این نشریه به تلاشهای مداوم حکومت ایران برای تحمیل قوانین اجتماعی سختگیرانه، مانند تحمیل حجاب اجباری و سانسور پرداخت و نوشت برای بسیاری از ایرانیان، رفتار تهاجمی پلیس جمهوری اسلامی علیه آزادی پوشش زنان، تجربه تلخ دیگری در کنار آسیبهای ناشی از انزوای اقتصادی ایران به شمار میرود.
تایم با اشاره به تحریم انتخابات از سوی اکثریت جامعه ایران اضافه کرد نارضایتی در حال حاضر حتی به میان حامیان تندرو رژیم سرایت کرده و آنان از اینکه جمهوری اسلامی برای نجات بشار اسد اقدامی صورت نداد، ناامید شدهاند.
بر اساس این گزارش، جمهوری اسلامی در سالهای اخیر میلیاردها دلار برای تقویت اسد و جان به در بردن او از جنگ داخلی کشورش هزینه کرد اما آن سرمایه اکنون «سوخته است».
همچنین بخشی از مردم ایران که زمانی امیدوار بودند مسعود پزشکیان بتواند تغییرات مثبتی را در کشور به وجود آورد، اکنون او را بهعنوان یک «فرد ضعیف» در نظر میگیرند.
چه کسی رهبر بعدی جمهوری اسلامی میشود؟
تایم در ادامه مطلب خود کوشید پرسش مهمتری را که در پسزمینه مسائل سیاسی ایران وجود دارد، برجسته کند: پس از مرگ علی خامنهای، رهبر ۸۵ ساله و بیمار جمهوری اسلامی، چه کسی قدرت را در کشور در دست خواهد گرفت؟
این نشریه نوشت سپاه پاسداران و نهاد روحانیت سالها فرصت داشتهاند تا برای جانشینی خامنهای آماده شوند، اما این اولین انتقال قدرت در عالیترین سطح سیاسی در جمهوری اسلامی پس از مرگ روحالله خمینی محسوب میشود.
شماری از مقامهای ایالات متحده و اسرائیل استدلال میکنند که رژیم تهران به اندازه کافی به لبه پرتگاه نزدیک شده و یک فشار در زمان مناسب میتواند آن را به ورطه نابودی بکشاند، اما باید این موضوع را در نظر داشت که اگرچه جمهوری اسلامی آسیب دیده، اما هنوز از زرادخانه عظیم موشکی و پهپادی برخوردار است.
تایم خاطرنشان کرد اگر رهبران حکومت ایران احساس کنند که به گوشهای، در خارج یا در داخل، رانده شدهاند و در معرض خطر قرار دارند، همچنان میتوانند اقداماتی را انجام دهند که منطقه را وارد درگیریهای دیگری کند و اینگونه است که ضعف جمهوری اسلامی میتواند به مشکلی جهانی تبدیل شود.