محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران از اروپا خواست تا در صورت خروج ایالات متحده از توافق هستهای با ایران، به همراهی با واشنگتن نپردازند. او هشدار داد که دنبالهروی اروپا از آمریکا به معنای پایان «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) خواهد بود.
آینده برجام در خطر است
ظریف جمعه هفتم مهر / ۲۹ سپتامبر در گفتوگو با دو روزنامه «گاردین» و «فایننشالتایمز» گفت که در صورت شکست توافق هستهای، ایران فناوری هستهای پیشرفتهتری نسبت به پیش از برجام توسعه خواهد داد.
هرچند وزیر خارجه ایران تأکید کرد که ایران پس از شکست برجام نیز به دنبال فناوری ساخت سلاح هستهای نخواهد بود و تهران به تعهداتش ذیل پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای (ان پی تی) عمل خواهد کرد.
سه قدرت اروپایی آلمان، بریتانیا و فرانسه در مذاکرات هستهای با ایران در کنار روسیه، چین و آمریکا حاضر بودند. حاصل این مذاکرات برجام بود که در ۲۰۱۵ به امضاء طرفین رسید. بر اساس این توافق، ایران محدودیتهای گسترده بر برنامه هستهای خود را در ازای رفع تدریجی تحریمهای بینالمللی مرتبط با آن پذیرفت.
ظریف در گفتوگو با گاردین و فایننشالتایمز گفت که تهران تنها در صورتی نسبت به ادامه رعایت محدودیتها بر برنامه هستهای خود قانع خواهد شد که در صورت خروج آمریکا از برجام، دیگر طرفین توافق نسبت به مفاد آن متعهد باقی بمانند و تحریمهای احتمالی جدید واشنگتن بر ایران را نپذیرند.
اگرچه مقامهای ارشد کشورهای اروپایی از برجام دفاع کرده و اتحادیه اروپا نیز پایبندی ایران به این توافق را مورد تأیید قرار داده است، اما اروپا در نقد برنامه موشکی ایران کنار آمریکا ایستاده.
امانوئل مکرون، رئیسجمهوری فرانسه نیز از احتمال مذاکره برای گنجاندن بندهایی مربوط به برنامه موشکی ایران در برجام خبر داده بود.
حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران نیز از اروپا خواسته بود تا نسبت به نقض برجام، پیامی قاطع به آمریکا بفرستد