خانه / اخبار مهم روز / رئیس‌جمهور فرانسه خواستار کنار زدن حماس و اصلاح تشکیلات فلسطینی شد

رئیس‌جمهور فرانسه خواستار کنار زدن حماس و اصلاح تشکیلات فلسطینی شد

در گفت‌وگویی تلفنی میان محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین و امانوئل ماکرون، رئیس‌جمهور فرانسه، دو طرف بر لزوم برقراری آتش‌بس فوری در غزه، تسریع در ارسال کمک‌های بشردوستانه و واگذاری اداره غزه به تشکیلات خودگردان تأکید کردند. ماکرون همچنین خواستار کنار زدن حماس و اصلاح ساختار تشکیلات فلسطینی برای پیشبرد راه‌حل دو کشوری شد.

در پی تماس تلفنی روز دوشنبه میان محمود عباس و امانوئل ماکرون، آژانس خبری رسمی فلسطین (وفا) گزارش داد که دو طرف بر «لزوم آتش‌بس فوری در غزه»، «شتاب در ارسال کمک‌های بشردوستانه»، «رد هرگونه جابجایی اجباری مردم فلسطین از سرزمین خود» و «اداره نوار غزه توسط تشکیلات خودگردان فلسطین، از جمله مسئولیت‌های امنیتی» تأکید کرده‌اند.

ماکرون پس از این گفت‌وگو در پیامی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: ضروری است که چارچوبی برای فردای پس از جنگ ایجاد شود: حماس خلع سلاح و کنار زده شود، و حکمرانی‌ای قابل اتکا و اصلاح تشکیلات خودگردان فلسطینی صورت گیرد.

به نوشته آژانس وفا، دو رهبر همچنین بر اهمیت اجرای طرح کشورهای عربی برای «بازسازی سریع و بهبود اوضاع در غزه» و «تضمین حضور مردم فلسطین در سرزمین خود» تأکید کردند.

رئیس‌جمهور فرانسه هفته گذشته از امکان به رسمیت شناختن کشور فلسطین سخن گفت. او در مصاحبه‌ای که چهارشنبه پخش شد، اعلام کرد که پاریس ممکن است در ماه ژوئن، در جریان کنفرانسی که به‌طور مشترک با عربستان سعودی در سازمان ملل در نیویورک برگزار می‌شود، دولت فلسطین را به رسمیت بشناسد. وی این اقدام را مشروط به گامی متقابل از سوی کشورهای عربی در به رسمیت شناختن اسرائیل دانست.

این تحولات در حالی صورت می‌گیرد که بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل روز یک‌شنبه در واکنش به اظهارات اخیر ماکرون درباره حمایت از تشکیل کشور فلسطین، گفت که رئیس‌جمهور فرانسه «اشتباه بزرگی مرتکب می‌شود» چرا که به گفته او، «کشوری که تنها هدفش نابودی اسرائیل است»، نباید ایجاد شود.

نتانیاهو همچنین با لحنی کنایه‌آمیز افزود: «ما از کسانی که با استقلال کورس، کالدونیای جدید، گویان فرانسه و دیگر سرزمین‌هایی که استقلال آن‌ها هیچ تهدیدی برای موجودیت فرانسه نیست، مخالف‌اند، درس اخلاق درباره تشکیل کشور فلسطینی نخواهیم پذیرفت.»
از سویی اتحادیه اروپا دوشنبه 25 فروردین از بسته‌ای جدید برای حمایت مالی از فلسطینیان به ارزش 1.6 میلیارد یورو برای مدت سه سال خبر داد.

کایا کالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در پیامی در شبکه اجتماعی «ایکس» نوشت: «ما حمایت خود را از مردم فلسطین تقویت می‌کنیم. مبلغ 1.6 میلیارد یورو تا سال 2027 به تثبیت اوضاع در کرانه باختری و غزه کمک خواهد کرد.»

به گزارش خبرنگار «العربیه»، محمد مصطفى، نخست‌وزیر فلسطین، به محل برگزاری نشست وزرای اتحادیه اروپا در لوکزامبورگ رسید.

مصطفى ریاست هیئت فلسطینی را در نخستین نشست گفت‌وگوی سیاسی با اتحادیه اروپا برعهده دارد.

دوبراوکا شویتسا، کمیسر اتحادیه اروپا در امور مدیترانه، در گفت‌وگو با «رویترز» اعلام کرد که کمک مالی جدید در کنار اصلاحات در تشکیلات خودگردان فلسطین پیش خواهد رفت. تشکیلاتی که منتقدانش آن را به فساد و سوء مدیریت متهم می‌کنند.

شویتسا گفت: «ما می‌خواهیم آن‌ها خود را اصلاح کنند، چون بدون اصلاحات، نه قدرتمند خواهند بود و نه قابل اعتماد برای گفت‌وگو؛ نه فقط برای ما، بلکه برای اسرائیل هم.»

این اظهارات در آستانه نخستین «گفت‌وگوی سیاسی در سطح عالی» میان وزرای خارجه اتحادیه اروپا و مقامات بلندپایه فلسطینی از جمله محمد مصطفى، نخست‌وزیر فلسطین در لوکزامبورگ در دوشنبه بیان شد.

اتحادیه اروپا، بزرگ‌ترین حامی مالی فلسطینی‌هاست و مقام‌های این اتحادیه امیدوارند تشکیلات خودگردان فلسطین که اداره کرانه باختری را بر عهده دارد، روزی پس از پایان جنگ اسرائیل و حماس، مسئولیت اداره نوار غزه را نیز به دست گیرد.

این در حالی است که دولت بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، تاکنون با واگذاری اداره غزه به تشکیلات خودگردان فلسطین مخالفت کرده و از هدف گسترده‌تر اتحادیه اروپا یعنی راه‌حل دوکشوری که شامل تشکیل دولت مستقل فلسطینی می‌شود، فاصله گرفته است.

دوبراوکا شویتسا اعلام کرد که 620 میلیون یورو از این بسته به حمایت مالی و اصلاحات در تشکیلات خودگردان اختصاص خواهد یافت، 576 میلیون یورو برای «سازگاری و بازسازی» در کرانه باختری و غزه هزینه خواهد شد و 400 میلیون یورو نیز در قالب وام از سوی بانک سرمایه‌گذاری اروپا پرداخت می‌شود؛ البته پرداخت این وام به تأیید هیئت‌مدیره بانک بستگی دارد.

او افزود که طی دوازده سال گذشته، متوسط کمک‌های سالانه اتحادیه اروپا به تشکیلات خودگردان فلسطین حدود 400 میلیون یورو بوده است.
شویتسا تأکید کرد: «ما اکنون به شکلی قابل‌اعتماد در تشکیلات خودگردان فلسطین سرمایه‌گذاری می‌کنیم.»

نشست فوق‌العاده شورای مرکزی فلسطین
این تحولات در حالی رخ می‌دهد که شورای مرکزی فلسطین قرار است حدود 10 روز دیگر در نشستی فوق‌العاده، پست جدید «معاون رئیس‌جمهوری» محمود عباس را ایجاد کند.

نشستی که نقطه عطفی در مجموعه اصلاحات و تغییراتی خواهد بود که از زمان تشکیل تشکیلات خودگردان بی‌سابقه بوده و عباس در هفته‌های اخیر تحت فشارهای داخلی و خارجی ناشی از پیچیدگی‌های جنگ در نوار غزه، آغاز کرده است.