خانه / اخبار مهم روز / هشدار تند رئیس کمیتهٔ روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا به علی خامنه‌ای

هشدار تند رئیس کمیتهٔ روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا به علی خامنه‌ای

کمیتهٔ روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا روز سه‌شنبه ۱۲ فروردین نشستی با عنوان «بازگشت به فشار حداکثری: مقابلهٔ جامع با فعالیت‌های مخرب رژیم ایران» برگزار کرد.

در این جلسه، برایان مَست، رئیس کمیته، پیامی تند و مستقیم به آیت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، فرستاد.

او گفت: «رئیس‌جمهور ترامپ با شما برای پایان صلح‌آمیز برنامهٔ تسلیحات هسته‌ای و موشک‌های بالستیک‌تان همکاری می‌کند، یا برنامه تسلیحات هسته‌ای و موشک‌های بالستیک‌تان را نابود خواهد کرد. انتخاب راه درمان با شماست، آیت‌الله».

این نشست هم‌زمان با رونمایی رسمی از ابتکار تازه‌ای از سوی کمیتهٔ مطالعهٔ جمهوری‌خواهان (RSC) به‌نام «اجرای فشار حداکثری: پاسخگو کردن ایران» برگزار شد؛ ابتکاری که هدف آن مقابله با افزایش اقدامات تهاجمی ایران در خاورمیانه و تثبیت سیاست‌های سختگیرانه دولت دونالد ترامپ در قبال جمهوری اسلامی است.

از جمله ارکان کلیدی این ابتکار، لایحه «فشار حداکثری» است که توسط زک نون، رئیس کارگروه امنیت ملی کمیتهٔ مطالعهٔ جمهوری‌خواهان معرفی شد. این لایحه به‌دنبال تبدیل موضوع تحریم‌های شدید علیه ایران به قانونی مدون است تا از بازگشت احتمالی به سیاست‌های سهل‌انگارانه توسط دولت‌های آینده جلوگیری شود. این لایحه، سپاه پاسداران، رهبر جمهوری اسلامی و فروش نفت ایران را هدف قرار داده و روسای جمهور ایالات متحده را ملزم به اجرای این تحریم‌ها می‌کند.

دیگر طرح‌های معرفی‌شده در این مجموعه عبارت‌اند از: «لایحهٔ جلوگیری از لغو معافیت‌های تحریمی ایران، قانون ممنوعیت انرژی ایران، قانون پیشگیری از تروریسم ایران، قانون ممنوعیت کاهش تحریم‌ تروریست‌ها، قانون ممنوعیت حضور حزب‌الله در نیم‌کره غربی، قانون آزادی عراق از نفوذ ایران، قانون حمایت حداکثری، قانون مقابله با الیگارش‌های فاسد ایرانی، و قطعنامهٔ ۱۳۹ مجلس نمایندگان برای فعال‌سازی تحریم‌های بازگشت‌پذیر علیه ایران تحت قطعنامهٔ ۲۲۳۱ شورای امنیت».

زک نون در این نشست گفت: «رژیم تروریستی در ایران دیگر نباید بدون هزینه به اقداماتش ادامه دهد. ما باید فشار حداکثری را اعمال کنیم تا از منافع ملی‌مان محافظت کنیم».

آگوست فلگر، رئیس کمیتهٔ مطالعهٔ جمهوری‌خواهان نیز در بیانیه‌ای گفت: «ما فقط شعار نمی‌دهیم؛ به تهران پیامی روشن می‌فرستیم: آمریکا بازگشته، روزهای تأمین مالی ترور شما به پایان نزدیک شده و رژیم‌تان با پیامدهایی روبه‌رو خواهد شد که حتی آیت‌الله [خامنه‌ای] هم نمی‌تواند با توسل به دعا از آن‌ها بگریزد».در این نشست خبری، گروهی از نمایندگان جمهوری‌خواه شامل بن کلاین، برایان استیل، گرگ استوب، جو ویلسون، کلودیا تنی، مارلین استاتزمن، تروی داونینگ، نیک بگیچ، دان بیکن، رندی وبر و ایب هماده نیز شرکت داشتند و هر یک از ابعاد مختلف این کارزار حمایت کردند.

در بخش پایانی، نمایندگان به پرسش‌هایی دربارهٔ مذاکرات احتمالی با ایران، نگرانی‌های هسته‌ای و اهداف تحریم‌ها پاسخ دادند و تأکید کردند که هدف نهایی، تغییر رفتار تهران و جلوگیری از دستیابی جمهوری اسلامی به جنگ‌افزار هسته‌ای است.

رئیس‌جمهور آمریکا هشدار داده است که اگر ایران درباره برنامه هسته‌ای خود با آمریکا به توافق نرسد، مشمول تعرفه‌های ثانویه می‌شود و بمباران خواهد شد.

این اظهارنظر با واکنش رهبر ایران مواجه شد و او روز ۱۱ فروردین در مراسم «نماز عید فطر» گفت اگر آمریکا و اسرائیل حمله کنند، «ضربه متقابل محکمی خواهند خورد».

مقام‌های ایرانی می‌گوید هدف از توسعه برنامه هسته‌ای دستیابی به بمب اتمی نیست اما پس از آن که دولت اول دونالد ترامپ از توافق هسته‌ای «برجام» خارج شد، از تعهدات خود در قالب این توافق عدول کرد و میزان غنی‌سازی اورانیوم را به ویژه در یک سال گذشته به شدت شتاب داد.

دیدگاه‌های هر دو حزب در جلسه کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان
قانون‌گذاران آمریکایی و کارشناسانی که در جلسه استماع کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان ایالات متحده حضور داشتند، بر اجماع کم‌سابقهٔ دوحزبی تأکید کردند: جلوگیری از دستیابی ایران به جنگ‌افزار هسته‌ای، اولویتی اساسی است.

با این حال، همچنان بر سر این‌که واشینگتن تا چه اندازه باید برای اِعمال فشار پیش برود یا مسیر دیپلماسی را پی بگیرد، اختلاف‌نظرهایی وجود دارد.

نمایندگان جمهوری‌خواه با قدرت از تصمیم دولت دونالد ترامپ برای بازگرداندن کارزار «فشار حداکثری» حمایت کردند؛ سیاستی که مشخصه رویکرد او نسبت به ایران در دوره نخست ریاست‌جمهوری‌اش بود.

مایک لاولر، رئیس کمیته فرعی و نماینده جمهوری‌خواه نیویورک، روز سه‌شنبه گفت: «کارزار فشار حداکثری اقتصاد ایران را ویران کرد و منابع حیاتی را از آن سلب کرد. ایرانِ هسته‌ای قابل پذیرش نیست.»

نمایندگان دموکرات نیز تهدید ایران را تأیید کردند، اما بر اهمیت دیپلماسی تأکید داشتند.

گریگوری میکس، عضو ارشد دموکرات از نیویورک، گفت: «درکی دوحزبی وجود دارد از خطر ناشی از ایران، به‌عنوان بزرگ‌ترین حامی دولتی تروریسم در جهان. ما باید فشار را با تعامل دیپلماتیک همراه کنیم.»

سه کارشناس در این نشست، دربارهٔ چالش‌های ناشی از ایران و پیامدهای احتمالی راهبردهای آمریکا شهادت دادند.

نورمن رول، مشاور ارشد مرکز مطالعات راهبردی و بین‌المللی، هشدار داد که ایران در حال پیشروی در برنامه هسته‌ای خود است و اگر مهار نشود، می‌تواند ظرف چند ماه به ساخت سلاح هسته‌ای دست یابد.

رول گفت: «ایران بیش از هر زمان دیگری به تولید سلاح هسته‌ای نزدیک شده است»، و افزود که حملات نظامی تنها می‌توانند این برنامه را به تأخیر بیندازند. او خواستار رویکردی فراگیر شد که تحریم‌ها، آمادگی نظامی و دیپلماسی را با هم ترکیب کند.

کلر یونگ‌من از نهاد «اتحاد علیه ایران هسته‌ای» (UANI) تأثیر تحریم‌ها بر اقتصاد ایران را برجسته کرد و گفت اقتصاد ایران همچنان به دلیل تورم و کاهش ارزش پول، شکننده است.

او بر اهمیت هدف‌گیری تجارت نفت ایران با چین که ناقض تحریم‌های آمریکاست تأکید کرد و خواست از آسیب‌پذیری اقتصادی ایران برای تضعیف حمایت آن از نیروهای نیابتی در منطقه مانند گروه حزب‌الله لبنان که از سوی ایالات متحده یک گروه تروریستی شناخته می‌شود، بهره گرفته شود.

دانا استرول از مؤسسه واشینگتن برای سیاست خاور نزدیک هشدار داد که حملات نظامی ممکن است به درگیری گسترده‌تری منجر شود و از واشینگتن خواست تا تاکتیک‌های فشار را با دیپلماسی قوی همراه کند.

او افزود: «ارکان راهبرد امنیتی ایران» از جمله برنامه هسته‌ای، شبکه نیروهای نیابتی، و زرادخانه موشک‌ها و پهپادهایش «امروز بیش از هر زمان دیگری آسیب‌پذیر شده‌اند».