
رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا ضمن تاکید بر “ترجیح توافق” با آمریکا، اعلام کرد که اروپا برای مقابله با تعرفههای ترامپ “طرحی قوی” دارد. فون در لاین گفت، اروپا خواستار تلافیجویی نیست، اما در صورت لزوم مقابله به مثل میکند.
اورزولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا، روز سهشنبه، اول آوریل، اعلام کرد که اتحادیه اروپا برای مقابله با تعرفههای اعمالشده و یا در شرف اعمال توسط دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، “طرحی قوی” دارد، اما ترجیح میدهد که در این خصوص از طریق مذاکره به یک راهحل دست یابد.
دولت ترامپ در ماه مارس سال جاری (۲۰۲۵) تعرفههایی بر واردات فولاد و آلومینیوم اعمال کرد و از روز پنجشنبه، سوم آوریل، نیز تعرفههای بالاتری بر خودروهای وارداتی اجرایی خواهد شد. ترامپ همچنین قرار است روز دوم آوریل برنامههایی را برای “تعرفههای متقابل” اعلام کند.
فون در لاین با اشاره به اینکه استدلالهای آمریکا را در این خصوص که دیگر کشورها از قوانین تجارت جهانی سوءاستفاده کردهاند درک میکند، افزود، اتحادیه اروپا نیز خود از این وضعیت آسیب دیده است.
این مقام ارشد اروپایی همچنین گفت، این را نیز درک میکند که آمریکا همچون اتحادیه اروپا به دنبال بازصنعتیسازی است.
با وجود این، او تاکید کرد که تعرفههای آمریکا در واقع مالیاتهایی بر مصرفکنندگان این کشور هستند که باعث افزایش تورم شده و کارخانههای آمریکایی را مجبور به پرداخت هزینههای بیشتری برای تأمین قطعات میکنند؛ امری که در نهایت به از دست رفتن شغلها منجر خواهد شد.
مقابله به مثل در صورت لزوم
فون در لاین در سخنرانی خود در پارلمان اروپا در استراسبورگ گفت: «هدف ما رسیدن به راهحلی از طریق توافق است. اما البته، اگر لازم باشد، از منافع، مردم و شرکتهای خود محافظت خواهیم کرد.»
او ادامه داد: «ما الزاما خواستار تلافیجویی نیستیم. اما در صورت لزوم طرحی قوی برای تلافی داریم و از آن استفاده خواهیم کرد.»
فون در لاین همچنین افزود، اتحادیه اروپا باید به تجارت خود تنوع ببخشد و موانع داخلی را برای کسبوکارهای فرامرزی در بازار واحد خود از میان بردارد.
رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا گفت که طبق تخمین صندوق بینالمللی پول، موانع داخلی بازار اروپا معادل تعرفه ۴۵ درصدی برای تولیدات صنعتی و ۱۱۰ درصدی برای حوزه خدمات است.
اورزولا فون در لاین همچنین خطاب به قانونگذاران اتحادیه اروپا گفت که کمیسیون ماه آینده پیشنهادهایی برای حذف برخی موانع و جلوگیری از موانع جدید ارائه خواهد داد.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، قرار است تا اوایل روز چهارشنبه، در روزی که «روز آزادی» نامیده میشود، مجموعهای از تعرفههای جدید را علیه چند کشور اعلام کند تا آنچه را که «تراز تجاری ناعادلانه» علیه ایالات متحده خوانده است، جبران کند.
رئیسجمهور آمریکا میگوید برای کاهش کسری تجاری ۱.۲ تریلیون دلاری، واردات از سایر کشورها را مشمول تعرفه خواهد کرد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، استراتژی تعرفههای تهاجمی ترامپ موجب ایجاد نگرانی از دامن زدن به یک جنگ تجاری جهانی شده و احتمال میرود که با واکنش زنجیرهای از سوی شرکای تجاری بزرگ مانند چین، کانادا و اتحادیه اروپا روبرو شود.
بازارهای سهام نیز در روزهای اخیر به دلیل این نگرانیها، با نوسانات شدیدی روبرو بوده است.
«گامهای بعدی» اتحادیه اروپا
رئیس کمیسیون اروپا با بیان اینکه در حال رایزنی با رهبران اتحادیه اروپا در مورد «گامهای بعدی» است، گفت: «ما تصمیمات فردا را به دقت ارزیابی خواهیم کرد تا پاسخ خود را بر اساس آن تنظیم کنیم».
این کمیسیون سیاست تجاری بلوک ۲۷ کشور را رهبری میکند و مسئول مذاکره با ایالات متحده برای جلوگیری از بروز جنگ تجاری است.
فون در لاین تصریح کرد: «اروپا این رویارویی را آغاز نکرده است. هدف ما دستیابی به یک راهحل از طریق مذاکره است. اما البته، در صورت نیاز، ما از منافع خود، مردم و شرکتهای خود محافظت خواهیم کرد».
او وعده داد که اروپا با «وحدت و قاطعیت» در این زمینه واکنش نشان خواهد داد.
اتحادیه اروپا از زمان بازگشت دونالد ترامپ به قدرت در ژانویه امسال، تحت تأثیر تعرفههای متعدد ایالات متحده از جمله تعرفهٔ ۲۵ درصدی بر واردات خودرو قرار گرفته است که از روز هفتم فروردین اجرایی شد.
تولیدکنندگان کشورهای عضو اتحادیهٔ اروپا همچنین هدف اعمال تعرفهٔ ۲۵ درصدی ایالات متحده بر واردات فولاد و آلومینیوم از سراسر جهان قرار گرفتند. بروکسل قبلاً قول داده که اقدامات متقابل در این زمینه را از اواسط آوریل آغاز خواهد کرد.
تلاش بریتانیا برای لغو تعرفهها
در همین حال، وزیر بازرگانی بریتانیا روز سهشنبه گفت کشورش همچنان امیدوار است پس از توافق با ایالات متحده بر سر طرح کلی همکاری اقتصادی جدید، تعرفههای اعمالشده توسط دونالد ترامپ لغو شود.
بریتانیا با ارائه پیشنهاد همکاری نزدیکتر با واشینگتن در زمینههایی مانند فناوری و هوش مصنوعی، به دنبال جلوگیری از سرایت طرح تعرفههای جهانی ترامپ به این کشور است. اما جاناتان رینولدز، وزیر بازرگانی، میگوید ترامپ اکنون میخواهد قبل از بحث در مورد معافیتهای موردی، همه کشورها را مشمول عوارض کند.
او ابراز امیدواری کرد این تعرفهها که قرار است روز چهارشنبه اعلام شود، پس از توافق دو طرف لغو شود.