
نشست گستردهای با حضور وزرای خارجه کشورهای عربی، اروپایی و نمایندگان سازمانهای بینالمللی، شامگاه یکشنبه در مادرید برگزار شد. این نشست با هدف هماهنگی تلاشهای دیپلماتیک برای پایان دادن به جنگ در غزه و پیشبرد راهحل سیاسی برای پرونده فلسطین و اسرائیل برگزار شد.
کمیته وزارتی مشترک، که از سوی نشست فوقالعاده عربی–اسلامی درباره غزه تشکیل شده، پس از پایان جلسه اعلام کرد: «تلاشها برای جلب حمایت ملموس جامعه جهانی از راهحل دوکشوری ادامه دارد.» کمیته همچنین نقض حقوق غیرنظامیان در غزه بهدست اسرائیل را محکوم کرد و خواستار توقف فوری این حملات شد.
درخواست برای رفع فوری محاصره و بازگشایی گذرگاهها
اعضای کمیته وزارتی خواستار پایان فوری محاصره نوار غزه و بازگشایی بدون قید و شرط تمام گذرگاهها شدند. آنها تأکید کردند که ورود مستمر کمکهای بشردوستانه، امدادی و دارویی باید تضمین شود تا نیازهای فوری ساکنان غزه پاسخ داده شود.
این کمیته همچنین از تلاشها برای بازسازی غزه بر اساس طرح ارائهشده از سوی کشورهای عربی حمایت کرد.
تاکید بر حق فلسطینیها برای تشکیل کشور در مرزهای 1967
شرکتکنندگان بر ضرورت اجرای راهحل دوکشوری بر پایه قطعنامههای بینالمللی تأکید کردند و اعلام کردند که ملت فلسطین حق دارد کشور مستقل خود را در مرزهای 4 ژوئن 1967 با پایتختی قدس شرقی تشکیل دهد. آنها از نقش «گروه مادرید» و کشورهای اروپایی در حمایت از تلاشها برای صلح عادلانه و پایدار قدردانی کردند.
نشست نیویورک در راه است
شرکتکنندگان همچنین درباره برگزاری یک کنفرانس بینالمللی در ماه ژوئن در مقر سازمان ملل در نیویورک گفتگو کردند. این کنفرانس با ریاست مشترک پادشاهی عربی سعودی و فرانسه برگزار خواهد شد و هدف آن، پیشبرد راهحل سیاسی و ارائه تعهدات روشن و ملموس سیاسی، اقتصادی و امنیتی از سوی جامعه جهانی برای حل نهایی مسئله فلسطین است.
اسپانیا: تحریم تسلیحاتی اسرائیل را بررسی کنیم
خوزه مانوئل آلبارس، وزیر خارجه اسپانیا، در حاشیه این نشست تأکید کرد که برای پایان دادن به جنگ «غیرانسانی» غزه، باید بررسی اعمال تحریمها علیه اسرائیل در دستور کار قرار گیرد.
او در مصاحبهای با رادیو «فرانساینفو» گفت: «نباید اجازه داد اسرائیل تعیین کند چه کسی میتواند غذا بخورد و چه کسی نه. کمکهای انسانی باید آزادانه وارد غزه شود.»آلبارس همچنین خواستار تحریم صادرات سلاح به اسرائیل شد و تأکید کرد که هیچ گزینهای، از جمله تحریمهای فردی علیه مقامهایی که به دنبال نابودی راهحل دوکشوری هستند، نباید از پیش کنار گذاشته شود.
در این نشست، وزرای خارجه سعودی، قطر، فلسطین، اردن، مصر، معاون وزیر خارجه ترکیه، و دبیرکل اتحادیه عرب و سازمان همکاری اسلامی حضور داشتند.
از اروپا، نمایندگانی از فرانسه، بریتانیا، آلمان، ایتالیا، نروژ، ایرلند، اسلوونی، ایسلند و اسپانیا شرکت کردند.
برزیل نیز از جمله کشورهای غیراروپایی حاضر در نشست بود. برخی از این کشورها، از جمله اسپانیا، اسلوونی و ایرلند، فلسطین را بهطور رسمی به عنوان کشور به رسمیت شناختهاند.قبل از آغاز اجلاس، خوزه مانوئل آلبارس، وزیر امور خارجۀ اسپانیا گفت: «در کوتاهمدت، هدف ما پایان دادن به جنگی است که دیگر هدفی ندارد و البته رساندن کمکهای بشردوستانه به غزه به صورت انبوه، بدون هیچ مانعی و کاملاً بیطرفانه… نباید اینطور باشد که اسرائیل تصمیم بگیرد چه کسی باید غذا بخورد و چه کسی نخورد. من این حرفها را بر سر میز اجلاس مطرح خواهم کرد. ما باید مجازاتهایی را برای اسرائیل در نظر بگیریم.» وی چند بار تأکید کرد که «برای پایان دادن به جنگ باید هر کاری بکنیم، باید هر امکانی را در نظر بگیریم.»
اگرچه وزیر خارجۀ اسپانیا جنگ غزه را «بیهدف» توصیف کرده اما دولت اسرائیل میگوید هدف این جنگ، نابودی حماس، بازگرداندن گروگانهای اسرائیلی و تسلط بر تمامی نوار غزه است. از مجموع ۲۵۱ شهروند اسرائیلی که سازمان حماس در حملۀ هفتم اکتبر ۲٠۲۳ گروگان گرفت، شماری آزاد شدند و شماری جان باختند. در حال حاضر حداکثر ۲۳ یا ۲۴ گروگان زنده همچنان اسیر حماساند.
مخالفان دولت اسرائیل معتقدند که بنیامین نتانیاهو فقط برای بقای سیاسی خود به جنگ ادامه میدهد. پافشاری وی و برخی دیگر از اعضاء تندرو دولت بر ادامۀ جنگ، باعث شده که بسیاری از متحدان غربی اسرائیل کمکم به انتقاد از دولت نتانیاهو برخیزند. اما از نظر نتانیاهو، تنها نتیجۀ این انتقادها نفرتپراکنی علیه اسرائیل و تشویق تروریسم است.
در سپتامبر سال گذشته، اجلاس مادرید برای نخستین بار با هدف پایان دادن به جنگ برگزار شد. در آن اجلاس، کشورهایی چون مصر، اردن، قطر، عربستان و ترکیه در کنار کشورهای اروپایی چون ایرلند و نروژ که موجودیت کشور فلسطین را به رسمیت شناختهاند، شرک داشتند.